---
Влада

Нинішнього року склалися сприятливі умови для гарного врожаю ранніх зернових культур

Нинішнього року склалися сприятливі умови для гарного врожаю ранніх зернових культур
Про це під час апаратної наради відзначив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк.
За словами директора профільного департаменту, сприятливі погодні умови, зокрема, м'яка зима з великою кількістю снігових опадів, а також помірно затяжна весна, досить сприятливо відобразилися на стані посівів озимих культур, що перебувають у доброму стані. – Це, у свою чергу, дає надію сподіватися, що й нинішнього року аграрії Кіровоградщини зможуть отримати гарні врожаї, і буде забезпечено на належному рівні продовольчу безпеку нашої області, – відзначив посадовець.

– Якщо восени минулого року до 27 % озимого клину були у незадовільному стані, то на сьогодні цей показник знизився до 3% і становить близько 10 тис. га. Аграрії області вже завершили посів 54% ранніх зернових культур та виходять на відповідні показники минулого року, – відзначив посадовець.

Стосовно забезпеченості мінеральними добривами, посівним матеріалом та пально-мастильними матеріалами, то за словами Сергія Коренюка, на сьогодні аграрії забезпечені у повному обсязі.

Також посадовець торкнувся питання розвитку тваринницької галузі, відзначивши, що нинішнього року на її підтримку по всій державі виділено 50 млн. грн. Це переважно кошти, що спрямовуватимуться на відшкодування вартості закупівельних цін на телиць і корів молочної та м'ясо-молочних порід, а також молодняку свиней та овець.

Стосовно програми підтримки АПК, реалізацію якої було розпочато минулого року, то з 300 млн. грн. наша область має отримати на підтримку аграріїв 14 млн. грн. Відповідно, вже у квітні поточного року сільгоспвиробники області матимуть можливість отримати відшкодування за взяті ними у банках комерційні кредити.

Також Сергій Коренюк відзначив, що Аграрний фонд України з квітня розпочинає форвардні закупівлі зерна на загальну суму у 1,5 млрд. грн. Зокрема, за пшеницю ІІ класу аграріям буде запропоновано ціну у 3,5 тис. грн. за тонну, за пшеницю ІІІ класу – 3,4 тис. грн., а за тонну гречки – до 15 тис. грн. При цьому, розмір попередньої оплати складатиме від 45 до 60%, що також має зацікавити агровиробників.

Враховуючи вищезазначене, Сергій Кузьменко висловив сподівання, що й нинішнього року кіровоградські аграрії зможуть зібрати гарний врожай, і наша область буде забезпечена хлібом.

"ВК" у PDF