---
Влада

Проходження опалювального сезону залежатиме від стану розрахунків

Проходження опалювального сезону залежатиме від стану розрахунків
7 грудня в обладержадміністрації відбулася апаратна нарада під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Коваленка.
На початку наради Сергій Коваленко привітав волонтерів Кіровоградщини із Міжнародним днем волонтера. Також він поздоровив працівників органів місцевого самоврядування області з професійним святом, побажав їм подальших успіхів, трудових звершень в ім’я розбудови української держави.

Перше питання порядку денного наради було присвячене стану проходження опалювального сезону та здійснення розрахунків за спожиті енергоносії підприємствами теплоенергетики та бюджетними установами.

Інформуючи учасників наради про хід опалювального сезону, директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук відзначила, що станом на 7 грудня поточного року в області працюють 396 котелень, завдяки чому опалюються усі заклади соціальної сфери та житловий фонд.

Проходження опалювального сезону залежатиме від стану розрахунків

За її словами, теплопостачальними підприємствами у листопаді було спожито 11267,4 тис. кубометрів природного газу, або 71,43% до встановленого нормативного обсягу. Таким чином, вдалося зекономити 4505,1 тис. кубометрів газу.

Стосовно розрахунків за спожиті енергоносії, то за даними НАК «Нафтогаз України», станом на 3 грудня теплопостачальними підприємствами було спожито 54 млн. кубометрів газу - на загальну суму 188,2 млн. грн. За спожитий газ була проведена оплата у сумі 200,9 млн. грн., або 106,8% від загальної вартості.

Із зазначеної суми на погашення заборгованості поточного року спрямовано 156,6 млн. грн. Рівень розрахунків за 2015 рік складає 83,2%.
Інші кошти були направлені на погашення боргів минулих років, у тому числі, нарахованих пені та штрафних санкцій.

Нижче за середньообласний показник рівень розрахунків у підприємств КП «Теплоенергетик» - 74%, КП «Енерговодоканал» (Смоліно) -36% та Долинський міськкомунгосп» - 60%.

– Загальна заборгованість підприємств за спожитий газ, з урахуванням пені, штрафних і фінансових санкцій та боргів минулих років склала 223,3 млн. грн., у тому числі заборгованість поточного року – 31,55 млн. грн., – повідомила Ольга Довжук.

Враховуючи вищезазначене, у трьох підприємств - Кіровоградтепло, Олександріятеплокомуненерго та Світловодськпобут виконавчою службою на сьогодні арештовані рахунки, відбувається стягнення на користь НАК «Нафтогаз України». – Зважаючи на це, оплата за спожитий газ повністю залежатиме від розрахунків споживачів за отримане тепло, – наголосила директор профільного департаменту облдержадміністрації.

За інформацією Ольги Довжук, за січень-жовтень поточного року за послуги теплопостачання споживачі розрахувались на 105,6%. Зокрема, установи та організації, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів, розрахувалися на рівні 103,5%, інші споживачі – на рівні 113,1%, установи та організації, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів – на 53,5%, із них установи та організації, що фінансуються з місцевих бюджетів – на 41,7%. Безпосередньо населення розрахувалося за отримане тепло на рівні 17%.

Загальна заборгованість усіх споживачів перед теплопостачальними підприємствами за послуги централізованого опалення станом на 3 грудня поточного року складає 84,1 млн. грн. Із суми цього боргу на населення припадає 60,9 млн. грн., на бюджетні установи і організації – 16 млн. грн., зокрема, на установи, що фінансуються з державного бюджету – 3 млн. грн., з тих, що фінансуються з місцевих бюджетів – 13 млн. грн.

У зв’язку з цим, підприємствами комунальної теплоенергетики вживаються заходи примусового стягнення щодо оплати послуг з централізованого опалення.

Стосовно розрахунків за спожиту електроенергію, то станом на 1 грудня нинішнього року підприємствами житлово-комунального господарства області спожито електроенергії на суму 111,6 млн. грн., за які сплачено 96,2 млн. грн., що становить 86,2% від обсягу нарахувань. Загальна заборгованість підприємств галузі з урахуванням боргів минулих років складає 38,7 млн. грн.

– За січень-жовтень нинішнього року за послуги водопостачання та водовідведення населення розрахувалося на рівні 104,1%, установи та організації, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів – 97,8%, інші споживачі – 100,6%, – повідомила Ольга Довжук.

"ВК" у PDF