Онуфріївський район
Влада

В облдержадміністрації обговорили показники соціально-економічного розвитку Онуфріївського району

В облдержадміністрації обговорили показники соціально-економічного розвитку Онуфріївського району
З розгляду стану справ у Онуфріївському районі перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко розпочав проведення нарад-співбесід за участі керівників районів Кіровоградщини стосовно виконання ними завдань, поставлених головою облдержадміністрації на 2015 рік.
У засіданні взяв участь голова Онуфріївської райдержадміністрації Сергій Самородченко та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, які поінформували про ситуацію, що склалася на території за підсумками минулого року в галузях економіки та фінансів, промисловості та сільського господарства, будівництва та житлово-комунального господарства, екології, земельних відносин, а також у соціально-гуманітарній сфері.

У ході наради було акцентовано увагу на рейтингових показниках соціально-економічного розвитку Онуфріївського району у порівнянні з іншими територіями. Відповідно, ставилися завдання на 2016 рік покращити стан справ у тих сферах, де показники за підсумками діяльності в минулому році були нижчими від середньообласних.

Серед позитиву відмічалося, що у попередньому рейтингу соціально-економічного розвитку за підсумками минулого року Онуфріївський район посідає 13-те місце за економічною ефективністю, зважаючи на високі показники у галузі сільського господарства. Зокрема, індекс обсягу виробництва валової продукції сільського господарства сільгосппідприємствами склав 101% , а в області – 94%. За цим показником район займає 6 місце в рейтингу по області.

В облдержадміністрації обговорили показники соціально-економічного розвитку Онуфріївського району

Хороші показники і у фінансовій сфері: стосовно виконання бюджетів у Онуфріївському районі минулого року зроблено певний прорив, темпи росту надходжень були вищими від середньообласних, що дало змогу своєчасно виплатити зарплату, погасити заборгованість за використані енергоносії і заощадити певний запас додаткового ресурсу на початок 2016 року в розмірі близько 5 мільйонів 300 тисяч гривень.

Непогані показники має район і стосовно житлового будівництва – 7 місце за темпами введення в експлуатацію житла. Позитивним є і те, що територія району стовідсотково охоплена автобусним сполученням.

Серед негативу учасники наради відзначили, що в районі практично відсутнє промислове виробництво. Тут працює лише борошномельне переробне підприємство. До того ж, і цього року у районі не заплановано реалізувати жодного інвестиційного проекту у галузі промисловості. За показниками зовнішньоекономічної діяльності територія займає 21 місце серед районів області.
Найбільша проблема у соціальній сфері Онуфріївського району – низький рівень заробітної плати, яка у середньому складає 2465 гривень. За цим показником територія посідає передостаннє місце у обласному рейтингу.

Існують проблеми в галузі освіти, адже із 13 загальноосвітніх навчальних закладів району 9 є малокомплектними. Через недостачу дошкільних виховних закладів дошкільною освітою охоплено лише 35% дітей регіону. Ці питання заплановано вирішити шляхом створення навчально-виховних округів. Існують проблеми і стосовно охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання – минулого року більшість таких дітей було влаштовано не в прийомні сім'ї, а в інтернатні заклади.

У сфері охорони здоров'я проблемним залишається низький рівень фінансування медичних закладів району, оскільки забезпечується лише виплата заробітної плати персоналу, оплата енергоносіїв та частково фінансується закупівля пального. Медикаменти минулого року в лікарнях району закуповувалися лише за рахунок добровільних внесків пацієнтів.

– Треба проаналізувати, на які цілі використовуються додаткові надходження до бюджетів району, – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації, окреслюючи шляхи вирішення проблем. – 5 мільйонів 300 тисяч вільних лишків ви повинні використати на розвиток інфраструктури, на утримання закладів освіти, культури та охорони здоров'я, якщо вони потребують додаткових коштів.

Підсумовуючи результати наради, Сергій Коваленко підкреслив, що проблеми, які існують в Онуфріївському районі, можна вирішити лише спільно: "Без єдиного підходу райдержадміністрації, районної ради та сільських рад ви не зможете виправити ситуації".

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF