Знам’янський район
Влада

Створення єдиного медичного простору: проблеми та шляхи їх вирішення

Створення єдиного медичного простору: проблеми та шляхи їх вирішення
Керівник апарату районної державної адміністрації О.Слюсаренко, заступник голови районної ради Д. Молодченко провели засідання робочої групи зі створення єдиного медичного простору (лікарні) м.Знам’янка та Знам’янського району.
Сьогодні сфера охорони здоров’я району утримується за рахунок медичної субвенції. Для Знам’янського району виділено 14 мільйонів 135 тисяч гривень медичної субвенції, що становить лише 47% від потреби (30 мільйонів) на відповідне функціонування лікарні, за умови, що заклади охорони здоров’я району будуть обслуговувати жителів міста та району на тих самих умовах, як і в попередні роки.

ДЗ «Відділкова лікарня ст.Знам’янка ДП «Одеська залізниця», яка обслуговувала переважно залізничників, переведена на бюджет міста і перейменована у КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка».

Медична субвенція у сумі 19,1 мільйонів гривень була направлена на місто Знам’янку для медичного обслуговування міського населення, але у КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка» функціонує всього два стаціонарних відділення. Надавати повний спектр медичних послуг міському населенню вона не має змоги.

Міське населення, як і в попередні роки, звертається за медичною допомогою до центральної районної лікарні, де функціонує 14 відділень, де люди отримують повне медичне забезпечення. У 2015 році 60% міського населення отримали допомогу у центральній районній лікарні.

Крім того, у місті Знам’янці не створено міського центру первинної медико-санітарної допомоги і КЗ «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» стовідсотково надає послуги населенню як району, так і міста.

Виходячи з того, що 60% міського населення лікується у центральній районній лікарні, місто повинно передати району не менше 11,4 мільйонів гривень медичної субвенції за лікування міського населення, тобто 60% від виділених коштів. На сьогодні місто передало субвенцію у сумі 6,1 мільйонів гривень, що становить 31%.

Така ситуація впливає на надання медичних послуг, так як коштів на утримання центральної районної лікарні не вистачає, що у подальшому призведе до скорочення вузькопрофільних відділень та ліжкового фонду. Замість покращення стану надання спеціалізованих медичних послуг, населення міста та району отримає дві лікарні, кожна з яких буде не в змозі кваліфіковано обслуговувати пацієнтів.

Члени робочої групи зазначили, що єдиний вихід для збереження медичної сфери є об’єднання двох лікарень в єдиний потужний лікувальний заклад, який зможе надавати медичні послуги населенню міста та району на належному рівні. Але керівництво міста наполягає на збереженні КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка» або проведення об’єднання на її основі.

Створення єдиного медичного простору: проблеми та шляхи їх вирішення

Депутати міської ради та медичні працівники міської лікарні готові до об’єднання, але за умови скорочення уже існуючих відділень районної лікарні. Мотивуючи тим, що новоутворена лікарня у майбутньому може створити нові відділення. Але скільки часу потрібно на це та де отримувати медичну допомогу поки створюватимуться нові відділення невідомо.

Вже зараз готується проект рішення Знам’янської районної ради сьомого скликання про скорочення 54 ліжок центральної районної лікарні.

Ця ситуація потребує термінового вирішення. І якщо центральна районна лікарня невзмозі буде обслуговувати населення міста, через недостатність коштів, а міська лікарня через те, що немає відповідних відділень та спеціалістів, куди звертатись жителям за медичною допомогою?

На засіданні було зазначено, що керівництво району прикладе максимум зусиль для збереження центральної районної лікарні.

Створення єдиного медичного простору: проблеми та шляхи їх вирішення

Усі попередні роки сільські голови разом з депутатами сільських рад, турбуючись про здоров’я населення, постійно надавали фінансову субвенцію на утримання центральної районної лікарні та на покращення її матеріально-технічного стану. Завдяки фінансовій підтримці сільських громад було придбано ряд сучасного медичного обладнання, і на даний час існує потужня лікарня.

При вирішенні даного питання необхідно зберегти те, що роками, спільно з громадами, створювали і покращували на добробут свого ж населення.

"ВК" у PDF