---
Влада

В облдержадміністрації вирішували проблему забезпечення земельними ділянками учасників АТО

В облдержадміністрації вирішували проблему забезпечення земельними ділянками учасників АТО
Заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук провела засідання обласної комісії з питань забезпечення учасників АТО земельними ділянками. Питання, що були винесені на розгляд комісії вже досить традиційні, пошуки їх вирішення ведуться не один день, зокрема мова йшла про виділення землі учасникам АТО у Кіровограді, обговорювали також і досить неприємне явище прострочених заяв від учасників АТО.
Під час обговорення кипіли справжні пристрасті, не стримували їх ні запрошені демобілізовані учасники АТО та громадські активісти, ані члени комісії – всі нарікання лунали на адресу обласного держгеокадастру – а це і зволікання в роботі, і незрозумілі підходи до прийняття рішень щодо відмов у виділенні землі, і платні послуги для учасників АТО під час оформлення документації.

Проблема постала настільки гостро, що під час наради неодноразово йшлося про те, аби ініціювати звернення до Президента України про передачу функцій впливу на роботу регіональних держгеокадастрів на рівень обласних державних адміністрацій. Про це говорила заступник голови ОДА Віта Атаманчук: "Ситуація така, що треба не просто звертатися до Президента України, треба заявляти про неї на всю Україну, бо поки буде пряме підпорядкування геокадастрів центру, регіональні проблеми не вирішуватимуться".

Таку позицію підтримує і керівник центру надання допомоги учасникам АТО Вадим Нікітін. Саме він порушив проблему прострочених заяв від учасників АТО, але цифри, якими він володіє суттєво відрізняються від тих, про які говорили представники головного управління держгеокадастру в області. Так, заступник начальника обласного держгеокадастру Василь Яремчук погоджується, що певні прострочення є, але вони не настільки значні, і часто не з вини працівників управління, за його словами, до держгеокадастру заяви надходять уже з порушенням термінів. "Інформацію про прострочені заяви, яку центр надання допомоги учасникам АТО отримав від районів, ми направимо в Адміністрацію Президента (оскільки маємо таке право) з проханням вирішити питання роботи обласного держгеокадастру, позаяк область на це права впливу немає", - заявив Вадим Нікітін.

Скарги на роботу обласного держгеокадастру лунали і з районів. Так, голова Олександрівської райдержадміністрації Ольга Борота просила пояснити причину відмови у виділенні землі більше 10 учасникам АТО. Надіслане пояснення від держгеокадастру по відібраних земельних ділянках, що "не відповідають раціональному використанню території" для керівника району незрозуміле, вона просить надати параметри, за якими управління оцінює раціональність використання території.

Напружена ситуація з виділенням землі склалася і на території Червоноярської сільської ради Кіровоградського району, де є кілька земельних масивів, які, за словами начальника управління держгеокадастру у Кіровоградському районі Андрія Піньковського, використовуються без правоустановчих документів. Тут є земля, яку люди займають під городи, не можуть учасники АТО знайти порозуміння і з місцевими фермерами. В процесі обговорення було прийнято рішення організувати вже завтра зустріч громади села, сільського голови із керівником Кіровоградського районного держгеокадастру, запросити на неї і фермерів.

Що стосується виділення землі для учасників АТО у Кіровограді, обласне управління держгеокадастру пропонує виділяти земельні ділянки для ведення садівництва, що знаходяться у приміській зоні з подальшою перспективою зведення на них житла – про це говорив Андрій Піньковський. За його словами, учасники АТО можуть отримати земельні ділянки саме для ведення садівництва і в садових товариствах Соколівської, Іванівської, Великосеверинівської сільрад.

Однак на людей, які розраховують побудувати житло на виділених ділянках для садівництва у приміській зоні, чекають певні ризики, про які необхідно говорити одразу – зазначає начальник управління містобудування, архітектури та регіонального розвитку ОДА Вікторія Кулікова. Вона наголошує, що будувати житло дозволено виключно в міській зоні. Лише після того, як ці ділянки будуть введені в межі Кіровограда зі зміною їх цільового призначення, там можна буде будувати житло.

Наразі у Кіровограді в черзі на землю 589 учасників АТО. Обласний держгеокадастр має скоординувати свої дії із Кіровоградським міськвиконкомом щодо виділення землі черговикам по ділянках для ведення садівництва – це було найбільш просте рішення, прийняте під час усього засідання комісії.

"ВК" у PDF