Новгородківський район
Влада

Освітній округ Новгородківського району сформують три навчально-виховні об’єднання

У Новгородківському районі на базі нинішніх 14 шкіл буде створено три навчально-виховні об’єднання, що сформують єдиний освітній округ.
Про це повідомила начальник відділу освіти Новгородківської райдержадміністрації Лідія Остапчук на засіданні обласної експертної групи з підготовки проекту перспективного плану створення на Кіровоградщині освітніх округів, що відбулося під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка. За її словами, два навчально-виховних об’єднання будуть створені на базі двох опорних шкіл у Новгородці (до першого з них ввійдуть, за прогнозами, 3 нинішні школи та 582 учні, до другого – 7 шкіл та 569 учнів), ще одне НВО матиме "центральну " школу у Верблюжці і об’єднуватиме три загальноосвітні навчальні заклади (у цьому селі та двох сусідніх – Спасовому і Петрокорбівці).

У районі передбачають, що одночасно створити три навчально-виховних об’єднання буде проблематично, тому планують, що з 1 вересня наступного навчального року почнуть функціонувати два – Новгородківське № 1 та Верблюзьке (як зазначила Лідія Остапчук, з вірогідністю до 90%), а через рік – з початку 2017/2018 навчального року – запрацює та стане юридично повносправним і третє (ще одне Новгородківське) НВО.

Причина такого двоетапного реформування мережі шкільних закладів району пов’язана з тим, що, як зазначалося на засіданні експертної групи, необхідно "підправити певні ділянки доріг" та придбати шкільні автобуси. Нинішнього року район на умовах співфінансування (50%/50%) один автобус замовив, наступного року планує купити ще два. Це важливо, оскільки до новостворених НВО учні підвозитимуться з різних сіл і вони повинні мати стовідсоткову можливість добратися до своєї нової школи.

Майбутня модернізація в освітній мережі торкнеться й такого непростого питання як можливе вивільнення педпрацівників у реформованих загальноосвітніх навчальних закладах. Хто і де буде працевлаштований, чим займатимуться вчителі-пенсіонери, котрі мають великий досвід і ним аж ніяк не можна знехтувати, вже зараз думають у райдержадміністрації та районній раді (на засідання експертної групи приїхали їхні керівники Андрій Кочерга та Олександр Горбенко). До вирішення питання, як наголосила керівник районного відділу освіти, підключені також голови сільських рад, дирекції шкіл, учительські колективи, батьківська громадськість.

Щодо безпосередньої роботи з батьками, які самі вирішуватимуть, де навчатимуться їхні діти – чи в опорній школі, котра матиме потужну навчально-виховну базу і до якої треба їздити, чи в нижчій за рангом з, відповідно, меншими можливостями, але за місцем проживання (і від цього рішення залежатиме рівень отриманих дітьми знань, а значить, в перспективі, й їхнє майбутнє), то, як зазначила Лідія Остапчук, у ході роботи з батьками основний акцент робиться на двох аспектах. Перше – високу якість освіти можна здобути лише у навчально-виховному комплексі, де є для цього відповідна база, відповідні можливості, є відповідна спеціалізація. Друге – дитина, яка навчається в малокомплектній школі (часто за індивідуальною формою навчання) не просто не отримує високий, або хоча б належний, рівень знань, втрачаючи можливість їх здобути, вона ще й не соціалізована, бо як можна привчати до колективної роботи, колективного співіснування (а без цього в подальшому житті ніяк) дітей, де в класі 1-2 учні.

Тому, безумовно, робота з батьками є важливою, вона постійно ведеться, аби батьки самі усвідомили, що саме від прийнятого ними рішення залежить майбутнє їхньої дитини.

– Ми говоримо з вами однією мовою, і це дуже приємно, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко. – Але ще раз хочу підкреслити. В процесі модернізації не закривається жодна школа. Ми проводимо таку модернізацію з переконанням, що в центрі уваги стоїть дитина, що все робиться заради неї – її освіти, а, значить, її майбутнього.

Не є головним чинником у даній ситуації і гроші. Коштів на місцевому рівні, у зв’язку з перевиконанням бюджетів, достатньо для того, щоб дофінансовувати малонаповнені школи до визначеного нормативами обсягу. Але хіба вирішить таке дофінансування проблему якості навчання, чи підніме його до високого рівня?

– Усе це, – наголосив Сергій Коваленко, – треба роз’яснювати батькам. Тому що вони проголосують своїми заявами за те, в якій школі буде навчатися їхня дитина. Впевнений, що батьки бажають своїм дітям добра.

Також перший заступник голови облдержадміністрації зазначив, що для проживання сільських дітей, котрі приїжджатимуть на навчання до котроїсь із новгородківських опорних шкіл, можна використати гуртожиток місцевого профтехучилища, аби діти жили тут протягом тижня і їхали додому лише на вихідні. Це набагато простіше – забезпечити для таких учнів вихователя та відповідне харчування, аніж возити одну-дві дитини на далекі відстані. Крім того, в такому разі дитина матиме час не лише на навчання, а й на гурткову роботу, інші можливості, які може надати позашкільна освіта.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF