---
Влада

Реформи в системі пенсійного забезпечення продовжуються

Реформи в системі пенсійного забезпечення продовжуються
Питання реалізації в області державної політики у сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення розглянули під час щотижневої апаратної наради голови облдержадміністрації. Поінформувала із зазначеного питання начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Наталія Сімонян.
За її словами, на обліку в органах Пенсійного фонду Кіровоградщини нині перебуває майже 300 тисяч пенсіонерів.

– Найголовніше завдання, яке стоїть перед нами сьогодні – це забезпечення повного і своєчасного фінансування та виплати пенсій, – підкреслила посадовець.

Протягом минулого року в області було призначено 9,5 тисяч пенсій, проведено 26 тисяч перерахунків за додатково наданими документами та встановлено 448 пенсій за особливі заслуги перед Україною. Видатки на виплату пенсій за 2015 рік склали 5,5 мільярдів гривень. Середній розмір пенсії в області на 1 березня цього року склав 1547,44 гривень.

Посадовець повідомила, що органами Пенсійного фонду області проводиться робота з внутрішньо переміщеними особами. На сьогодні налічується майже 5 тисяч пенсіонерів, які прибули на Кіровоградщину з Донецької та Луганської областей.

Наталія Сімонян звернула увагу учасників наради, що з 2014 року органи Пенсійного фонду проводять серйозні реформи. Серед головних нововведень – обчислення спецпенсій в розмірі 60% від заробітної плати, а не 80% та 90%, як це було раніше, а з червня минулого року пенсії за "спецзаконами" взагалі не призначаються. Також у зв’язку із змінами до Податкового кодексу проводиться оподаткування пенсій, розмір яких перевищує 3654 гривні (в області таких пенсіонерів 4,1 тисячі осіб). Відбулися зміни і у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам. Зокрема, якщо розмір пенсії перевищує 150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплати здійснюються лише на 85%, а пенсіонерам, які працюють на спецпосадах, у період їх роботи пенсії не виплачуються взагалі. Таким чином, зміни щодо особливого порядку виплати пенсій торкнулися понад 9 тисяч пенсіонерів області, запроваджені норми діють і цього року.

– Сьогодні ми працюємо над докорінною зміною процесу обслуговування громадян і обробки пенсійної документації. Цей процес відбуватиметься на базі централізованих інформаційних технологій, – повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в області. – Уся інформація про особу одразу потраплятиме в електронну пенсійну справу, яку формуватимуть під час першого звернення громадянина в Пенсійний фонд та оброблятимуть за допомогою централізованої системи.

"ВК" у PDF