---
Влада

В обласному бюджеті трансферти з державного бюджету на освітню та медичну субвенцію передбачено в розмірі 743,9 мільйона гривень

Як зазначив під час апаратної наради в облдержадміністрації директор департаменту фінансів Сергій Шеремет, ця сума закладена в обсязі нинішнього року, оскільки на час формування проекту обласного бюджету державний ще прийнятий не був. Головними розпорядниками коштів є департамент освіти, науки, молоді і спорту та департамент охорони здоров’я ОДА.
Щодо розподілу означених міжбюджетних трансфертів по галузях, то більша частина суми субвенції має "медичне" спрямування, зокрема, для утримання 33 обласних лікувально-профілактичних закладів та фінансування окремих заходів у галузі охорони здоров’я передбачено 455 мільйонів гривень. На придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги закладено 4,1 мільйона гривень, на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії – 400 тисяч гривень.

Стосовно коштів, потребу в яких формує департамент освіти, то практично однакову суму передбачено, власне, на освітню субвенцію (для утримання 15 шкіл-інтернатів) – 142,8 мільйона гривень та на підготовку робітничих кадрів (на утримання 23 професійно-технічних навчальних закладів області, оплату послуг навчально-курсового комбінату "Аграрник") – 141,5 мільйона гривень.

В цілому, за словами Сергія Шеремета, розподіл граничних обсягів видатків по кожній галузі за окремими напрямками здійснено головними розпорядниками коштів обласного бюджету, виходячи з необхідності забезпечення ними основних завдань та пріоритетів розвитку даної галузі у 2016 році.

Окрім того, у прийнятому обласному бюджеті передбачено субвенцію (також на рівні планових показників 2015 року) у сумі 1 мільярд 830,5 мільйона гривень на соціальні видатки. Це кошти, що передаються з держбюджету бюджетам районів і міст обласного значення на виконання державних програм соціального захисту населення (йдеться про пільги, субсидії, різноманітні соціальні допомоги). Керівник департаменту фінансів зазначив, що запланований фінансовий ресурс дасть можливість відносно спокійно розпочати наступний бюджетний рік.

Разом з тим, він акцентував увагу на тому, що місцеві бюджети області, затверджені до прийняття Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (це стосується й обласного), мають бути "дещо переформатовані" – з урахуванням показників, які містить головний бюджетний документ країни. За даними департаменту фінансів, без урахування цих показників свої бюджети затвердили 329 рад області із 435 (76%). Сергій Шеремет нагадав керівникам районів і міст, які перебували на онлайн-зв’язку, що відповідно до бюджетного законодавства, якщо місцеві бюджети сформовані раніше від державного, то після оприлюднення у засобах масової інформації закону про державний бюджет на наступний рік необхідно у 2-тижневий термін затвердити територіальні бюджети на новій основі.

"ВК" у PDF