---
Влада

23 квітня в Україні відбудеться День благоустрою

23 квітня  в Україні відбудеться День благоустрою
Про це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук.
Традиційно День благоустрою проводиться третьої суботи квітня (цього року вона припадає на шістнадцяте число), однак, у зв’язку зі зверненням до Кабінету Міністрів України громадської організації "Lets do it, Ukraine" щодо проведення 23 квітня всеукраїнської соціальної екологічної акції з прибирання зелених зон та благоустрою територій "Зробимо чистою Україну разом", Кабінетом Міністрів погоджено перенесення проведення Дня благоустрою із 16 на 23 квітня.

Цей день загальноукраїнського післязимового прибирання є складовою щорічної акції з благоустрою "За чисте довкілля". Ольга Довжук нагадала, що на Кіровоградщині дана акція проводиться відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів та голови облдержадміністрації. На виконання цих документів районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування повинні забезпечити визначений на час проведення місячника комплекс заходів з благоустрою і привести до належного санітарного стану території населених пунктів області. На сьогодні департаментом житлово-комунального господарства узагальнено планові показники спрогнозованих заходів, моніторинг їх виконання проводитиметься щотижня.

Згідно з поданою райдержадміністраціями, об’єднаними територіальними громадами та міськвиконкомами інформацією, місячник з благоустрою планується провести в усіх 1030 населених пунктах області. До участі в ньому буде залучено майже 4 тисячі підприємств, організацій, установ різних форм власності. Для проведення визначеного обсягу робіт передбачається використати майже 1,6 мільйона гривень, з них 1,1 мільйона становлять кошти місцевих бюджетів, 523 тисячі гривень – кошти підприємств, організацій та спонсорська допомога.

У ході весняного прибирання заплановано ліквідувати 892 несанкціонованих сміттєзвалища, прибрати та привести до належного санітарного й естетичного стану всі прибудинкові території, 256 парків та 208 скверів, упорядкувати 1304 дитячих та 2057 спортивних майданчиків, висадити більше 20 тисяч дерев і 8 тисяч кущів, а також упорядкувати 1720 кладовищ та 1308 пам’ятників, меморіальних комплексів, братських могил, інших місць, пов’язаних з історичними подіями воєнних років. Окрім того, планується очистити від протиожеледного матеріалу 70 мільйонів квадратних метрів вулично-дорожньої мережі.

Ольга Довжук звернулася до керівників РДА, об’єднаних територіальних громад та міськвиконкомів з проханням під час проведення акції "За чисте довкілля" особливу увагу приділити прибиранню сміття вздовж доріг загального користування в межах населених пунктів. За її словами, тут є де докласти рук.

Важливою частиною робіт з благоустрою є відновлення дорожнього покриття вулично-шляхової мережі та зовнішнього освітлення. Нинішнього року на ремонт та утримання комунальних доріг заплановано використати 97 мільйонів гривень. Разом з тим, факти свідчать, що у даному питанні можливі корективи. Приміром, станом на 10 квітня минулого року на ремонт комунальних доріг у місцевих бюджетах Кіровоградщини було передбачено лише 60,9 мільйона гривень, а фактично у 2015 році виконано робіт на загальну суму 172,9 мільйона гривень.

Загалом, судячи з отриманої департаментом інформації, у 2016 році передбачено виконати капітальний ремонт автодоріг комунального значення на суму 19,6 мільйона гривень, поточний ремонт – на суму 59,8 мільйона гривень, на утримання доріг заплановано використати 17,6 мільйона гривень.

Однак жодної гривні на капітальний ремонт доріг не передбачають в Олександрії, Світловодську, у Бобринецькому, Вільшанському, Гайворонському, Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Маловисківському, Новгородківському, Світловодському та Устинівському районах. Ольга Довжук висловила сподівання, що протягом року ситуація на цих територіях зміниться на краще.

Щодо реанімації та модернізації зовнішнього освітлення населених пунктів, то на відновлювальні роботи й капітальний ремонт у 2016 році планується використати 6,2 мільйона гривень, на поточний ремонт та утримання – 7,4 мільйона гривень. За рахунок цих коштів передбачено відновити понад 170 кілометрів мереж і встановити понад 2300 світлоточок, з них більше 1450 – енергоощадних.

Як зазначалося у ході апаратної наради, у зв’язку зі сприятливими погодними умовами, частину заходів з благоустрою та санітарної очистки території області (в рамках проведення акції "За чисте довкілля") розпочато ще в березні. Тож, за отриманими департаментом даними, станом на 1 квітня місячник з весняного прибирання вже розпочали у 384 населених пунктах області, до нього долучилися майже тисячу підприємств, організацій, установ. У ході проведених робіт ліквідовано 165 несанкціонованих сміттєзвалищ, прибрано та приведено до належного санітарного й естетичного стану 2,6 мільйона квадратних метрів прибудинкових територій, 62 парки, 22 сквери, впорядковано 260 дитячих та 265 спортивних майданчиків, а також 155 кладовищ, 212 пам’ятників, меморіальних комплексів, братських могил, інших місць, пов’язаних з історичними подіями воєнних років.

Разом з тим, не надали інформації про виконання своїх заходів Бобринецька, Добровеличківська, Знам’янська та Олександрійська райдержадміністрації. На думку Ольги Довжук, це означає, що в зазначених районах роботи з благоустрою населених пунктів ще не розпочато. Тож насамперед цим територіям рекомендовано активізуватися у реалізації заходів, запланованих на період проведення акції "За чисте довкілля", хоча й інші міста та райони, котрі вже розпочали санітарно-очисні й ремонтні роботи, теж мають справитися з ними до Великодня, який нинішнього року відзначатиметься 1 травня.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко зі свого боку наголосив, що приведення території нашого краю до належного стану має бути не просто заходом в рамках розпорядження чи якогось одного дня, а "це те завдання, яке громада області повинна виконати, аби мати затишний і привітний дім, що називається Кіровоградщина".

Тому він закликав райони та міста негайно продовжити й успішно завершити всі роботи, які стосуються благоустрою населених пунктів і поза ними, а стосовно акції "За чисте довкілля" – відпрацювати з департаментом житлово-комунального господарства належні заходи для того, щоб вона пройшла організовано і, найголовніше, ефективно.

"ВК" у PDF