Онуфріївський район
Влада

В Онуфріївському районі піклуються про інтеграцію в суспільство ромських громад

В Онуфріївському районі піклуються про інтеграцію в суспільство ромських громад
18 травня 2016 року у залі засідань районної ради відбулось засідання «круглого столу» з питань інтеграції ромських громад в українське суспільство.
Довідково: Роми — ромська етнічна меншина, яка проживає на території України. Загальна чисельність діаспори (згідно з даними перепису 2001 року) становить 47587осіб, більшість яких проживає у Закарпатській (14004особи), Донецькій (4106осіб), Дніпропетровській (4067 осіб) та Одеській (4035 осіб) областях.

Метою засідання було обговорення формування та реалізація державної політики України щодо захисту та інтеграції ромського населення в українське суспільство.

В засіданні взяли участь: перший заступник голови райдержадміністрації Дуднік І. В. заступник голови районної ради Калницька К.М., завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Єрмакова І.М., Омельницький сільський голова Егоян Л.Л., начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, заступник голови громадської організації «Крок» Ілло Г.О. і звичайно - представники ромської національної меншини с. Омельник.

В Онуфріївському районі піклуються про інтеграцію в суспільство ромських громад

Розпочала зустріч Ірина Єрмакова, яка поінформувала присутніх про відзначення Міжнародного дня ромів, про проживання ромів у районі та найбільш проблемні питання, що характеризують життя ромської національної меншини.

В ході засідання кругового столу було обговорено питання «Про стан надання освітніх послуг представникам ромської національної меншини», з яким виступила Галина Раскатова – головний спеціаліст відділу освіти , райдержадміністрації.ІІІ ст. Так, педагогічними працівниками Омельницької ЗШ І-ІІІ ст.- дошкільний навчальний заклад» ведеться робота по адаптації дітей- ромів. Вивчаються умови проживання, проводиться профілактика з метою подолання негативних проявів, здійснюється постійний контроль за відвідуванням учнями занять. Діти-роми відзначаються особливою працьовитістю, алеє проблеми з дисциплінованістю та відвідуванням школи. В школі працюють соціальний педагог та психолог, які регулярно проводять бесіди з родинами ромів, задля переконання деяких батьків у необхідності отримання дітьми базової шкільної освіти. При обговоренні даного питання присутні теж висловили своє бачення з освітніх питань.

Про стан надання медичної допомоги представникам ромської національної меншини доповіла Лідія Іванченко – головний лікар Онуфріївської ЦРЛ. Протягом 2016 року прийнято пологи у 2 осіб із сім’ї ромської національної меншини у пологовому відділенні Онуфріївської ЦРЛ. Забезпечено спрощений доступ осіб, які належать до ромської національної меншини.

Виконуюча обов’язки головного лікаря КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Онуфріївського району» Тамара Петрівна Клименко наголосила на тому, що роми, які проживають в с. Омельник, обов’язково повинні проходити медичне обстеження. Для цього була виділена спеціальна медична машина, в якій можна було зробити флюорографію, яка є найпростішою допомогою у виявленні туберкульозу, який зараз має зростаючий характер. З 23 осіб представників ромської національної меншини, які були завчасно повідомлені про час та місце проведення медичного огляду, з’явились 11 осіб з них 6 дітей, в тому числі одна дитина віком до року, в якої відсутня медична документація, дані про щеплення. У оглянутих осіб захворювання не виявлені, виданні направлення для клінічних аналізів та вирішується питання отримання необхідної медичної документації.

Про стан надання соціальних послуг представникам ромської національної меншини інформувала присутніх Єрмакова І.М. ( за наданою інформацією УПСЗН райдержадміністрації). Вона розповіла присутнім про те що, роми, які мешкають на території району, отримують соціальний захист та матеріальну допомогу. Ірина Миколаївна наголосила на тому, що на Онуфріївщині всі соціальні виплати здійснюються згідно з чиним законодавством. Однак, на жаль, більшість ромів не використовують ці кошти за призначенням.

Балим Світлана Олександрівна – начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації доповіла «Про стан надання культурних послуг представникам ромської національної меншини». Так , учні –роми беруть участь у позашкільній роботі, є постійними учасниками художньої самодіяльності в школі, часто виступають на концертах у сільському Будинку культури, демонструючи свої вокальні та хореографічні таланти.

На завершення заходу Ірина Миколаївна наголосила, що зараз роми поруч з іншими меншинами мають змогу вчитися, працювати, отримувати соціальний захист від держави і запевнила, що і надалі вживатимуться заходи по налагодженню конструктивного діалогу влади та національних меншин.

"ВК" у PDF