---
Влада

Стихійна торгівля несе небезпеку для життя та здоров'я громадян

Стихійна торгівля несе небезпеку для життя та здоров'я громадян
На цьому заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев наголосив під час наради з обговорення стану та основних завдань щодо впорядкування місць торгівлі на вулицях міст та районів області.
– Стихійна торгівля на сьогодні залишається великою проблемою для мешканців міст обласного значення і районних центрів. Побороти стихійну торгівлю, як явище, в наших реаліях надзвичайно складно, адже попит завжди породжує пропозицію, і допоки люди купуватимуть у вуличних торговців, доти існуватиме й стихійна торгівля, – констатував посадовець.

– З іншої сторони, варто визнати, що деякі люди вийшли на вулиці не тому, що це робота їхньої мрії. Життя змушує їх таким чином заробляти собі на хліб. А прогнати торговців з їхніх «робочих місць», а потім звітувати про зроблену роботу та благоустрій території – не найкращий вихід з цієї ситуації. А тому необхідно запропонувати людям альтернативні місця роботи, а не просто проганяти їх, адже фактично вони й так на вулиці. Тому боротись варто з причиною, а не лише з наслідком, – наголосив Андрій Коломійцев.

На переконання посадовця, задля вирішення проблеми стихійної торгівлі необхідно провести комплекс дій, зокрема, створити умови для добросовісних дрібних торгівців шляхом відведення для них спеціальних торгових місць на ринках. Можливо навіть й переглянути тарифи. – При комплексному і регулярному застосуванні цих та інших заходів, можливо суттєво зменшити кількість незаконних торговців і стихійних ринків, – зазначив заступник голови облдержадміністрації.

Виконуюча обов’язки начальника Головного управління Держсанепідслужби в області Тетяна Ланкмілер констатувала, що незважаючи на роботу, що проводиться в області різними службами у напрямку ліквідації стихійної торгівлі, на сьогодні подолати це негативне явище поки що не вдається.

Стихійна торгівля несе небезпеку для життя та здоров'я громадян

Посадовець нагадала, що основною причиною більшості захворювань серед населення є саме вживання продуктів харчування, придбаних з рук у місцях стихійної торгівлі. При цьому існує ризик захворіти на такі вкрай небезпечні хвороби, як сальмонельоз, бруцельоз, трихінельоз та сибірська виразка. Так, прогноз щодо сибірської виразки, враховуючи значну кількість стаціонарно-неблагополучних пунктів (396 по області) на сьогодні залишається досить несприятливим.

– У більшості випадків стихійна торгівля проводиться з землі, а тому, крім інфекційного зараження, бруд та вихлопні гази від автотранспорту залишаються на цих продуктах. Продукти, що продаються в непристосованих для цього місцях, апріорі є небезпечними, оскільки не проходять ніякого лабораторного контролю, на них відсутні документи, що підтверджують їхню якість. До того ж, доволі часто продукти зберігаються та реалізуються в антисанітарних умовах та без дотримання належного температурного режиму, а особи, які їх реалізують, не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди, – зазначила Тетяна Ланкмілер.

Єдиним ефективним способом боротьби зі стихійною торгівлею учасники наради вбачають створення умов, коли люди не купуватимуть продукти харчування у невстановлених місцях. Адже, якщо не буде попиту – зникне й пропозиція. А для цього у населених пунктах необхідно створювати спеціально облаштовані місця для цивілізованої торгівлі.

Серед практичних кроків, на реалізації яких було наголошено під час наради – проведення серед населення роз’яснювальної роботи щодо небезпеки придбання продуктів харчування у невстановлених місцях, а також виховання у людей культури споживання.

Також рекомендовано органам місцевого самоврядування спільно з Національною поліцією та іншими контролюючими службами забезпечити проведення на систематичній основі рейдів з попередження та недопущення торгівлі у невстановлених місцях.

Андрій Коломійцев позитивно оцінив той факт, що у ряді населених пунктів області вже припинено стихійну торгівлю. Проте, таких місць в області залишається ще досить мало, і на думку посадовця, органи місцевого самоврядування мають віднайти шляхи для поступового розв’язання проблеми стихійної торгівлі, зокрема, подбати про організацію у населених пунктах місць для цивілізованої торгівлі.

"ВК" у PDF