---
Влада

Кіровоградщина остаточно позбавляється комуністичного минулого. Процес декомунізації виходить на завершальну стадію

Кіровоградщина остаточно позбавляється комуністичного минулого. Процес декомунізації виходить на завершальну стадію
3 лютого під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулася селекторна нарада, присвячена стану реалізації Закону України про декомунізацію.
Керівники територій прозвітували про результати роботи, спрямованої на позбавлення населених пунктів області комуністичних назв, демонтажу пам’ятників, присвячених радянським діячам, та інших символів комуністичної системи.

Серед територій, де остаточно поставлено крапку над комуністичним минулим – Добровеличківський, Новоархангельський та Знам'янський район, а також місто Світловодськ. Тут демонтовано усі пам’ятники комуністичної епохи та перейменовано усі населені пункти і вулиці, що підпали під вимоги Закону про декомунізацію.

Процес декомунізації триває у Бобринецькому районі, де, у відповідності до Закону про декомунізацію, необхідно перейменувати 8 населених пунктів, у Гайворонському районі – 3, у Вільшанському – 1, у Долинському – 3, у Кіровоградському – 1, у Маловисківському – 5, у Новомиргородському – 2, у Новоукраїнському – 2, в Олександрійському – 5, у Світловодському – 2 та в Устинівському – 4.

Відповідні звернення із пропозиціями вже направленні на розгляд до Інституту національної пам’яті.

Стосовно перейменування обласного центру, то депутати нового складу Кіровоградської міської ради висловили незгоду щодо запропонованої Інститутом національної пам’яті назви Інгульськ, та звернулися до Верховної Ради України щодо відтермінування питання перейменування міста допоки не буде досягнуто виваженого рішення.

В Ульяновському районі, з урахуванням історичних даних, пропонують перейменувати районний центр на Благовіщенськ. Окрім того, в районі до 21 лютого мають демонтувати 9 пам’ятників Леніну. Це найбільша в області кількість пам’ятників, присвячених засновнику радянської держави, що зосереджена на одній території.

Наразі органи місцевого самоврядування приймають відповідні рішення про перейменування вулиць, що мають комуністичне походження.

"ВК" у PDF