---
Влада

З 1 січня 2016 року вступають у силу нові положення в сфері децентралізації надання адміністративних послуг

Під керівництвом радника голови обласної державної адміністрації Віктора Серпокрилова відбулося засідання робочої групи, присвячене проведенню подальших реформаторських змін у сфері децентралізації надання адміністративних послуг.
Відповідно до вимог чинного законодавства з 1 січня 2016 року вступить у силу низка законів, якими передбачено передачу від територіальних органів юстиції районним державним адміністраціям та виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад повноважень у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а також функції державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зазначені кроки, як підкреслив Віктор Серпокрилов свідчать: "що децентралізація у сфері надання адміністративних послуг для центральних органів влади і далі залишається пріоритетом".

Представник головного управління юстиції в області наголосив, що перехідними положеннями законів передбачено, що реєстраційні функції у повному обсязі перейдуть місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування 30 квітня 2016 року, коли реєстраційна служба Мінюста буде відключена від загальнодержавної інформаційної системи. Наразі першочергово потрібно вирішити питання передачі архівів районним державним адміністраціям, а також переведення працівників реєстраційної служби для подальшого виконання ними своїх обов'язків.

До обговорення проблемних питань у режимі – on-line долучилися і керівники окремих районних державних адміністрацій. Зокрема заступник голови Бобринецької РДА, а також голова Олександрівської РДА порушили майже тотожні питання стосовно відсутності у штаті РДА вакансій, які можна заповнити державними реєстраторами, і, як наслідок, відсутності фінансового ресурсу для виконання таких функцій. Якщо виконкоми сільських, селищних та міських рад мають повноваження власними рішеннями затверджувати штат виконкому та кошти на його утримання, то для РДА це питання на місцевому рівні вирішити неможливо. Тож члени робочої групи підтримали ініціативу стосовно направлення центральним органам виконавчої влади клопотання стосовно передбачення додаткових штатних одиниць державних реєстраторів у структурі РДА. Районним державним адміністраціям та виконкомам сільських сільно із територіальноми органами юстиції доручено відпрацювати питання передачі реєстраційних функцій.

"ВК" у PDF