Олександрівський район
Влада

Олександрівський район – серед кращих за показниками соціально-економічного розвитку

Олександрівський район – серед кращих за показниками соціально-економічного розвитку
В облдержадміністрації завершується проведення низки співбесід з керівниками територій щодо розвитку регіонів області в минулому році та корегування завдань на цей рік. Сьогодні в центрі уваги був Олександрівський район.
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко та керівники структурних підрозділів ОДА обговорили стан справ з головою райдержадміністрації Ольгою Боротою.

За даними директорів департаментів та начальників управлінь облдержадміністрації, Олександрівський район має досить хороші показники соціально-економічного розвитку за підсумками 2015 року. Результати роботи у фінансовій сфері директор профільного департаменту Сергій Шеремет оцінив позитивно – середні у обласному рейтингу показники наповнюваності загального фонду бюджетів, внаслідок чого акумульовано 9,5 мільйонів гривень вільних залишків, що буде спрямовано на розвиток території. Відсутня в районі заборгованість із виплати зарплати та сплати за енергоносії.

У галузі економіки район займає позиції серед лідерів: 4 місце за економічною ефективністю, 12 за капітальними інвестиціями. Важливим є і те, що на території реалізується низка проектів із залученням міжнародної технічної допомоги.

Непогані показники у галузі сільського господарства району. Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк відзначив 2 місце в рейтингу за обсягом виробництва продукції рослинництва та 3 місце у галузі тваринництва. Однак показники у харчовій промисловості потрібно покращувати. Серед основних здобутків минулого року було відзначено досягнення середнього рівня зарплати у галузі сільського господарства понад 4 тисячі гривень. Це найкращий показник в області.

Промисловість району представлена 9 підприємствами, 8 з яких стабільно працюють (харчова промисловість, оброблення деревини та виготовлення виробів). Також на території знаходиться 5 родовищ корисних копалин з розвіданими промисловими запасами, проте жодне з них не розробляється. Непогані показники району стосовно ремонту та утримання доріг, однак існує проблема автосполучення, що потребує невідкладного вирішення (пов’язана з небажанням перевізника-монополіста подовжувати угоду).

За темпами введення в експлуатацію нового житла Олександрівський район має третій показник (попереду лише міста Кіровоград та Олександрія). Проте на території є і чимало об’єктів незавершеного будівництва, багато з яких підлягають списанню.

У рамках проведення децентралізації внесено пропозицію створення на території району однієї об’єднаної спроможної громади.
Окремі проблеми існують у сфері житло-комунального господарства (не створено жодного ОСББ, низький середній рівень зарплати працівників) та у галузі екології (низький відсоток паспортизації сміттєзвалищ).

У гуманітарній сфері району показники середньообласні, проблеми традиційні. На фоні здобутків у галузі культури – комп’ютеризація закладів, поповнення бібліотечних фондів, створення "зелених садиб", існує проблема низького рівня заробітної плати культпрацівників. У сфері охорони здоров'я уже відбувається процес оптимізації – минулого року скорочено певну кількість ліжок стаціонару.
У галузі освіти є проблема перевантаженості груп у дошкільних закладах, яку планується вирішити відкриттям групи при Олександрівському НВК. Із 25 шкіл району 10 – малокомплектні, тому оптимізація загальноосвітніх навчальних закладів - завдання найближчого часу. Існують також проблеми забезпечення навчально-комп'ютерними комплексами та нефахового викладання предметів, шлях вирішення яких – створення навчально-виховних об'єднань.

У сфері соціального захисту населення, за словами директора профільного департаменту ОДА Олександра Догарова, ситуація задовільна: усі соцвиплати здійснюються вчасно, передбачено кошти для реалізації соціальних програм із надання допомоги учасникам АТО і членам їх сімей та оздоровлення дітей. Розмір середньої зарплати в районі вищий, ніж по області – 3277 гривень. Складною є ситуація на ринку праці, де навантаження на одне робоче місце становить більше 100 осіб. Тому основне завдання на 2016 рік створення нових робочих місць і виконання програми зайнятості населення.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF