---
Влада / Суспільство

Посадовці звітують: постраждалим від Чорнобильської катастрофи надається більше 40 видів допомог

Посадовці звітують: постраждалим від Чорнобильської катастрофи надається більше 40 видів допомог
Наступного тижня 30-ті роковини Чорнобильської трагедії. Про стан соціального захисту жителів Кіровоградщини, які постраждали внаслідок катастрофи, під час щотижневої апаратної наради поінформував директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.
За словами посадовця, на території нашої області проживає 10987 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких понад 6,5 тисячі ліквідатори, більше 2 тисяч евакуйованих та переселених, більше тисячі потерпілих дітей, а також прирівняні до ліквідаторів та дружини померлих ліквідаторів. Найбільше постраждалих проживає в Кіровограді (майже 20%) та в Олександрійському районі. Олександр Догаров також нагадав, що на території нашої області розташовані три села компактного переселення громадян із Чорнобильської зони: Голубієвичі Компаніївського району, Бутівське Олександрійського району та Несваткове Олександрівського району.

Постраждалим громадянам, за інформацією директора профільного департаменту облдержадміністрації, надається більше 40 видів допомог, пільг та компенсацій, реалізація яких здійснюється за рахунок коштів державного та обласного бюджетів. Так, за рахунок субвенції з держбюджету зазначеній категорії громадян надаються пільги щодо 50% та 100% знижок плати за житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку та вартості твердого палива. Минулого року такі пільги надано на суму понад 10 мільйонів гривень. На компенсації, пов’язані з соцзахистом постраждалих від аварії на ЧАЕС, цього року з держбюджету передбачено більше 22,5 мільйона гривень. Їх спрямують на виплати підвищених стипендій та надання додаткових відпусток, а також на виплату грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2, на компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, та допомогу на оздоровлення, на обслуговування банківських позик.

За словами Олександра Догарова, для оплати санаторно-курортних путівок на оздоровлення постраждалих 1 категорії передбачено 1,44 мільйона гривень, що на 100% забезпечує потребу – 297 путівок. На 1 квітня цього року вже укладено договори стосовно надання послуг санаторно-курортного лікування на 47 путівок, трьох постраждалих вже оздоровлено. Передбачено кошти і для забезпечення лікування важкохворих та онкохворих громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Проблемним залишається питання забезпечення житлом громадян цієї категорії. На сьогодні в області на квартирному обліку для поліпшення житлових умов перебуває 433 сім'ї громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2014-2016 роках, за інформацією директора профільного департаменту, кошти на цю програму не передбачалися – востаннє закупівля житла постраждалим проводилася в 2013 році.

З обласного бюджету за програмою "Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" цього року виділено кошти на загальну суму 1,5 мільйона гривень, що майже на 50% більше, ніж минулого року.

Спрямовуються вони на закупівлю ліків за безкоштовними рецептами. Так, за перший квартал 2016 року вже забезпечено медичне обслуговування 586 громадян на загальну суму близько 334 тисяч гривень. Також з обласного бюджету передбачені видатки на проведення заходів, пов’язаних із 30-ю річницею Чорнобильської катастрофи, у сумі 343 тисячі гривень (для надання матеріальних допомог, нагородження обласними та державними відзнаками). Понад 830 тисяч гривень передбачено на надання допомоги постраждалим та дружинам померлих ліквідаторів у районних та місцевих бюджетах.

Назвав Олександр Догаров і проблемні питання, які стосуються соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи. За його словами, проблеми, які залежать від прийняття рішень місцевими органами влади, вирішуються вчасно.

Від центральних органів виконавчої влади сьогодні залежить вирішення таких питань, як відновлення фінансування державної програми забезпечення житлом, збільшення фінансування бюджетної програми з медико-санітарного забезпечення, збільшення розміру щомісячної компенсації на продукти харчування та збільшення пенсійних виплат, забезпечення ліквідаторів усіх категорій санаторними путівками, виділення коштів на забезпечення постраждалих автомобілями, а також спрощення процедури надання статусу члена сім'ї померлого учасника ліквідації аварії на ЧАЕС. За словами посадовця, цього року облдержадміністрація зверталася до центральних органів влади з листами щодо необхідності вирішення цих питань і сьогодні уже вживаються необхідні заходи.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко підкреслив декілька позицій щодо 30-х роковин Чорнобильської трагедії.

– Я прошу, щоб усі рішення, прийняті на рівні держави, а також усі рішення, прийняті обласною державною адміністрацією і затверджені обласною радою, стосовно фінансування тих чи інших програм були виконані, – зауважив очільник області. – Кожна копійка має дійти до людей, які мають право на отримання відповідних пільг і фінансових компенсацій.

"ВК" у PDF