---
Влада

Держава посилила соціальний захист резервістів, які постраждали внаслідок участі в антитерористичній операції, та членів їх сімей

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» резервісти — це особи (громадяни України), які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.
6 травня 2016 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту резервістів, які постраждали внаслідок участі в антитерористичній операції, та членів їх сімей», який прийнято Верховною Радою України 12 квітня 2016 року.

Документом передбачено, що служба у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення зараховуватиметься до вислуги років для призначення пенсії.

Ним внесено зміни до законів "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" та "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист", якими передбачається, що пенсійне забезпечення резервістів, постраждалих внаслідок виконання обов’язків служби у військовому резерві під час безпосередньої їх участі в антитерористичної операції та членів сімей резервістів, які загинули з таких же причин, здійснюється у порядку та на умовах, установлених законодавством для військовослужбовців відповідних посад.

Крім того, інваліди I та II групи, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов`язаних з виконанням обов`язків служби у військовому резерві військових формувань під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, визнаються ветеранами військової служби.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби та їх соціальний захист» держава гарантує кожному ветерану військової служби різні види допомоги шляхом надання пільг, переваг та соціальних гарантій. Для них передбачена 50-відсоткова знижка плати за користування житлом та плати за комунальні послуги.

Крім того, звертаємо увагу, що на резервістів, які брали участь в антитерористичній операції одночасно можуть поширюватись пільги і компенсації, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни та учасникам бойових дій надається пільгова знижка плати за користування житлово-комунальними послугами (електроенергією, природним газом, послугами тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирною платою (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот) та скрапленим балонним газом для побутових потреб, в межах середніх норм споживання.

Ветерани війни, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, мають право на пільгове придбання твердого палива, в межах встановлених норм.

Пільгова знижка вартості житлово-комунальних послуг, придбаного твердого палива, скрапленого газу встановлюється у відсотковому значенні: інвалідам війни - 100%, учасникам бойових дій - 75%.

Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги поширюються на членів сім’ї ветеранів війни, що проживають разом з ними.

Щорічно до 5 травня інвалідам війни та учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

"ВК" у PDF