Актуально

Відповіді на питання про COVID-19, що вас цікавлять

Відповіді на питання про COVID-19, що вас цікавлять
Попри те, що пандемія в Україні триває майже рік, але питання стосовно інфекції досі лишаються, а поруч із старими виникають ще й нові. Міністерство охоро-ни здоров’я розробило серію відео, у яких лікарі дають короткі відповіді на найпопулярніші питання по COVID-19. Ми для вас їх перевели у текстовий формат, щоб кожен зміг знайти кваліфіковану відповідь на питання, яке хвилює саме вас.
ЯКА СЕЗОННІСТЬ КОРОНАВІРУСУ?
Відповідає інфекціоніст, доктор медич-них наук Ольга Голубовська: «Станом на сьогодні на відомо 7 типів коронавірусу, які здатні викликати захворювання у людини. Чотири із них постійно циркулюють у природі, і при зараженні ними ми отримували легкий респіраторний синдром. COVID-19 — один із трьох небезпечних коронавірусів, що вражають легені. І зимовий сезон — це їхній сезон. Це пов’язано із властивостями збудника і з особливостями передачі вірусу, адже у вологих умовах він передається активніше. Також відомо, що ступінь тяжкості захворювання та ймовірність інфікування залежать від «отриманої» дози вірусу. Взимку вона збільшується, і тому прогнозовано зараз ми маємо більшу кількість інфікованих. Звісно, що через збільшення кількості хворих зростає і частка важкохворих. Через це ми, лікарі, звертаємось до усіх з проханням мінімізувати кожному для себе ризики власного інфікування (шляхом дотримання усіх протиепідемічних заходів — Ред.), щоб зменшити навантаження на систему охорони здоров’я».

ЧИ МОЖНА ВІДВІДУВАТИ РОДИЧІВ ПОХИЛОГО ВІКУ У ТАКИЙ ПЕРІОД?

Відповідає інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська: «Особисто моя думка — краще відкласти ці візити до весни, коли стане тепліше, якщо це можливо. Я повторюю, що онуки та діти можуть хворіти у легкій формі або безсимптомно, але можуть переносити хворобу. А для бабусь та дідусів це може закінчитись фатально».

КОЛИ ОСОБА ПЕРЕСТАЄ БУТИ КОНТАГІОЗНОЮ? (ТОБТО ЗДАТНОЮ ПЕРЕДАВАТИ ІНФЕКЦІЮ ЗДОРОВИМ ЛЮДЯМ — РЕД.)
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Наукові дослідження показують, що через 8-10 днів з початку клінічних проявів COVID-19 пацієнт перестає бути заразним. Навіть якщо при ПЛР-дослідженні виявляють фрагменти вірусу. Тобто 10 діб є тим строком, коли ми можемо говорити, що перехворіла людина не є контагіозною».

ЧИ ПОТРІБНО ВСІМ ПАЦІЄНТАМ, ХВОРИМ НА КОРОНАВІРУСНУ, ХВОРОБУ РОБИТИ КТ ЧИ РЕНТГЕН?
Відповідає лікар-анестезіолог, про-фесор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Абсолютно не обов’язково. Рентген чи КТ грудної клітини показує, яка частина легень уражена, якщо такі ураження є. Але це абсолютним чином не впливає на лікувальну тактику. І ось ця паніка з КТ є абсолютно необґрунтованою, коли на два тижні уперед розписана черга на комп’ютерну томограму».

ЧИ ПОТРІБНО ВСІМ ПАЦІЄНТАМ ІЗ COVID-19 ПРИЙМАТИ АНТИБІОТИКИ?
Відповідає інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська: «Краще не приймати. Взагалі, антибіотики не лікують коронавірусну інфекцію. Ми їх назначаємо при певних умовах та певним категоріям хворих. Категоричності у цьому питанні бути не може, а загалом для більшості людей, а переважна більшість коронавірусну інфекцію переносить не тяжко, антибіотики не потрібні зовсім. Навіть, якщо у цієї людини температура 39-40 градусів».

ЧИ НЕОБХІДНО ХВОРИМ НА COVID-19 ПРИЙМАТИ АНТИБІОТИКИ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Це те питання, яке наближає нас до катастрофи, як мені здається. Абсолютно безглузде, невиправдане призначення антибактеріальних препаратів пацієнтам із COVID-19 є надмасовим явищем у нашій країні. Справді, нова версія протоколу лікування, яка була прийнята 14 вересня, передбачає ті ситуації, коли, кому і які антибактеріальні препарати потрібно призначати. Ми маємо розуміти, перш за все, що COVID-19 — це захворювання, спричинене вірусом. І мені здається, що переважна більшість людей розуміє, або має розуміти, що антибактеріальні препарати діють виключно на бактерії. Тобто вони вбивають бактерії, а не віруси. Антибіотики не призводять до зниження температури при вірусній інфекції. Вони показані лише у тому випадку, коли до COVID-19 приєднується бактеріальна інфекція. Також є чіткі лабораторні показники, які підтверджують приєднання бактеріальної інфекції. Це зростання рівня лейкоцитів в загальному аналізі крові, зсув формули зростання кількості палочкоядерних лейкоцитів більше 10%. І дуже важливий показник — це показник прокальцитоніну, який чітко говорить нам про високу ймовір-ність приєднання бактеріальної флори. Тоді, дійсно, антибіотики показані».

ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕННЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Гуляти на свіжому повітрі після перенесеної хвороби. Дійсно, багато хто скаржиться на виражену втомленість, яка зберігається протягом двох-трьох тижнів. Але для поступової реабілітації потрібні дихальна гімастика, адекватне раціональне харчування і прогулянки на свіжому повітрі».

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗАХИСНА МАСКА ВИКЛИКАЄ АЛЕРГІЮ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Дійсно, є у деяких пацієнтів контактний дерматит від масок. Зміна маски від різного виробника, бо за вмістом маски виготовляються із різного матеріалу. Тому зміна ма-теріалу маски вирішує це питання».

ЯК ЛЮДИ ХВОРІЮТЬ НА COVID-19?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України — Сергій Дубров: «Нещодавно пацієнт, якому більше 50-ти років, мав епізод тромбоемболії мілких гілок, тобто на рівні сатурації — 90-92%. У нього раптом сатурація знизилась до 48%, були сині обличчя, губи та руки, у пацієнта по-чинається паніка. На цій паніці пацієнт зриває із себе маску і тут дуже важливо, щоб у цей момент лікар був поруч із пацієнтом, адже: змінюються параметри вентиляції, необхідно ввести антикоагулянти, намагатись психологічно заспокоїти пацієнта. Нам це вдалось, і протягом 10-15 хвилин ми вирівнялись на 90% сатурації, і пацієнт був стабільний. Але в момент зниження сатурації, коли пацієнт, перебуваючи у свідомості, не може надихатись і відчуває катастрофічне відчуття нестачі повітря, я думаю, це жахливо і страшно, судячи по очах тих пацієнтів, які я бачив».

ЧИ МОЖНА ПОРІВНЮВАТИ ПОКАЗНИК ЛЕТАЛЬНОСТІ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ З ІНШИМИ ХВОРОБАМИ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «З одного боку, у нас показник летальності від COVID-19 невеликий — приблизно 2%. Але ситуація не в статистичному показнику летальності. Ми маємо розуміти, що онкологією та туберкульозом хворіє 3-7% населення, а на COVID-19 може захворіти 70% населення. І загальна кількість померлих буде не 7 тисяч в Україні, а — 150-200 тисяч. Тобто є маніпуляцією порівнювати онкологію, туберкульоз, інсульти, бо кількість людей, які ними хворіють — значно менше. Тобто якщо захворіють 70% із 40 млн захворіє, а 2% помре, то, вибачте, показних мертвих перевищить разом узяті інсульти, інфаркти, туберкульози та інші захворювання не за від-сотковою, а за абсолютною кількістю людей. Летальність при ковіді невисока, але кількість людей, які потенційно можуть померти або вже померли — досить суттєва».

Анастасія Павлова за відеоматеріалами МОЗ

"ВК" у PDF