---
Влада

В області впевнені: території взмозі передбачити кошти на компенсацію пільгового перевезення

25 квітня на апаратній нараді в облдержадміністрації розглядалося питання про пільгові перевезення. Директор департаменту інфраструктури та промисловості облдержадміністрації Олександр Корнюша розпочав із узагальненої інформації про маршрутну мережу області, перевізників тощо. Він повідомив, що загальна транспортна мережа області складає 484 маршрути: міських – 64, приміських – 172, міжміських внутрішньо обласних – 152, міжміських міжобласних – 96.
Показник охоплення сільських населених пунктів регулярним автобусним сполученням, за його словами, складає 91%. Наразі на території області функціонує 22 автостанції.

Що стосується безпосередньо пільгового перевезення, то не секрет, що це надзвичайно актуальне питання. Як вказав Олександр Корнюша, частими залишаються скарги жителів області, яким відмовляють у пільговому проїзді або водії маршруток, або навіть касири на автостанціях. Є серед цих скарг і звернення від учасників бойових дій, зокрема учасників АТО, для яких проїзд усіма видами громадського транспорту взагалі має бути безкоштовний.

На регіональному рівні було прийняте рішення, що підкріплено дорученням голови ОДА – передбачити кошти на відшкодування пільгового проїзду місцевим перевізникам.

Олександр Корнюша перелічив ті території, де виділено певні суми коштів, які, між іншим, суттєво відрізняються на десятки, а то й сотні тисяч гривень. На увесь 2016-й рік кошти виділили у Вільшанському районі – 22,2 тис. грн., у Кіровоградському – 419 тис. грн., у Новоархангельському – 12 тис. грн., Новомиргородському – 30 тис. грн., Олександрівському – 400 тис. грн., Олександрійському – 386 тис. 110 грн., Петрівському – 300 тис. грн., Онуфріївському – 19 тис. 600 грн., Устинівському – 24 тис. грн. районах, та у місті Світловодськ – 772 тис. 800 грн.

На весь рік передбачили кошти на відшкодування пільгового проїзду і у Кіровограді, але лише для електротранспорту. Ця сума становить 10 млн. грн. Непоодинокі випадки, коли території заклали певні суми у місцевих бюджетах на перший квартал, або перше півріччя поточного року. Це такі райони: Гайворонський – 193 тис. грн. на І півріччя, Знам'янський – 71 тис. 100 грн. на І квартал, Світловодський – 100 тис. грн. на І квартал, місто Знам'янка – 735 тис. грн. на І півріччя, Олександрія – 700 тис. грн. на І квартал.

Є території, які разом із відшкодуванням пільгового проїзду автотранспортом передбачили відшкодування і для залізничного перевезення, зокрема Гайворонська РДА – 7 тис. грн., Кіровоградська РДА – 5 тис. 910 грн., міста Знам'янка – 315 тис. грн. та Світловодськ – 227 тис. 200 грн. Натомість Голованівський район заклав у місцевому бюджеті 5 тис. грн. на пільгове перевезення залізницею, оминувши автотранспорт.

За оперативними даними департаменту інфраструктури та промисловості ОДА впродовж тижня, що розпочався, до переліку територій, які передбачили відшкодування пільгового проїзду додадуться Бобринецький, Компаніївський, Ульяновський райони, Світловодський – із коштами на ІІ квартал. Загальна сума має скласти більше 3 млн. грн.

Як повідомив далі Олександр Корнюша, досі не передбачили відшкодування пільгового проїзду Добровеличківська, Долинська, Маловисківська райдержадміністрації та Боьбринецька і Маловисківська об’єднані територіальні громади.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко наголосив, що для керівників територій шукати причини, які б дозволили не компенсувати перевізникам пільгове перевезення, кивати в цій справі на Уряд – це не вихід, не такої роботи від них чекає обласна влада. В умовах децентралізації, як наголосив Сергій Кузьменко, наповнення місцевих бюджетів дозволяє передбачити відшкодування пільгових перевезень.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF