Афіша

Жизель

Жизель
24 лютого на сцені Обласної філармонії - класичний балет "Жизель".
Балет на дві дії.

Лібрето Теофіля Готьє, Вернуа де Сен-Жоржа, Жана Кораллі.

Хореографія - Жюля Перро, Жана Кораллі, Маріуса Петіпа в редакції Валерія Ковтуна.

постановочний склад:

Диригент-постановник - нар. арт. України Олексій Баклан.

Балетмейстер-постановник - нар. арт. СРСР, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка Валерій Ковтун.

Сценографія - нар. художник Росії В'ячеслав Окунєв.

Художник по костюмах - Ірина Прес.

Балетмейстер-репетитор - Оксана Хамровская

Режисер, який веде виставу - Віктор Соболєв


Дійові особи ТА ВИКОНАВЦІ:

Жизель - засл. арт. Україна, лауреат Міжнар. конкурсу Акарі Кавасакі,
лауреат Міжнар. конкурсу Міе Нагасава.

Граф Альберт - засл. арт. Україна, дипломант міжнар. конкурсів Костянтин винен

Берта, мама Жизелі - Катерина Евтікова.

Ганс, лісничий - Олександр Душак, Володимир Прянічніков

Батильда, наречена графа - Ольга Білоцерківська

герцог - Олександр Душак, Володимир Прянічніков, Дмитро Яблонський

Друг графа - Олексій Захарченко

віліси:

Мірта - лауреат міжнар. конкурсів Тетяна Циганкова, дипломант Міжнар. конкурсу Дарина Крулевская,

Марія Воробей, Маргарита Кузнєцова

Монна - засл. арт. Україна, лауреат Міжнар. конкурсу Акарі Кавасакі, лауреат Міжнар. конкурсу Оксана Бондаренко, лауреат Міжнар. конкурсу Міе Нагасава, Вікторія Веласкес, Аліса Воронова.

Зюльма - засл. арт. Україна, лауреат Міжнар. конкурсу Акарі Кавасакі, лауреат Міжнар. конкурсу Оксана Бондаренко, лауреат Міжнар. конкурсу Міе Нагасава, Вікторія Веласкес, Аліса Воронова.

Селяни, мисливці, віліси - артисти балету

Балету «Жизель, або Віліси» вже більше 170 років. Він належить до кращих творів відомого французького композитора, одного з основоположників романтичного балету Адольфа Шарля Адана (1803-1856). Сценарій балету написаний на основі старовинної легенди про Вілліса - померлих до весілля дівчат, які щоночі втамовують свою пристрасть до танцю, бажаючи помститися всім, хто зустрінеться на шляху.

Прем'єра балету, створеного генієм балетмейстера Жюля Перро і завершеного Жаном Кораллі, відбулася на сцені Паризької опери 28 червня 1841р. і мала великий успіх. Жизель принесла європейську славу чарівною Карлотті Грізі, партію якої Ж.Перрен створював, враховуючи особливості саме її обдарування. Партнером Грізі в ролі Альберта був Люсьєн Петіпа, старший брат Маріуса Петіпа.

У 1842 балетмейстер А.Тітюс вперше показує балет в Росії з Е.Андреяновой в головній партії. А в 1884 на цій же петербурзької сцені «Жизель» ставить Маріус Петіпа, який взяв за основу хореографію французьких авторів балету. З тих пір балет жевріє з репертуару імператорських театрів, тоді як на Заході його поступово забувають.

Справжнім відродженням світової слави балету став 1910 рік, коли парижани заново відкрили цей шедевр під час «Російських сезонів» С. Дягілєва з легендарними танцівниками Т.Карсавіной і В.Ніжінскім. З тих пір «Жизель» по-праву вважається одним з кращих балетів - еталоном хореографічного романтизму. Вона незмінно в репертуарі театрів і балетних труп всіх континентів. Історія балету зберігає імена кращих виконавців партій Жизелі і Альберта - Анни Павлової, Ольги Спесивцевої, Алісії Маркової, Галини Уланової, Алісії Алонсо, Наталії Макарової, Наталії Безсмертнової, Рудольфа Нурієва, Михайла Лавровського, Микити Долгушина, Михайла Баришнікова ...

Одним з неперевершених Альберт української сцени був Валерій Ковтун. Не дивно, що в своїй балетмейстерської діяльності він звернувся до цієї перлини романтизму. Cвою редакцію «Жизелі» В.Ковтун вперше здійснив в 1990 в Київському театрі класичного балету. У хореографічну партитури вистави балетмейстер вніс ряд змін, які не порушили стилістики романтизму і додали старовинним балету свіжості фарб. У 1999 постановочна група нашого театру в складі диригента-постановника А.Баклана, балетмейстера-постановника В.Ковтун, балетмейстера-репетитора Т.Качаловой і диригента О.Бойченка втілила цей балет на сцені Словенської національної опери м Марібор. З жовтня 2000 «Жизель» йде на сцені нашого театру. Вистава мала великий успіх і на гастролях балетної трупи театру в Італії, Іспанії, Німеччини, Франції, Швейцарії, Румунії, Тунісі.

Секрет популярності «Жизелі» в усі часи в тому, що живим, емоційним мовою танцю балет говорить про глибокі почуття, про любов, яка сильніше самої смерті.

Тривалість вистави 2 години 10 хвилин.

"ВК" у PDF