---
Влада

В облдержадміністрації готуються до підписання угоди про співпрацю із обласною організацією Спілки ветеранів Афганістану

В облдержадміністрації готуються до підписання угоди про співпрацю із обласною організацією Спілки ветеранів Афганістану
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зустрівся із членами президії Кіровоградської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану. Приводом для зустрічі слугувала підготовка до підписання угоди про взаємодію і співробітництво між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградською обласною радою та Кіровоградською обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану.
Попередній її варіант був підписаний у 2011 році, але час не стоїть на місці і будь-який документ потребує внесення відповідних змін. Про ключові напрямки взаємодії між органами влади і громадською організацією, що мають бути прописані в угоді, якраз і йшлося під час зустрічі.

В облдержадміністрації готуються до підписання угоди про співпрацю із обласною організацією Спілки ветеранів Афганістану

Сергій Коваленко зазначив, що спілка ветеранів Афганістану – вагома складова суспільно-політичного життя області: "Знаю, що сьогодні на Кіровоградщині обласна громадська організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) – це потужна складова суспільно-політичного життя нашої області (налічує 25 територіальних (міські, міськрайонні, районні організації). Вони допомагають своїм членам вирішувати складні повсякденні питання, зберігають пам’ять про бойові подвиги загиблих та живих, успішно займаються патріотичним вихованням дітей та молоді. Чисельність даної організації складає майже 4000 особи".

Користуючись нагодою перший заступник голови ОДА подякував усім ветеранам Афганістану, які беруть участь в антитерористичній операції на Сході країни. А також тим із них, хто займається волонтерською діяльністю.

Окремі слова подяки адресував Сергій Коваленко персонально голові обласної громадської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктору Остащуку, який нещодавно брав участь у звільненні військовослужбовців з полону.

Що стосується безпосередньо самої угоди, то Сергій Коваленко зауважив, що перед органами виконавчої влади, місцевим самоврядуванням її положення окреслюють зобов’язання щодо посилення соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, їх медичного, комунального, транспортного забезпечення. Однак укладені і підписані такі угоди не у всіх районах області. Не у всіх районах і містах, як зауважив далі Сергій Коваленко, надається фінансова підтримка афганським організаціям з місцевих бюджетів. А тому перший заступник голови ОДА наголошує, що і владі, і громадським об'єднанням воїнів-афганців є над чим працювати.

А більш конкретно про проблемні напрямки говорив керівник обласної організації Спілки ветеранів Афганістану Віктор Остащук. Серед найбільш актуальних і рідко вирішуваних він назвав виділення житла та автотранспорту для воїнів-інтернаціоналістів. В черзі на житло вже майже 20 років більше 100 чоловік. А по автотранспорту, якщо Кіровограду завдяки спонсорській допомозі і вдалося повністю закрити це питання, то в районах, зокрема Вільшанському та Олександрівському, іще лишаються без авто 2 афганця з інвалідністю. Є питання і по виділенню земельних ділянок.

В облдержадміністрації готуються до підписання угоди про співпрацю із обласною організацією Спілки ветеранів Афганістану

Що стосується лікування афганців, то тут Віктор Остащук відзначив роботу обласного госпіталю та його керівництва, дякував він і департаменту охорони здоров'я ОДА за надавану підтримку і допомогу. Але і цей напрямок не без своїх проблемних питань. Найперше – це виділення пільгових ліків, фінансування яких має передбачати місцева влада. Ресурсу, як наголосив при цьому Сергій Коваленко, достатньо, і на придбання ліків для пільгових категорій населення, і для фінансової підтримки громадських організацій, про що свідчить перевиконання місцевих бюджетів вже цього року більш ніж на 150 млн. грн., а також нерозподілені минулорічні залишки. У цьому контексті Сергій Остащук також згадав про облаштування в районах палат для учасників бойових дій, де самі учасники не завжди мають змогу лікуватися.

Про пільгове і санаторно-курортне лікування учасників бойових дій інформував заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА Віталій Юхименко. До слова, за цим напрямом роботи у Віктора Остащука зауважень не було. Однак були вони у Сергія Коваленка. Він нагадав, що минулого року обласний бюджет виділив 500 тис. грн. на оздоровлення пільговиків, в тому числі і ветеранів-афганців, у Знам'янській бальнеологічній лікарні, кошти не були освоєні, оскільки й бажаючих лікуватись теж не було.

Досить детально учасники зустрічі обговорили питання пільгового перевезення. Вичерпну інформацію з цього приводу представив директор департаменту інфраструктури та промисловості ОДА Олександр Корнюша. Він нагадав, що цього року в державному бюджеті кошти на відшкодування пільгового перевезення передбачені не були. Однак усі пільговики мають бути забезпечені цієї послугою, як того вимагає закон. Тому відповідні кошти мають передбачатися на місцях, що й зробили низка районів та міст обласного підпорядкування, але здебільшого не на увесь поточний рік. Серед них Вільшанський, Гайворонський, Знам'янський, Новоархангельський, Новомиргородський, Олександрійський, Петрівський, Світловодський райони. Кошти на увесь рік передбачили Олександрівський район – 400 тис.грн. і місто Світловодськ – 772 тис. грн. Для порівняння: Олександрія лише на І квартал поточного року передбачила 700 тис. грн., 735 тис. грн. передбачила Знам'янка на І-ше півріччя поточного року. Що стосується обласного центру – депутати Кіровоградської міської ради виділили 10 млн. грн. на пільгове перевезення, але це тільки для міського електричного транспорту.

Оскільки обласна організація ветеранів-афганців працює над патріотичним вихованням молоді, є у них невирішене питання і в цьому плані. Зокрема Віктор Остащук говорив про виділення земельної ділянки в Онуфріївському районі, де буде споруджено не лише базу для відпочинку воїнів-інтернаціоналістів, а й базу зі смугою перешкод для військово-патріотичного виховання та підготовки молоді, наразі на тренування їх возять до сусідньої Полтавської області. Порушену тему продовжив і Сергій Коваленко, він виступає за долучення обласної спілки ветеранів-афганців до проекту зі створення в області військових ліцеїв та кадетських класів.

Усі озвучені пропозиції мають знайти своє відображення в угоді. А угода між обласною владою і обласною організацією Спілки ветеранів Афганістану в свою чергу має стати прикладом для подібних задокументованих домовленостей про співпрацю на районних рівнях.

Окремо варто загадати про подяку Віктора Остащука голові облдержадміністрації Сергію Кузьменку за допомогу внучці ветерану-афганцю із Новоукраїнки. Чоловік приходив на прийом громадян з особистих питань до голови ОДА. Його онука має складну хворобу нирок, і поки триває пошук донора на пересадку, потребує вартісної підтримуючої терапії, ліки для якої централізовано не закуповувалися. Сім'я дівчинки отримала необхідну допомогу, на час поки районна влада не передбачить потрібну суму коштів для закупівлі медичних препаратів.

"ВК" у PDF