---
Влада

Проблеми гендерної рівності обговорили в обласному центрі

Проблеми гендерної рівності обговорили в обласному центрі
Гендерні аспекти реалізації положень виборчого законодавства України обговорили сьогодні під час "круглого столу" в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації Кіровоградської облдержадміністрації. У обговоренні взяла участь заступник голови облдержадміністрації Світлана Лобанова, керівники місцевих органів влади та представники громадських організацій.
На початку засідання Світлана Лобанова зазначила, що обговорюване питання є дуже актуальним.

– Дійсно, у нас на державній службі на посадах нижчих рангів працюють переважно жінки, більшість чоловіків займають керівні посади, – підкреслила заступник голови облдержадміністрації. – Але ми намагаємося це питання урівноважувати. Ми готові співпрацювати з громадськими організаціями і, за необхідності, подавати відповідні пропозиції до змін у законодавстві на державному рівні.

Учасники "круглого столу" під час обговорення звернули увагу на нововведення виборчої системи про гендерні квоти в списках кандидатів у депутати. Згідно цих нововведень, у виборчих списках має бути не менше 30% представників певної статі. Також було проаналізовано, як ця норма вплинула на результати місцевих виборів у 2015 році. Як зазначила регіональний координатор громадського руху "Чесно" Любов Лук'янцева, більшість партій практично виконали ці квоти, проте на результати виборів це суттєво не вплинуло: в обласній раді жінки-депутати мають представництво 24%, а в Кіровоградській міській раді – лише 12%. Кращою є ситуація в районних радах області, де жінки представлені в кількості понад 30% від загального складу депутатів.

Проблеми гендерної рівності обговорили в обласному центрі

Під час засідання учасники обговорення дійшли згоди, що у вирішенні проблеми рівності жінок і чоловіків у сфері державницької політики потрібно дотримуватися комплексного підходу: створення законодавчої бази, вироблення відповідної стратегії та бажання дотримуватися її положень, а також переоцінки стереотипів серед громадськості.

"ВК" у PDF