---
Влада

Безкоштовне харчування школярів – пріоритетне завдання для влади на місцях

Безкоштовне харчування школярів – пріоритетне завдання для влади на місцях
Під час апаратної наради в облдержадміністрації 1 лютого начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський поінформував про стан організації харчування учнів 1-4-х класів та учнів із малозабезпечених сімей 5-11-х класів у загальноосвітніх закладах області.
За словами посадовця, у минулому році в області гарячим харчуванням було охоплено 37,1 тис. учнів 1-4-х класів, що становить 100% від кількості учнів цієї категорії.

Також за рахунок коштів загального фонду районних та міських бюджетів (державної субвенції) було забезпечено харчування 3282 учнів із малозабезпечених сімей (100%).

З початку нинішнього року внесені зміни до законів України «Про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства», відповідно до яких безкоштовним харчуванням забезпечуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах, та учні 1-4-х класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

За інформацією Володимира Таборанського, станом на 29 січня поточного року районними радами прийняті рішення, відповідно до яких передбачені кошти для харчування учнів 1-4-х класів у загальноосвітніх навчальних закладах. Зокрема, строком на 2016 рік – у Вільшанському, Гайворонському, Кіровоградському, Компаніївському, Новгородківському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Світловодському та Устинівському районах та у місті Мала Виска.

Строком на І півріччя 2016 року прийняте рішення про харчування учнів 1-4-х класів у Добровеличківському, Знам’янському, Новоархангельському, Олександрійському районах, у містах Знам’янці, Олександрії та у Кіровограді. На І квартал 2016 року – у Долинському районі та у Світловодську.

Готується відповідне рішення районними радами у Бобринецькому, Голованівському, Маловисківському, Олександрівському, Онуфріївському та Ульяновському районах.

За інформацією органів управління освітою райдержадміністрацій та міськвиконкомів станом на 29 січня поточного року забезпечено безкоштовним харчуванням за рахунок місцевих бюджетів і спонсорських коштів 100 % учнів 1-4-х класів (36747 дітей).

Середня вартість харчування учнів 1-4-х класів за рахунок місцевих бюджетів у 2015 році становила 5,07 грн., у нинішньому році цей показник запланований на рівні 5,96 грн.

Найвищі показники вартості харчування, за словами Володимира Доморанського, очікуються в школах Олександрійського (11,24 грн.), Петрівського (10грн.), Кіровоградського (10 грн.) та Добровеличківського (9,3 грн.) районів.

За інформацією, що надав начальник профільного управління, у січні нинішнього року 2885 учнів 5-11-х класів із малозабезпечених сімей також було стовідсотково забезпечено безкоштовним харчуванням.

Наразі, у Вільшанському, Маловисківському районах та у Світловодську учні цієї категорії харчуються за рахунок спонсорської допомоги, проте вже з 8 лютого будуть повністю забезпечені за рахунок місцевих бюджетів.

Підсумовуючи вищезазначене, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко також акцентував увагу на необхідності забезпечити безкоштовним харчуванням дітей, чиї батьки є учасниками АТО.

Сьогодні, на виконання доручення голови облдержадміністрації, 2207 учнів загальноосвітніх навчальних закладів та 1055 вихованців дошкільних навчальних закладів, чиї батьки є учасниками АТО, стовідсотково забезпечені безкоштовним харчуванням.
За підсумками наради, керівникам територій доручено тримати зазначене питання на постійному контролі, і у тижневий термін надати інформацію голові облдержадміністрації щодо стовідсоткового охоплення безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів та учнів 5-11-х класів із малозабезпечених сімей.

Відповідно, головам Бобринецької, Вільшанської, Голованівської, Маловисківської, Олександрівської, Онуфріївської, Ульяновської райдержадміністрацій та міському голові Світловодська доручено вжити заходи щодо розробки програм із забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів непільгових категорій та учнів із малозабезпечених сімей 5-11-х класів у загальноосвітніх навчальних закладах за кошти місцевих бюджетів.

"ВК" у PDF