---
Влада

Ліквідовувати стихійні ринки правоохоронці мають намір спільно із місцевим самоврядуванням

Ліквідовувати стихійні ринки правоохоронці мають намір спільно із місцевим самоврядуванням
Порушене минулої апаратної наради питання про якість продукції, що реалізується на кіровоградських ринках, знайшло своє продовження і під час сьогоднішньої апаратки, але уже із більш детальних позицій.
Так, про заходи, які вживають правоохоронні органи щодо попередження і ліквідації стихійної торгівлі інформував заступник начальника управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Олександр Дигас. Він зауважив, що проблема стихійної торгівлі притаманна не лише обласному центру, а й іншим містам обласного підпорядкування, зокрема і Знам'янці, і Світловодську, і Олександрії. Основні осередки стихійної торгівлі у Кіровограді, за його словами, це територія прилегла до магазину "АТБ" по вул. Вокзальна (колишня Жовтневої Революції) територія біля Центрального та Колгоспного ринків, район 5-ої поліклініки по вул. Попова.

Перш ніж говорити про вживані заходи, Олександр Дигас прокоментував повноваження правоохоронців у боротьбі із стихійною торгівлею: "На сьогодні немає чіткої нормативної бази, яка б дозволила нам повністю ліквідувати стихійну торгівлю. Діяти силовими методами ми не маємо права. Єдине, що можемо – скласти протокол про притягнення винної особи до адміністративної відповідальності (ст.160 Кодексу України про адміністративні правопорушення – торгівля з рук у невстановлених місцях), санкція статті передбачає накладання штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Від початку року, як повідомив Олександр Дигас, працівники територіальних підрозділів головного управління Національної поліції в області провели 208 відпрацювань таких місць торгівлі, в результаті складено 402 адміністративні протоколи, більшість із них були виписані у Кіровограді.

Що стосується конфіскації товарів у таких випадках, то кіровоградська поліція їх не вилучає, як пояснив Олександр Дигас – немає умов для їх зберігання до розгляду справи судом.

А от що стосується судових розглядів, то за даним напрямком розглянуто лише 31 адміністративний протокол, по 18 застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу, один порушник відбувся попередженням, а 11 справ взагалі закрито при малозначності порушення.

Рейдові перевірки правоохоронців місць стихійної торгівлі заступник начальника управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Кіровоградській області вважає недостатньо ефективними, адже, за його словами, це "точкові удари" і тільки-но поліція повертається до своїх головних обов’язків, стихійні міні-ринки продовжують свою роботу. Він наголошує, що подолати проблему можливо лише за комплексного підходу і за участі місцевого самоврядування, державних органів ветеринарної медицини тощо.

Іще одна красномовна деталь: за інформацією Олександра Дигаса, дирекція Центрального ринку, приміром, хоч сьогодні готова забезпечити всіх бажаючих торговельними місцями, плата за одне місце складає 7 грн., послуги ветеринарної служби також невеликі, так дослідження 10 літрів молока коштує 1 грн. 2 коп. – отже, співвідношення послуг та ціни на товари явно на користь продавців.

"ВК" у PDF