---
Влада

На Кіровоградщині успішно реалізовують напрям національно-патріотичного виховання дітей та молоді

На Кіровоградщині успішно реалізовують напрям національно-патріотичного виховання дітей та молоді
Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко на щотижневій апаратній нараді підкреслив важливість національно-патріотичного виховання дітей області.
– У нас є хороший проект "Захисник Кіровоградщини" – це військово-патріотичний проект. Зараз літній відпочинок, літні табори, тому є можливість попрацювати з молоддю стосовно реалізації заходів цього напряму, – підкреслив очільник області.

Про заходи відповідного спрямування, які проводяться в області, голову облдержадміністрації та учасників наради поінформував керівник обласного координаційного центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді, координатор проекту "Захисник Кіровоградщини" Олег Вєтров. За його словами, минулого року в області було активовано роботу з цього напряму в зовсім новому форматі – започатковано і успішно проведено проект "Захисник Кіровоградщини".

Участь у заходах проекту взяли понад 1500 дітей з числа учнівської молоді. Олег Вєтров також відзначив, що з викладачами предмету "Захист Вітчизни" вперше було проведено семінарські заняття, у яких взяли участь 63 вчителя. Саме вони в подальшому реалізовували заходи проекту на місцях.

Ще одним важливим етапом у реалізації напряму національно-патріотичного виховання дітей та молоді на Кіровоградщині було створення відповідного обласного координаційного центру, а також відповідних центрів у всіх районах області.

У 2016 році впроваджується розширена програма заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання дітей і молоді області. Зокрема, протягом березня-квітня у Кіровограді, Олександрії, Бобринці та Голованівську проведено кластерні семінари, під час яких представники з районів обговорили пріоритетні напрями та підходи до національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді в навчальних закладах області, виробили методики проведення краєзнавчих досліджень нашого регіону. Програма семінару була розрахована на комплекс дій, які будуть спрямовані на підготовку до гри “Сокіл” (“Джура”), проекту “Захисник Кіровоградщини” та краєзнавчих досліджень. У семінарах взяли участь представники майже всіх районів.

За інформацією керівника обласного координаційного центру, у 2016 році проведення військово-патріотичних таборів для учнів 10-11 класів проходитиме у два етапи: І етап – весняний з фінальним проведенням гри “Сокіл” (“Джура”) 8 червня, ІІ етап – осінній з проведенням обласних змагань “Захисник Кіровоградщини” 14 жовтня. Відзначив Олег Вєтров і таку особливість, що у цьогорічних таборах досить активно беруть участь дівчата, які із зацікавленістю за власним бажанням проходять навчання і випробування разом із хлопцями.

Серед проблемних питань було відзначено, що не всі райони на достатньому рівні забезпечили організацію військово-польових зборів і в деяких випадках це призвело до їх зриву. Також потребує додаткового оснащення матеріально-технічна база, зокрема є необхідність у відновленні тирів.

Найкраще заходи з національно-патріотичного виховання, за словами Олега Вєтрова, були організовані в Новгородківському та Долинському районах, де ефективно спрацювали всі гілки влади, військоммат, відділи освіти і культури.

Сергій Кузьменко, підсумовуючи розгляд зазначеного питання, наголосив на необхідності при реалізації заходів із національно-патріотичного виховання дітей і молоді дотримуватися певного балансу:

– У нас сьогодні є унікальна можливість залучати до виховання справжніх героїв, які точно знають, що означає захищати країну. Безумовно, цей досвід – неперевершений, який ми можемо отримати у тому числі і від наших спецпризначенців з третього полку. З іншого боку – ми повинні задіяти і освіту, і культуру, щоб збалансувати і пояснити дітям, що таке держава, її традиції, культура, наше історичне минуле. Знати історію України так само важливо, як і бути фізично підготовленими.

"ВК" у PDF