---
Влада / Суспільство

Призначення і виплата державних допомог одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів у 2016 році відбуватиметься з урахуванням доходів сім'ї

Призначення і виплата державних допомог одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів у 2016 році відбуватиметься з урахуванням доходів сім'ї
Сьогодні на "гарячій лінії" голови облдержадміністрації чергував директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров. Роз’яснення, які надав посадовець, стосуються змін у механізмі призначення та виплаті державних допомог одиноким матерям та наданні допомог на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.
Усі дзвінки, що надходили протягом години, адже саме таку тривалість роботи було встановлено для Олександра Догарова, були від одиноких матерів, яким раніше вже призначалася допомога, а в січні належні кошти вони не отримали. Як пояснював їм директор департаменту соціального захисту населення ОДА, саме з 1-го січня поточного року змінився механізм нарахування допомог. А саме, тепер при призначенні допомог і одиноким матерям, і дітям, батьки яких не сплачують аліменти, враховуватиметься дохід сім'ї. І щоб виплати продовжились, жінкам необхідно звернутись до органів соціального захисту населення за місцем проживання, там заповнити відповідну заяву, надати довідки про склад сім'ї і з місця роботи для працюючих, при цьому якщо діти шкільного віку ніяких інших довідок, зокрема з навчальних закладів, подавати не треба.

Прокоментував Олександр Догаров і сам механізм нарахування допомог. Для одиноких матерів – це буде різниця між доходом сім'ї та встановленим прожитковим мінімумом на одну особу, що розраховується відповідно до вікової категорії дитини.

Довідково:

У 2016 році прожитковий мінімум на 1 особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2016 року – 1330 грн., з 1 травня – 1399 грн., з 1 грудня – 1496 грн., а для основних соціальних та демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 січня 2016 року – 1167 грн., з 1 травня - 1228 грн., з 1 грудня – 1313 грн.;
дітей віком від 6 до 18 років: : з 1 січня 2016 року – 1455 грн., з 1 травня - 1531 грн., з 1 грудня – 1637 грн.;
працездатних осіб: з 1 січня 2016 року – 1378 грн., з 1 травня - 1450 грн., з 1 грудня – 1550 грн.;
осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2016 року – 1074 грн., з 1 травня – 1130 грн., з 1 грудня – 1208 грн.

Зважаючи на той факт, що прожитковий мінімум у поточному році змінюватиметься двічі, Олександр Догаров радив повторно подавати документи на призначення допомог, якщо наразі дохід сім'ї буде вищим встановленого порогу.

Іще одна порада від директора обласного департаменту соцзахисту населення - не зволікати із зверненнями до органів соцзахисту - допомога за січень і лютий буде виплачена тим одержувачам, які подадуть документи до березня включно, якщо ж пізніше - вони втрать виплату за ці місяці.

Прокоментував Олександр Догаров і механізм нарахування допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів: "при призначенні цієї допомоги також враховуватиметься прожитковий мінімум, але не 100% для сім'ї, а 50% і різниця між 50% і доходами сім'ї якраз і буде державна допомога дітям, батьки яких не сплачують аліменти".

За словами Олександра Догарова, в області сімей зазначених категорій близько 23 тис. – це ті сім'ї, які раніше вже отримували допомогу. Директор департаменту соціального захисту населення ОДА прогнозує, що кількість сімей дещо знизиться, відсіються ті із них, що мають високий дохід, зрозуміло що таких небагато, але факт лишається фактом. При цьому Олександр Догаров зауважує, що сам розмір допомоги зросте порівняно із тим, що був до введення описаних змін.

Іще одна важлива деталь, незалежно від цьогорічних нововведень одержувачі допомоги щопівроку повторно здають пакети документів на її призначення.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF