Олександрівський район
Влада

У центрі уваги - реформа освітянської галузі

У центрі уваги - реформа освітянської галузі
31 березня голова райдержадміністрації Ольга Борота разом зі свої першим заступником Анатолієм Каражбеєм та начальником відділу освіти райдержадміністрації Сергієм Тимком зустрілися з директорами загальноосвітніх закладів району та спільно обговорили питання реформування системи освіти, зокрема, створення освітянських округів.
Створення освітніх округів та навчально-виховних об’єднань як нової організаційної форми шкільної освіти якнайкраще відповідає вимогам сьогодення і передбачає формування системи освіти відповідно до особливостей і потреб соціально-економічного культурного розвитку.

Основною метою реформування є забезпечення рівного доступу дітей відповідного віку до якісної дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, допрофесійного навчання за певними профілями, а також ефективного використання творчого потенціалу педагогічних працівників навчальних закладів, раціонального використання навчально-методичної, матеріально-технічної бази суб’єктів округу, її зміцнення та модернізації. Навчально-виховні об’єднання будуть самостійними бюджетними установами, юридичними особами.

Зокрема, на базі Олександрівського району буде створено освітній округ, до якого будуть входити 5 навчально-виховних об’єднань. В об’єднання буде входити опорна школа І-ІІІ ступенів та декілька шкіл з нижчим ступенем. Хоча, не виключена можливість наявності в об’єднанні декількох шкіл І-ІІІ ступенів у залежності від якості надання освітніх послуг.

До складу Олександрівського освітнього округу планується включити наступні навчально-виховні об’єднання – Михайлівське навчально-виховне об’єднання (Михайлівська та Єлизаветградківська ЗШ, Підлісненський, Лісівський НВК); Красносільське навчально-виховне об’єднання (Красносільська ЗШ, Соснівський, Цвітненський та Вищеверещаківський НВК); Красносілківське навчально-виховне об’єднання (Красносілківська, Родниківська ЗШ, Голиківський, Ставидлянський, Кримківський НВК); Олександрівське навчально-виховне об’єднання №1 (Олександрівська ЗШ №1, Олександрівський НВК №3, Новоосотська, Староосотська ЗШ, Триліський НВК); Олександрівське навчально-виховне об’єднання №2 (Олександрівський НВК №2, Івангородська, Розумівська ЗШ, Бірківський, Несватківський, Бовтиський НВК).

Спілкуючись з освітянами, голова райдержадміністрації Ольга Борота наголосила, що цей процес є довготривалим і залежить від багатьох умов, які повинні бути враховані, зокрема це стан доріг територій, наявність транспорту для підвезення учнів та педагогів та інше. У цьому році проектом створення на базі району освітнього округу передбачено лише юридичне оформлення освітніх об’єднань.

У центрі уваги - реформа освітянської галузі

Окрім того, запевнила очільниця району, в результаті майбутньої модернізації шкільної мережі району жоден педагог працездатного віку не залишиться без роботи. Соціальна захищеність педагогічних працівників залишається однією з головних вимог організації процесу модернізації загальної та середньої освіти. В жодному разі мова не йде про так звану “оптимізацію” та звільнення педагогічних працівників

Про закриття сільських загальноосвітніх закладів мова не йде, розглядається лише можливість пониження ступеню деяких закладів, у зв’язку з малокомплектністю учнів. На сьогоднішній день таких у районі поки що два – Триліський та Ставидлянський навчально-виховні комплекси.

Підводячи підсумки зустрічі, Ольга Борота зазначила, у ситуації, що склалася в освітній галузі територій, немає жодної альтернативи навчально-виховним об’єднанням. Лише вони спроможні на сьогодні забезпечити організацію якісного навчально-виховного процесу та надання знань високого рівня.

"ВК" у PDF