Актуально

Повний локдаун, медичне сортування хворих та страшний сон лікарів

Повний локдаун, медичне сортування хворих та страшний сон лікарів
Будьмо відвертими — у березні, коли ввели карантин, ми дезінфікували майже усе навколо себе, мили руки мінімум 30 секунд, бігали у пошуках масок, дотримувалися соціальної дистанції. Тоді кількість захворювань сягала не більше 200 людей на добу. Зараз при кількості понад 6 тисяч інфікованих щодня, маски носимо на підборідді, забули, що таке антисептик, а до лікаря звертаємося, коли не в змозі збити температуру.
Повторний повний локдаун країни, дійсно, можливий. За словами головного санітарного лікаря Вітора Ляшка, такий сценарій може бути, але він є виключно резервним моментом. Під час інтерв’ю Радіо Свобода Ляшко наголосив: «Сьогодні ми реєструємо по 5000-5700 випадків в Україні — колапсу немає. Система охорони здоров’я справляється. Ми говоримо, що і до 10 тисяч — будемо справлятися... Ми робимо все можливе на національному рівні, щоб запобігти, по-перше, колапсу системи охорони здоров’я, по-друге, щоб не зупиняти нашу економіку. Ми розуміємо, що впровадження жорсткого локдауну — це вже виключно такий резервний момент, коли не можна буде нічого іншого зробити».

20 жовтня Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час свого виступу у Верховній Раді України повідомив конкретні умови, за яких жорсткий карантин повернуть. Так, Міністерством охорони здоров’я було представлено план реагування на чотири рівня небезпеки. Кожен із них передбачає введення певних обмежень. Коротко про них:
• І рівень: 5-7 тис. хворих на добу. Ми зараз на ньому. Українська система охорони здоров’я справляється із показниками та хворими.
• ІІ рівень: 8-10 тис. на добу, завантаженість лікарень — 70%. Це, за словами Степанова, чекає на нас найближчими тижнями. Розгортаються шпиталі за межами закладів охорони здоров’я, кількість ліжок і медпрацівників у лікарнях збільшується.
• ІІІ рівень: 10-15 тис. на добу, заповненість ліжок — 85%. Вводяться жорсткі карантинні обмеження, відкриваються польові шпиталі. Відбувається мобілізація усіх медичних працівників.
• IV рівень: щодень близько 20 тисяч хворих. Ресурси галузі охорони здоров’я вичерпані. МОЗ запроваджує активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Пригадуєте італійський сценарій, коли місць не вистачало, а лікарі надавали пріоритет у лікуванні чи підключені до АШВЛ тих, хто має кращі показники для одужання.

Про це у своєму інтерв’ю для LB.ua також наголошував лікар-терапевт Руслан Буяновський, начмед ковідного стаціонару однієї із столичних клінік. Лікар зазначає, що це може відбутися цієї осені через нестачу АШВЛ, балонів та концентраторів кисню. «До нас вже переводили кисневозалежних пацієнтів з районних лікарень, які не отримували там кисень постійно, тому що в закладі не було кисневої розводки. Пацієнту давали кисневий мішок, якого вистачало на 6 годин, а решту доби він страждав без кисню», — говорить Руслан.

Далі тезово викладемо відповіді Руслана Буяновського на найактуальніші питання.
• «Найважче прийняти той факт, що на 100% дієвих ліків немає. Що хвороба триватиме довго, і на 8-13 день стан пацієнта може погіршитися, незважаючи на все лікування, яке ми йому даємо».
• «Такого не буває, що в пацієнта без симптомів згоріли легені. Може бути швидке прогресування хвороби: два дні тому людина була здорова, а сьогодні вже вона на ШВЛ».
• «Ускладнення найчастіше розвиваються у період з 8 по 13 день».
• «Коронавірус вражає легені усіх пацієнтів — з симптомами і без». • «Антибіотики потрібні лише незначному відсотку пацієнтів — так написано у протоколі».
• «Комп’ютерну томографію потрібно робити клінічно важким пацієнтам, а також коли є супутні хвороби, які вимагають контролю на КТ».
• «Українські настанови дозволяють використовувати для лікування ковіду як парацетамол, так і ібупрофен».
• «Лікарі повинні дослухатися до якісних протоколів. Бо якісні протоколи — це не просто хтось щось там написав, щоб принизити лікаря. Це найповніша інформація, отримана з найкращих досліджень, це найвища доказова ефективність».
• «Для нашого покоління ця епідемія — перша. Але для людства — ні. Людство пережило значно гірші епідемії».

Сподіваємося, що повне інтерв’ю дасть вам відповіді на всі ваші питання, а локдауну та активацію медичного протоколу сортування ми уникнемо. Але це все залежить лише від нас. Зараз, як ніколи, знову актуальний заклик — «Будьте відповідальними». І пам’ятайте про прості речі, які здатні зберегти життя: маска, антисептик, мило та дистанція. Будьмо здорові.

Анастасія Павлова за матеріалами сайту LB.ua

"ВК" у PDF