---
Влада

В області триває робота зі створення центрів надання адміністративних послуг

Під час апаратної наради директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба поінформувала про стан впровадження в області реформи децентралізації надання адміністративних послуг з питань державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців, а також державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
Реформа децентралізації надання адміністративних послуг передбачає передачу після 30 квітня поточного року відповідних повноважень районним державним адміністраціям та містам обласного значення. Ця норма для них стане обов’язковою, адже основною метою реформи є наближення надання цих послуг до місця проживання громадян і місця здійснення діяльності бізнесу.

Директор профільного департаменту повідомила, що на сьогодні зазначені послуги в області надаються відповідними підрозділами органів юстиції, штатна чисельність яких становить більше 100 працівників. Зокрема, 51 посаду обіймають державні реєстратори речових прав на нерухоме майно та 21 посаду – державні реєстратори юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Стосовно стану передачі повноважень у містах обласного значення, то за даними моніторингу, на сьогодні питання по створенню органів реєстрації вирішується у всіх 4-х містах обласного значення – зі штатом понад 30 державних реєстраторів.
За інформацією Ніни Рахуби, Знам'янською та Світловодською міськими радами вже прийняті відповідні рішення – про створення органів реєстрації зі штатом 7 державних реєстраторів (у Світловодську – 4, у Знам'янці – 3 державні реєстратори).
Внесено відповідні проекти рішень також на розгляд Олександрійської та Кіровоградської міської рад – про створення органів реєстрації із штатом до 25 державних реєстраторів.

Проводиться робота щодо створення органів реєстрації у райдержадміністраціях. Так, вже прийняті розпорядження голів 14 райдержадміністрацій – про створення структурних підрозділів із державної реєстрації та внесення відповідних змін до штатних розписів райдержадміністрацій.

У стадії створення органів реєстрації у 7 райдержадміністраціях: Голованівській, Долинській, Знам'янській, Компаніївській, Новоархангельській, Олександрійській та в Устинівській.

Стосовно ситуації з цим питанням в органах місцевого самоврядування, що мають право на створення органів реєстрації, то тут також проводиться відповідна робота. Вже прийняте рішення про утворення органів реєстрації Новоархангельською та Устинівською селищними радами, а також Соколівською сільскою радою Кіровоградського району. У березні поточного року заплановане прийняття відповідного рішення й Новомиргородською міською радою.

Власні органи реєстрації планують створити органи місцевого самоврядування у половині районів області, серед них й 2 об’єднані територіальні громади (Маловисківська та Бобринецька).

Серед важливих завдань на найближчий період Ніна Рахуба визначила призначення державних реєстраторів. – Знам'янському та Світловодському міськвиконкомам та всім 14 райдержадміністраціям, де внесені зміни до структури та прийняті відповідні рішення міських рад, потрібно максимально залучити на новостворені посади державних реєстраторів фахівців органів юстиції, які виконують ці функції на даний час. Оскільки однією із кваліфікаційних вимог до державних реєстраторів є саме наявність у них юридичної освіти, – відзначила посадовець.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF