---
Влада

Губернатор області окреслив головні завдання на 2016 рік

Губернатор області окреслив головні завдання на 2016 рік
Першочергові завдання для керівників територій від голови облдержадміністрації - внести зміни до місцевих бюджетів на основі державного бюджету і нового податкового кодексу.
Обласний бюджет на 2016-ий рік депутати обласної ради прийняли минулої п’ятниці, але без урахування усіх змін, що внесені до державного бюджету і до податкового кодексу. Саме тому головний фінансовий документ області голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко характеризує як соціально-комунальний бюджет, оскільки у ньому передбачено фінансування першочергових статей видатків як-то виплата заробітних плат та розрахунки за енергоносії. Лише коли усі зміни, прийняті Верховною Радою України, знайдуть своє відображення в обласному бюджеті, коли буде враховано фінансування усіх місцевих програм, що вже в дії і нових проектів, тоді можна буде говорити про повноцінну соціально-економічну складову розвитку, закладену у бюджеті на наступний рік – така позиція керівника області. Серед основних статей видатків в обласному бюджеті має бути соціальний захист учасників АТО та демобілізованих військових – на це також вказав голова ОДА. Це що стосується першочергових завдань початку нового, 2016-го року. Але разом з тим, говорив Сергій Кузьменко і про підсумки 2015-го року, зокрема у контексті наради із головами райдержадміністрацій, яка також відбулась минулої п’ятниці.

Обсяг роботи виконаний керівниками територій на місцях у році що закінчується Сергій Кузьменко визначає за значний, а результати – як досить успішні. Але разом з тим, як вказав голова ОДА, залишається іще багато невирішених питань і завдань, що будуть перенесені і на наступний рік. А це, найперше, забезпечення учасників АТО, виплата усіх передбачених коштів для них. Загадав Сергій Кузьменко і про придбані 15 квартир для цієї категорії громадян, давши при цьому завдання допомогти родинам військових якнайшвидше отримати помешкання у власність.

Говорив голова ОДА і про виконану роботу з децентралізації, а також про напрямки в яких вона має продовжитись далі. Зокрема, на етапі лише формування спроможних громад, вони вже мають починати працювати над наданням адміністративних послуг, які переходять, власне, до функціоналу самих громад.

Значну увагу керівник області приділив впроваджуваним заходам з енергоефективності. Він нагадав, що в області протягом 2015 року реалізовували 35 проектів із енергоефективності об'єктів соціальної сфери. 17 із них уже повністю введені в дію, по 18 – роботи завершуються. Загальна вартість робіт, за словами Сергія Кузьменка, склала близько 35 млн. грн. з різних джерел фінансування, як бюджетних, так і позабюджетних. А очікувана економія має скласти майже 1 млн. м? природного газу за рік.

Не менш важливий напрямок роботи для влади протягом року – освоєння коштів, виділених на ремонт та реконструкцію закладів соціальної сфери із державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році – це було 191 млн. грн. Як підкреслив Сергій Кузьменко, більшість районів роботи по відібраних об’єктах, що потрапили під фінансування, завершили, що стосується обласного центру, то ключові об’єкти – обласна лікарня та дитяча обласна лікарня у січні-лютому вже наступного року будуть готові продемонструвати публічно, що було зроблено за 2015-ий рік.

Що стосується збільшення доходів громадян, то різні райони, як зазначає Сергій Кузьменко, мають і різні успіхи у цьому напрямку, але досягти їх усім однаково вдалося за рахунок сільського господарства. Сергій Кузьменко вказав, що внесені зміни до податкового законодавства, що суттєво скорочують єдиний соціальний внесок, дають реальний механізм від держави щодо стимулювання зростання заробітних плат. "Підвищення добробуту людей, можливий тільки за рахунок підвищення заробітних плат", - переконаний голова ОДА. Як він далі зауважив, в державному бюджеті передбачено підвищення заробітних плат для працівників бюджетної сфери до 12%.

- Робота у 2015 році на рівні райдержадміністрацій виконана значна, але ми на цьому не зупиняємося, і у 2016-му маємо більш чітко розставити акценти в спільній діяльності, - підсумував керівник області. Тим більше, за його словами, початок 2016 року має бути легшим від попереднього 2015-го, коли необхідно було значні фінансові ресурси виділяти і на підтримку Збройних Сил, що перебували у стані активних бойових дій у зоні АТО, і на зведення фортифікаційних споруд на Сході країни.

"ВК" у PDF