Світловодський район
Влада

Світловодський район: територія, що претендує на лідерство

Світловодський район: територія, що претендує на лідерство
В облдержадміністрації розглянули підсумки соціально-економічного розвитку Світловодського району та міста Світловодська за минулий рік, а також окреслили завдання стосовно забезпечення сталого розвитку територій нинішнього року.
Співбесіду із зазначених питань з головою Світловодської райдержадміністрації Сергієм Твердовським та Світловодським міським головою Валентином Козярчуком провів перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації і територіальних органів міністерств та відомств в області.

Щодо фінансової ситуації у Світловодському районі, то за словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації Сергія Шеремета, зазначена територія протягом 2015 року спрацювала позитивно, місцеві бюджети були виконані у повному обсязі, а по окремих навіть було перевиконання. У той же час, приріст загального фонду місцевих бюджетів, враховуючи податок на доходи з фізичних осіб та плату за землю, є дещо нижчим за середньообласний показник. Акцизний податок на одного жителя Світловодського району також залишається одним з найнижчих в області – 25 грн. (обласний показник у 97 грн.).

Світловодським районом задекларована недостатність коштів у поточному році – 3,7 млн. грн., з яких на заробітну плату у бюджетній сфері припадає 1,6 млн. грн., ще 2,1 млн. грн. – на енергоносії.

Темпи приросту по місту Світловодську у минулому році були нижчими ніж по інших містах обласного значення. Зокрема, по загальному фонду цей показник тут склав 32%, у той час, як по інших містах – він становив в середньому 38%.

На сьогодні Світловодськ теж декларує недостатність коштів – 8,7 млн. грн. Переважно, це заробітна плата для працівників бюджетної сфери, зокрема, закладів освіти – 3,7 млн. грн., та оплата за енергоносії – 5,5 млн. грн.

Стосовно ситуації у промисловості, то, за словами директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніни Рахуби, у Світловодську з наявних трьох десятків підприємств, не на повну потужність працює 14, а 1 підприємство взагалі не працює. Відповідно до програми економічного і соціального розвитку на 2016 рік у Світловодську заплановано реалізувати 5 інвестиційних проектів у галузі промисловості.

Стосовно залучення міжнародної технічної допомоги, то тут, за словами Ніни Рахуби, міська влада не проявляє особливої активності, за виключенням проекту щодо реконструкції Кременчуцької ГЕС.

Не може не турбувати й питання високих цін на харчові продукти, що сформувалися у Світловодську, зокрема, на продукти першої необхідності - хліб, борошно та крупи, і це з урахуванням того, що місто на сьогодні посідає перші позиції в області з виробництва харчових продуктів.

Щодо сільського господарства, то Світловодський район на сьогодні демонструє позитивну динаміку. Так, за інформацією директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Коренюка, у галузі харчової промисловості Світловодський район є серед лідерів. Так, за показниками виробництва харчової продукції на душу населення район посідає 2 рейтингове місце серед інших територій. – Поєднання промислового потенціалу та аграрного комплексу дозволило Світловодському району минулого року забезпечити його жителям гідну заробітну плату – на рівні майже 4 тис. грн. (2 рейтингове місце по області), а за результатами виробництва валової сільськогосподарської продукції – 3 місце в області, – відзначив Сергій Коренюк.

У переробній промисловості місто Світловодськ також серед лідерів – 2 місце в області, а з урахуванням виробництва валової продукції на душу населення – 1 місце. За минулий рік у Світловодську вироблено харчової продукції на чималу суму – 1 млрд. 767 млн. грн.

Інформуючи про стан речей у галузі культури у Світловодському районі, директор профільного департаменту ОДА Валентина Животовська вказала на недостатній рівень інформатизації закладів культури, адже в районі комп'ютерізована лише одна бібліотека. Актуальним залишається й питання подальшої паспортизації на території району пам’яток культури, розвитку «зеленого туризму».

Стосовно Світловодська, то тут актуальним залишається питання щодо підвищення рівня заробітної плати працівникам культури, адже тут найнижчий показник – 1480 грн. проти 2650 грн. у цій сфері по містах обласного значення.

Щодо соціальної сфери, то за словами директора департаменту соціального захисту населення ОДА Олександра Догарова, у Світловодському районі усі соціальні статті профінансовані на належному рівні. У той же час, дещо напруженою залишається ситуація з призначенням субсидій у Світловодську. Але робота у цьому напрямку триває. Наразі, у місті субсидіями охоплено 43% сімей, що є вищим за середній показник по області.

Гарні показники демонструють у Світловодську стосовно охоплення дошкільною освітою – 83%, що є найвищим показником за середній по області (62%).

За інформацією Сергія Твердовського, у районі минулого року було виконане завдання голови облдержадміністрації щодо підвищення середньої заробітної плати – тут цей показник склав більше 4 тис. грн.

Світловодський район та місто Світловодськ, маючи потужний потенціал, сьогодні демонструють гарні результати в економіці та у соціальній сфері. Проте, тут є ще над чим працювати, виправляти недоліки, на які учасники сьогоднішньої співбесіди вказали керівництву зазначених територій.

"ВК" у PDF