---
Влада

У 2015 році в області досягнуто низки позитивних результатів стосовно виконання бюджетів усіх рівнів

Під час засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося сьогодні під керівництвом очільника області Сергія Кузьменка, обговорили підсумки виконання бюджетів Кіровоградської області за 2015 рік та завдання на 2016 рік. Доповідав із зазначеного питання директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет.
– У минулому році виконання місцевих бюджетів здійснювалося в умовах проведення бюджетної децентралізації та реформ міжбюджетних відносин, – наголосив посадовець на початку доповіді. – Основним напрямом бюджетної реформи була зміна системи формування місцевих бюджетів, яка передбачала розширення джерел їх наповнення, введення нових трансфертів та впровадження нового механізму бюджетного вирівнювання. Підводячи підсумки минулого року, можна констатувати збільшення надходжень до місцевих бюджетів та деяке посилення фінансової спроможності місцевої влади виконувати делеговані та власні повноваження.

За словами Сергія Шеремета, за 2015 рік надходження податків і зборів та інших платежів до загального та спеціального фондів місцевих бюджетів області склали 2 мільярди 419 мільйонів гривень або 112,2% до плану. Порівняно з 2014 роком, надходження зросли на 39,3%. Зокрема, до загального фонду місцевих бюджетів надійшло доходів у сумі 2 мільярди 128 мільйонів 700 тисяч гривень або 113,6% до запланованих місцевими радами показників. Обласний бюджет за доходами виконано на 114,3 %.

Директор профільного департаменту звернув увагу, що 427 місцевих бюджетів із 439 (понад 97 %) виконали та перевиконали заплановані місцевими радами обсяги доходів. Не виконали затверджені показники – 12 бюджетів, планові показники по власних бюджетах не виконано у Світловодську.

Підкреслив Сергій Шеремет, що порівняно з 2014 роком, надходження доходів до загального фонду в цілому по області зросли на 584,4 мільйона гривень (або на 37,8%). Найвищі темпи росту відзначено у Вільшанському, Компаніївському, Новоархангельському, Новоукраїнському і Ульяновському районах. Нижче середнього показника темпи росту в місті Світловодську та Добровеличківському, Новомиргородському і Знам'янському районах.

– Зазначений приріст доходів досягнуто у значній мірі за рахунок запроваджених змін до бюджетного і податкового законодавства, спрямованих на розширення джерел наповнення місцевих бюджетів, – зауважив директор департаменту фінансів облдержадміністрації. – Зокрема, було запроваджено акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, передано з державного бюджету до обласного 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору, розширено базу оподаткування єдиного податку та базу оподаткування податком на нерухоме майно.

Поряд з цим, за словами Сергія Шеремета, основними джерелами дохідної частини місцевих бюджетів залишаються податок з доходів фізичних осіб і плата за землю, питома вага яких в загальному обсязі доходів зменшилася, але залишилися суттєвою (понад 70%).

У доповіді відзначено, що трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам області у 2015 році склали 4620,8 мільйона гривень (або 65,6% від загального обсягу дохідної частини). Дотацій отримано 184,6 мільйона гривень (100% до плану), субвенцій 4436,2 мільйона гривень (99,7%), з яких на виконання програм соціального захисту населення – 1795,5 мільйона гривень (99,6%). 100% до плану надійшли медична субвенція (1182,8 мільйона гривень), освітня (1162,6 мільйона гривень) та субвенція на підготовку робітничих кадрів (141,5 мільйона гривень).

Переважна частина коштів місцевих бюджетів спрямована на соціально-культурну сферу та соціальний захист населення – 5934,2 мільйона гривень. Минулого року з місцевих бюджетів області забезпечено фінансування нових бюджетних повноважень у галузях охорони здоров'я (5 відомчих закладів на загальну суму 53,8 мільйона гривень) та ветеринарної медицини (27 закладів на загальну суму 39,4 мільйона гривень).

– Хочу зазначити, що у 2015 році з місцевих бюджетів забезпечено своєчасні розрахунки із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та за спожиті бюджетними установами енергоносії і комунальні послуги, – зауважив Сергій Шеремет.

Поінформував він і про те, що минулого року на виконання заходів обласної комплексної програми соціальної підтримки сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО та вшанування пам'яті загиблих з місцевих бюджетів області виділено 15,8 мільйона гривень, у тому числі з обласного бюджету – 3,4 мільйона гривень. Також продовжувалася робота з упорядкування мережі та штатної чисельності бюджетних установ. Однак, за словами посадовця, ще залишається чимало резервів для їх подальшого вдосконалення та оптимізації. 3,5 мільйона гривень коштів обласного бюджету минулого року спрямовано на фінансування заходів, пов’язаних з мобілізаційною підготовкою та мобілізацією в області.

Завершуючи доповідь, Сергій Шеремет наголосив, що завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів у цілому по області в 2015 році досягнуто низки позитивних результатів стосовно їх виконання. У 2016 році продовжується реалізація розпочатих у минулому році реформ щодо фіскальної і бюджетної децентралізації з метою створення якісної системи міжбюджетних відносин. Реалізація ухвалених у грудні минулого року змін до Податкового Кодексу України та інших законодавчих актів сприятиме подальшому зростанню доходів місцевих бюджетів.

Голова облдержадміністрації після обговорення доповіді наголосив, що цього року знову очікується збільшення ресурсу місцевих бюджетів: за песимістичними прогнозами – на 20 %, за оптимістичними – до 25%.

– Ми з вами повинні докласти максимум зусиль у 2016 році, щоб виконати затверджені завдання з наповнення місцевих бюджетів та використати для цього всі наявні можливості, – підкреслив Сергій Кузьменко. – Безумовно, це ті кошти, що знаходяться у прямому розпорядженні місцевих органів самоврядування. Тому ми повинні розуміти і те, що посилюється відповідальність місцевої влади за ті рішення, які вони приймають. Треба раціонально використовувати ці кошти в інтересах громадян – неприпустимим є порушення законодавства при їх використанні.

Головним завданням на 2016 рік, за словами Сергія Кузьменка, залишається підвищення рівня життя населення:
– Я прошу, щоб зарплата людям виплачувалася вчасно. Недопустимо, щоб за рахунок затримок кошти знецінювалися і рівень життя погіршувався. Це стосується і соціального захисту учасників АТО, членів їх родин, захисту малозабезпечених категорій населення через їх підтримку за рахунок державних субсидій та соціальних допомог.

Актуальними для області, за словами голови облдержадміністрації, є питання фінансової підтримки реформ в охороні здоров'я та освітянській галузі та підвищення енергоефективності: оптимізація використання енергоресурсів і стимулювання населення до енергозберігаючих заходів. Одним із важливих пріоритетів у 2016 році є всебічна підтримка військових частин, що знаходяться на території області.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF