---
Влада / Суспільство

51 спроможна громада – таку кількість до Перспективного плану пропонує обласна державна адміністрація

51 спроможна громада – таку кількість до Перспективного плану пропонує обласна державна адміністрація
Кіровоградщина свій проект Перспективного плану формування територій громад ухвалила в липні минулого року. Через кілька місяців Кабмін затвердив перспективний план, але скоротивши вдвічі перелік запропонованих громад, причина – витримано не всі вимоги Методики формування спроможних територіальних громад.
Відтак, обласна державна адміністрація підготувала нові пропозиції щодо внесення змін до Перспективного плану, де запропоновано створення 51 спроможної громади із дотриманням Методики. Зрозуміло, що ці пропозиції давно оприлюднені, почасти вони збігаються із позицією райдержадміністрацій, але є випадки і розбіжностей.

Тож сьогодні обласна робоча група з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області розглянула питання внесення змін до перспективного плану. Під час засідання, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, райони мали змогу представити власну позицію і бачення об'єднання громад на своїх територіях. Здебільшого мова йшла про об'єднання за принципом один район – одна громада. Таке бачення позиціонують більшість районів. Воно й не дивно – таке об'єднання легше проводити організаційно, не викличе воно й значного суспільного спротиву. Однак є інша складова цього питання, яку наразі на місцях усвідомлюють не в повній мірі – це врахування щільності населення, відстані між населеними пунктами, що безпосередньо впливатиме на якість надаваних соціальних послуг на місцях – на що вказала начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова.

Обласна державна адміністрація зберігає нейтралітет щодо подібних об'єднань, єдина вимога - надати паспорт з підписами усіх сільських, селищних голів, членів місцевих районних робочих груп, які мають засвідчити підтримку об'єднання за принципом "один район - одна громада". А от таких паспортів, належним чином оформлених із усіма підписами управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА отримало небагато. Вікторія Кулікова виділила певне порозуміння і налагоджену співпрацю із Петрівським, Новоукраїнським, Маловисківським районами. Де в останніх двох уже пройшли місцеві вибори об’єднаних територіальних громад.

У жваву дискусію вступили керівники деяких районів, як-то Олександрівського, Новомиргородського, Олександрії. Кожна із цих територій стоїть на позиції єдиного територіального об'єднання, але і в Олександрівському, і в Новомиргородському районі є селищні ради, які прагнуть формувати власні громади. В Олександрії дещо інша історія, прилеглі до міста селища - Пантаївка, Дмитрівка не здатні будуть сформувати спроможні громади, їхня соціальна інфраструктура тісно пов’язана із Олександрією.

Обговорення підсумував перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко: "Обласна державна адміністрація розрахувала максимальну кількість самодостатніх, самоврядних і самостійних громад. Сьогодні ми почули більшість думок щодо зменшення кількості громад і бажання не ділити райони на 2-3 частини. У випадку, коли є згода усіх місцевих рад району щодо зміни запропонованої моделі з трьох чи двох на одну, робоча група готова зафіксувати таке бачення. А коли загальної домовленості усіх суб’єктів самоврядування на конкретній території немає, ми діємо виключно в рамках закону і відповідно до Методики".

Навіть після затвердження перспективний план не стане догмою, території зможуть подавати свої зміни відповідно до потреб щодо подальших об'єднань громад. Наразі напрацьовані пропозиції будуть винесені на розгляд постійних комісій обласної ради.

"ВК" у PDF