---
Влада

Фахівці освіти та спорту Кіровоградщини обговорили ключові проблеми галузі

Фахівці освіти та спорту Кіровоградщини обговорили ключові проблеми галузі
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко взяв участь у засіданні колегії управління освіти, науки молоді та спорту облдержадміністрації. На засіданні було розглянуто сім питань. Найбільше уваги члени колегії та учасники засідання приділили питанням розвитку фізкультури і спорту в області, а також створення і функціонування освітніх округів.
За інформацією заступника начальника управління освіти, науки молоді та спорту облдержадміністрації Уляни Соколенко, уже цього року в області вжито чимало заходів щодо розвитку спорту та підготовки наших спортсменів до змагань: проведено 8 обласних спортивно-масових заходів, 36 навчально-тренувальних зборів збірних команд з різних видів спорту. До того ж, представники Кіровоградщини вибороли більше 60 медалей на всеукраїнських змаганнях. Посадовець також зазначила, що цього року є суттєва підтримка галузі з боку обласної влади – отримано додатковий фінансовий ресурс. Уляна Соколенко повідомила, що нині триває підготовка проекту обласної програми розвитку фізкультури та спорту на наступні п’ять років і закликала фахівців долучитися до її формування.

Фахівці освіти та спорту Кіровоградщини обговорили ключові проблеми галузі

Питання стану та перспектив розвитку фізкультури і спорту в області дуже активно обговорювалося. Зокрема, декілька директорів спортивних шкіл області у своїх виступах звернули увагу на низку проблем, серед яких потреба у покращенні матеріально-технічної бази закладів, скорочення досвідчених тренерів, недостатній рівень фінансування підготовки юних спортсменів до змагань. Як негатив називали і відсутність достатнього грошового ресурсу на розвиток масового спорту, внаслідок чого з кожним роком погіршується стан здоров'я дітей.

– Функціонування управління освіти, науки, молоді та спорту забезпечує наступність, коли готуються перемоги великого спорту, починаючи ще зі школи, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації, заслухавши виступи. – Учні наших шкіл насамперед повинні бути здоровими, вони повинні рухатись, оскільки далеко не всі з них займаються в спортивних школах і багато часу проводять сидячи за комп’ютерами. Тому саме школа забезпечує розвиток фізкультури, змушуючи рухатись дітей. Саме тому і прийнято таке рішення про структуру облдержадміністрації, де галузь освіти, фізкультури і спорту – це єдина відповідальність. Лише в наступності й відповідальності може бути результат.

Що стосується питання створення і забезпечення функціонування освітніх округів, то за словами начальника профільного управління облдержадміністрації Володимира Таборанського, механізм і мета цього процесу останнім часом дуже активно обговорювалися. Зокрема, обласна експертна група з цього питання заслухала і проаналізувала усі пропозиції від територій. Є вже й перші результати – рішенням сесії Новоархангельської районної ради на території району створено один освітній округ у складі п’яти навчально-виховних об’єднань.

Коментуючи розгляд зазначеного питання, Сергій Коваленко зазначив:
– Жодного закладу не має бути закрито. Жодного працівника, який потребує роботи, не буде відправлено до центру зайнятості. Хороший досвід Новоархангельського району, коли з 25 шкіл – юридичних одиниць, стало 5, і жодної не закрили. Є різні підходи для того, щоб реформувати позитивно галузь освіти. Ресурс для цього є. Бажано лише побачити результат і впевнити у ньому тих, для кого це робиться.

"ВК" у PDF