Олександрівський район
Влада

У Бірках обговорили питання децентралізації та освітянську реформу

У Бірках обговорили питання децентралізації та освітянську реформу
13 квітня перший заступник голови Олександрівської районної державної адміністрації Анатолій Каражбей та начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Тимко провели виїзний прийом громадян у селі Бірках.
Перед зустріччю з громадою Анатолій Каражбей та Сергій Тимко разом із директором Бірківського НВК Миколою Фощієм та сільським головою Михайлом Сергієнком оглянули місцевий навчально-виховний комплекс – їдальню, спортзал, кабінети, музей та кімнати дошкільнят.

Під час прийому громадян, Анатолій Каражбей розповів усім присутнім, що до кінця 2017 року в Україні має бути завершений процес децентралізації. На сьогоднішній день кожному населеному пункту хотілося б мати кошти для розвитку своєї території, однак ні в сільських бюджетах, ні в районному немає належного фінансового ресурсу для вирішення всіх нагальних проблем. Найкращою перспективою для Олександрівщини є об’єднання за принципом «один район – одна громада». В цьому випадку об’єднана територіальна громада зможе розраховувати на кошти держави із фонду регіонального розвитку, крім того вона матиме більші повноваження для вирішення багатьох питань самостійно.

У Бірках обговорили питання децентралізації та освітянську реформу

Сергій Тимко проінформував присутніх про реформу освіти, яка передбачає створення освітніх округів та навчально-виховних об’єднань. В Олександрівському районі планують зробити один освітній округ, до якого ввійде п’ять навчально-виховних об’єднань – два Олександрівських, Михайлівський, Красносільський та Красносілківський. Вони стануть опорними, головним школами, а навчальні заклади, які до них належатимуть – філіями. Такі об’єднання будуть самостійними і автономними юридичними особами. Ця модель реформування освіти має свої переваги. Насамперед, покращене фінансування, самостійність та оперативність у вирішенні проблем.

Під час спілкування жителі села змогли отримати відповіді на всі поставленні питання.

У Бірках обговорили питання децентралізації та освітянську реформу

"ВК" у PDF