---
Влада

«Воля народу» ініціює законопроект на підтримку медиків та освітян

«Воля народу» ініціює законопроект на підтримку медиків та освітян
Народними депутатами – членами групи «Воля народу» ініційовано законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення мінімумів місячного доходу педагогічним та медичним працівникам.
Авторами проекту, покликаного підвищити заробітні плати педагогів та медиків, стали народні депутати Володимир Бандуров, Ігор Молоток, Степан Івахів, Олександр Пономарьов та Сергій Мартиняк.

Законопроектом пропонується доповнити закони України «Про освіту» та «Основи законодавства України про охорону здоров'я» нормами щодо встановлення загального місячного доходу педагогічних та медичних працівників у розмірі, не меншому середній заробітній платі у тому регіоні, де здійснює свою професійну діяльність працівник. При цьому розрахунки щодо розмірів середньомісячної заробітної плати по регіонах має здійснювати спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі статистики.

Як зазначають автори законопроекту, його розробка зумовлена нагальною потребою покращення соціального становища педагогічних та медичних працівників, що працюють у державних та комунальних закладах. Так, за даними Державної служби статистики за січень 2016 року при середній заробітній платі в Україні у 4362 грн., заробітна плата у сфері освіти становить 3178 грн., а у сфері охорони здоров’я – 2909 грн. В регіональному розрізі різниця цих показників ще більша. Фактично робота вчителів та медиків стала однією з найменш оплачуваних у країні, що є причиною відтоку висококваліфікованих фахівців та падіння рівня надання послуг у цих сферах.

Згідно інформації народних депутатів, на сьогодні більша половина вчителів заробляють менше 3 тисяч гривень на місяць, при цьому 80% з них проживають лише за рахунок коштів, які отримують за педагогічну діяльність. Для порівняння американські спеціалісти середнього рівня отримують близько 2500 доларів у місяць, а досвідчені викладачі технічних спеціальностей більше 3000 доларів, що майже в 20 разів більше, аніж отримують українські колеги. Не краща ситуація у медичній галузі. За останні 20 років на сферу охорони здоров'я загалом виділялося не більш ніж 3,5% від ВВП, коли у європейських країнах цей показник становить близько 7% ВВП. У зв’язку зі зменшенням та помісячною розбивкою медичної субвенції у 2016 році, більша частина медичних працівників отримують заробітну плату близько 2000 гривень, що є недостатнім навіть для оплати комунальних послуг та придбання продуктів харчування.

На переконання депутатів групи «Воля народу», прийняття запропонованих законодавчих змін дозволить встановити гарантовані державою мінімуми місячного доходу педагогічних та медичних працівників, які своєю працею забезпечують добробут народу України.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF