---
Влада

Ситуація із захворюванням на африканську чуму свиней в області контрольована. Нових спалахів хвороби не зафіксовано

Ситуація із захворюванням на африканську чуму свиней в області контрольована. Нових спалахів хвороби не зафіксовано
Про це під час апаратної наради, інформуючи про стан ліквідації наслідків виникнення вогнища захворювання на африканську чуму свиней, повідомив заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в області Юрій Травкін.
Зокрема, він нагадав учасникам наради, що 16 березня поточного року був офіційно підтверджений факт захворювання африканською чумою свиней у фермерському господарстві поблизу села Войнівка Олександрійського району. У зазначеному господарстві станом з 10 по 15 березня від африканської чуми загинули 15 тварин. Ситуацію було ускладнено тим, що власник зазначеного господарства не вчасно повідомив відповідні служби про спалах захворювання.

З метою профілактики та недопущення подальшого розповсюдження хвороби, 14 свиней із зазначеного господарства, що контактували з хворими тваринами, було знищено гуманним способом. Окрім того, у карантинній зоні було організовано 3 санітарні пости та встановлено спеціальні дезінфекційні бар’єри, крізь які щодоби проїздять від 300 до 350 одиниць автотранспорту. Працівниками ветеринарної медицини та національної поліції здійснюється постійний контроль з метою недопущення вивезення живих тварин та м'ясної продукції з села Войнівка.

За словами посадовця, на місці зараження проведений великий обсяг робіт, спрямований на локалізацію захворювання та недопущення поширення інфекції за межі епізоотичного вогнища. – На сьогодні нових фактів захворювання на африканську чуму свиней у тваринницьких господарствах та у приватних домоволодіннях області не підтверджено. Не підтверджено й випадків загибелі тварин у дикій фауні, – зазначив Юрій Травкін.

Найбільш ймовірним джерелом поширення збудника захворювання спеціалісти розглядають саме диких тварин. Тим більше, що Кременчуцький район Полтавської області тривалий час є неблагополучним у цьому плані.

Тривожною є інформація про новий спалах африканської чуми свиней, що зафіксований в Одеській області. – Одним із першочергових завдань на сьогодні є забезпечення роботи свиногосподарств області у закритому режимі, аби унеможливити потрапляння інфекції на територію цих господарств. Відповідні заходи у цьому напрямку вже вживаються, – наголосив Юрій Травкін.

Враховуючи вищезазначене, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко наголосив на необхідності вжити комплекс невідкладних та ефективних заходів, з тим, аби не допустити подальшого поширення цієї небезпечної хвороби на території нашої області. – У цьому питанні не можна приймати половинчасті міри, і в окремих випадках необхідно діяти навіть жорстко, адже мова, насамперед, йде про економічну безпеку нашої держави, – наголосив очільник області.

"ВК" у PDF