Олександрівський район
Влада

Аграрії Кіровоградщини працюють, аби і нинішнього року область була з хлібом

Аграрії Кіровоградщини працюють, аби і нинішнього року область була з хлібом
На цьому голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко наголосив під час робочої поїздки до Олександрівського району.
Зокрема, очільник області відвідав у селі Михайлівка товариство з додатковою відповідальністю "Цибулівське хлібоприймальне підприємство", а також фермерське господарство "Сокіл" у селі Красносілля.

Аграрії Кіровоградщини працюють, аби і нинішнього року область була з хлібом

Основний вид діяльності Цибулівського хлібоприймального підприємства – вирощування та зберігання зернових і технічних культур. Тут активно впроваджуються новітні технології вирощування, застосовуються перспективні високоврожайні сорти, впроваджуються комплексні системи заходів по раціональному застосуванню агротехнічних, хімічних та біологічних методів захисту рослин.

Аграрії Кіровоградщини працюють, аби і нинішнього року область була з хлібом

Саме завдяки застосуванню комплексу агротехнічних заходів господарство протягом останніх трьох років має високі врожаї сільськогосподарських культур. Урожайність ранніх зернових та технічних культур у минулому році тут склала: для озимої пшениці – 37,9 центнерів з гектара, для кукурудзи – 67,7, для соняшника – 31,4, для сої – 26,3 центнера з гектара.

Дбають у господарстві й про працівників. Для кожного створені комфортні умови для праці та відпочинку. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за лютий нинішнього року склала 3460 грн.

У фермерському господарстві "Сокіл", яким керує Сергій Сокол, також досягли значних результатів. Урожайність ранніх зернових та технічних культур у 2015 році тут склала: озимої пшениці – 40 центнерів з гектара, ячменю ярого – 33,2, кукурудзи на зерно – 74,7, соняшника – 18,3, сої – 21,5 центнерів з гектара. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за лютий 2016 року тут склала 3615 грн.

Аграрії Кіровоградщини працюють, аби і нинішнього року область була з хлібом

Говорячи про перспективи для аграріїв області на врожай нинішнього року, Сергій Кузьменко особливу увагу приділив питанню їхньої підтримки. – Нинішнього року держава пропонує аграріям різні форми підтримки, зокрема, це стосується здешевлення відсотків по кредитах. Загалом, у масштабах держави на ці заходи передбачені кошти у сумі 300 млн. грн., з яких близько 15 млн. грн. може отримати наша область, – зазначив посадовець.

Голова облдержадміністрації також торкнувся питання перспектив тваринницької галузі на Кіровоградщині. – Якщо у галузі рослинництва наші аграрії демонструють гарні результати, то тваринницька галузь на сьогодні потребує підтримки з боку держави. З цією метою у масштабах держави буде спрямовано близько 70 млн. грн., аби фермери мали можливість закупити молодняк великої рогатої худоби та компенсувати вартість будівництва приміщень для утримання великої рогатої худоби, – наголосив очільник області.

– Питання кредитування має надзвичайно важливе значення, адже доволі часто навесні фермерам бракує оборотних коштів. У цьому контексті важливу роль відіграють форвардні закупівлі, коли держава через аграрний фонд надає аграріям необхідні кошти під майбутній врожай. Це досить ефективний механізм підтримки сільгоспвиробників, і саме на ці заходи нинішнього року передбачено чималу суму – 1,4 млрд. грн., – відзначив Сергій Кузьменко.

За словами Сергія Кузьменка, погодні умови осені минулого року були вкрай складними та несприятливими для озимих культур, зокрема, у зв’язку з малою кількістю опадів. Проте, в окремих районах, де під час посіву озимих були опади, на сьогодні сходи демонструють гарний потенціал. – Це дає нам надію, що й нинішнього року Кіровоградщина буде з хлібом, – наголосив голова облдержадміністрації.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF