---
Влада

Кіровоградщина – у трійці регіонів-лідерів

Кіровоградщина – у трійці регіонів-лідерів
За підсумками січня-квітня Кіровоградщина – у трійці регіонів-лідерів за темпами зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства та промисловості.
Про це повідомила під час апаратної наради в облдержадміністрації директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Ніна Рахуба, інформуючи про результати розвитку господарського комплексу області за 4 місяці поточного року та про визначені на нинішній рік завдання. Вона нагадала, що ці завдання, а також показники і проекти щодо регіонального розвитку Кіровоградщини визначено двома важливими програмними документами – Програмою економічного і соціального розвитку області на 2016 рік та Планом заходів на 2015-2017 роки з реалізації Стратегії розвитку Кіровоградщини на період до 2020 року.

З початку поточного року для забезпечення виконання цих документів в області проведено певну роботу, вжито комплекс належних заходів, що й дало відповідні результати.

Перш за все, це наявність позитивних тенденцій у розвитку реального сектору економіки та активізація інвестиційної діяльності, що, в свою чергу, позитивно вплинуло на активізацію у суміжних галузях економіки, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, поступове відновлення споживчої активності на внутрішньому ринку.

Так, за результатами роботи підприємств реального сектору економіки у січні-квітні збільшено обсяг валової продукції сільського господарства на 2,3% порівняно з відповідним періодом минулого року. Це стало можливим завдяки успішному господарюванню сільгосппідприємств, які майже на 9% наростили своє виробництво. Насамперед, йдеться про основні види тваринницької продукції (м’ясо, молоко, яйця), де зростання склало в середньому 10%.

Як зазначила Ніна Рахуба, з приростом спрацювали сільгоспвиробники 13 районів, найкращих результатів досягнуто у Світловодському, Олександрівському, Петрівському, Новгородківському та Голованівському.

Позитивний вплив на зростання показників мало і введення у 2015 році ряду тваринницьких комплексів (після будівництва та реконструкції) – зокрема, у Вільшанському, Компаніївському, Олександрійському, Світловодському та Устинівському районах.

Що стосується промисловості, то обсяги виробництва з початку року стабільно збільшуються: за підсумками січня-квітня зростання, порівняно з 2015 роком, склало 13,1%. Приріст зафіксовано у всіх трьох провідних галузях – добувній (у 1,5 раза), переробній (на 4,5%), виробництві та постачанні електроенергії, газу, пари і кондиційованого повітря (на 5%).

У переробній промисловості позитивно спрацювали 8 із 11 підгалузей, зокрема, машинобудування (вироблено продукції на 24,3% більше, ніж торік), легка промисловість (у 2 рази), деревообробна галузь (у 1,6 раза).

Як наголосила керівник департаменту, позитивна динаміка в реальному секторі економіки стала можливою, у тому числі, завдяки впровадженню нових технологій та обладнання, введенню нових виробничих потужностей та реконструкції діючих виробництв – як у промисловому, так і в агропромисловому комплексі.

Зафіксовано ознаки стабілізації ситуації і в будівництві, де обсяги робіт з початку року зросли на 9,6%, порівняно з січнем-квітнем 2015 року, і в сфері транспорту – тут зростання вантажних перевезень склало 28,8%.

Проте, як зазначила Ніна Рахуба, успішні результати роботи є не у всіх галузях і сферах діяльності і не у всіх районах та містах області.

Зокрема, порівняно із січнем-квітнем 2015 року, зменшено обсяги сільськогосподарського виробництва у 8 районах, у тому числі значне зменшення допущено у Бобринецькому (на 40,4%), Добровеличківському (на 12,9%), Новомиргородському (на 14,5%) та Онуфріївському (на 20,2%) районах, при цьому в Бобринецькому, Новомиргородському і Добровеличківському зменшення виробництва було допущено і в січні-квітні 2015 року.

Найменші обсяги реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу населення мають Устинівський, Петрівський, Бобринецький, Маловисківський та Добровеличківський райони (від 63,7 до 126,7 гривні).

У 5 районах (Компаніївському, Новгородківському, Новоархангельському, Олександрівському, Ульяновському) реалізацію промислової продукції здійснюють лише 1-2 підприємства – в основному сільськогосподарські, тож дати об’єктивну оцінку розвитку цих районів у галузі промисловості досить складно.

"ВК" у PDF