---
Влада

31 березня у Кіровограді відбудеться всеукраїнська нарада з питань медико-психологічної реабілітації учасників АТО

31 березня у Кіровограді відбудеться всеукраїнська нарада з питань медико-психологічної реабілітації учасників АТО
Про це повідомив на апаратній нараді голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, акцентувавши увагу на тому, що дане рішення прийняте Міністерством охорони здоров’я з урахуванням значного досвіду, напрацьованого на Кіровоградщині фахівцями-медиками та волонтерами.
Тому нам є чим похвалитися – насамперед йдеться про Центр медико-психологічної допомоги "КОМ-ПАС", створений на базі Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни, але разом з тим не зайвим буде й чужий досвід, аби зрозуміти, що ще необхідно зробити для поліпшення медико-психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції.
Голова ОДА нагадав, що нинішнього року із Фонду регіонального розвитку передбачено виділити значні кошти для завершення реконструкції обласного госпіталю для ветеранів війни, де отримують медичну та психологічну допомогу учасники АТО.

Детальніше на аспектах надання такої допомоги зупинився директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

Він повідомив, що нині у Кіровоградській області на обліку перебувають 6877 учасників АТО з уже підтвердженим статусом учасника бойових дій. Безумовно, всі вони потребують особливої уваги з боку медиків, тому департамент охорони здоров’я тримає дане питання під постійним контролем. На сьогодні комплексний медичний огляд пройшли 4814 учасників АТО, перебувають на диспансерному обліку за місцем проживання – 5704, потребує медичної реабілітації 2151 особа, фізичної – 474 особи, психологічної – 4814 осіб.

Досвід, який уже мають лікарі Кіровоградщини, свідчить, що практично всі учасники бойових дій потребують певної медичної, психологічної, психотерапевтичної корекції, і надання такої допомоги, за словами Олега Рибальченка, має відбуватися обов’язково під наглядом фахівців.

На сьогодні у лікувально-профілактичних закладах області проліковано 3757 учасників антитерористичної операції, найбільше з них (1148 АТОвців) отримали медичну допомогу в Кіровоградському обласному госпіталі для ветеранів війни. Із січня 2015 року на базі цього медичного закладу функціонує Центр медико-психологічної допомоги "КОМ-ПАС", тож протягом цього часу, крім суто медичної допомоги, необхідну психологічну допомогу тут отримали 1159 учасників АТО.

Директор департаменту охорони здоров’я підкреслив, що це стало можливим завдяки тісній співпраці з обласним військовим комісаріатом та подякував його керівництву за сприяння у налагодженні такої роботи.

З огляду на те, що у районах та містах створені Центри надання допомоги учасникам АТО, є радники з цих питань у голів райдержадміністрацій, Олег Рибальченко звернувся до них з проханням при організації системи медичного обслуговування та реабілітації учасників АТО на місцевому рівні використовувати вже напрацьовану в області модель, коли до надання фахової допомоги воїнам, які повернулися із зони бойових дій, окрім медиків, долучаються і психологи та інші фахівці.

Він зазначив, що з розумінням поставились до цього поки що лише в чотирьох районах області – Кіровоградському, Знам’янському, Новгородківському та Новоукраїнському, де у структурі Центрів з надання допомоги учасникам АТО введено посаду психолога, який і надає, у разі потреби, спеціалізовану допомогу як демобілізованим військовослужбовцям, так і членам сімей учасників антитерористичної операції.

Окрім того, оскільки вже розроблено й затверджено територіальні програми медико-психологічної реабілітації та соціальної підтримки учасників АТО, членів їхніх сімей, у тому числі сімей загиблих воїнів, керівник департаменту охорони здоров’я звернувся з проханням до голів райдержадміністрацій передбачити у цих програмах фінансування заходів з підготовки фахівців медико-психологічного профілю (їх навчання та підвищення кваліфікації).

Щодо всеукраїнської наради з організації та удосконалення системи медико-психологічної реабілітації учасників АТО, про проведення якої на Кіровоградщині повідомив голова облдержадміністрації, то Олег Рибальченко зазначив, що вона відбудеться у приміщенні Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати. До участі у ній запрошені керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, головні лікарі (начальники) госпіталів ветеранів війни, керівники обласних Центрів надання допомоги учасникам АТО, представники Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Окрім того, на нараду запрошені народні депутати, члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, посадовці Міністерства оборони, представники громадських організацій учасників АТО, волонтери.

За уточненими даними планується приїзд близько 120 осіб з усієї України.

Олег Рибальченко поінформував про стан готовності до наради та виконану організаційно-підготовчу роботу, у тому числі на рівні обласної державної адміністрації, а також висловив сподівання на успішне проведення у Кіровограді цього заходу всеукраїнського масштабу.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко доручив своєму заступнику Світлані Лобановій разом із профільним департаментом опрацювати всі необхідні заходи, аби учасники майбутньої наради і плідно попрацювали, і почувалися на Кіровоградщині комфортно.

Також Сергій Кузьменко звернув увагу голів райдержадміністрацій на те, що необхідно невідкладно вирішити питання (там, де це не вирішено) про введення у структурі Центрів надання допомоги учасникам АТО посади психолога. За його словами, це має бути зроблено на всіх територіях – без винятку.

"ВК" у PDF