Актуально

5 місць Кіровоградщини для літнього відпочинку

5 місць Кіровоградщини для літнього відпочинку
Переходячи за екватор літа, питання літнього відпочинку стає все більш гостро. Деякі країни вже відкрили свої кордони для наших громадян, і бажання сісти у літак та рушити в обійми моря та сонця стає все сильнішим. Але такі подорожі несуть високий ризик бути інфікованими на коронавірус. Також такий варіант відпочинку може нести непередбачувані ризики, як от ситуація із нашими громадянами, групою туристів, які подорожували в Грецію і яким було відмовлено у в’їзді в країну, та більше того — їх помістили у камери поліцейського ізолятора на території аеропорту.
Саме тому ми підготували для вас список із надзвичайних місць Кіровоградщини, які радимо вам відвідати. Про деякі ми вже писали у нашій постійній рубриці «Путівник Кіровоградщини», а деякі — нові.

БЛАКИТНІ ОЗЕРА
У СЕЛІ ВІЛЬНОМУ СВІТЛОВОДСЬКОГО РАЙОНУ
Ці водойми — колишні кар’єри, в яких добували пісок, і які з часом заповнили ґрунтові води.

На південно-західній частині найбільшого озера розташована зручна і доволі велика зона відпочинку, де є лежаки, альтанки, столи для відпочинку, гойдалки, лазня, парковка для автомобілів, дерев’яні будиночки, волейбольний майданчик, туалет і переодягальні.

Розташування: Світловодський район, с. Вільне, вул.Свердлова, 56б.

СОЛОНЕ ОЗЕРО
НЕПОДАЛІК С.ВЕСЕЛІВКА БОБРИНЕЦЬКОГО РАЙОНУ
Вода в озері надзвичайно солона, а його дно встелене блакитною глиною. Солоність озера зумовлена тим, що тут проходила північна межа стародавнього моря, а блакитна глина використовується для лікування шкірних захворювань, хвороб суглобів і кісток. Значна частина озера не придатна для відпочинку, проте на деяких його частинах зроблено підходи, щоб у нього можна було зануритися. Порада від видання: перед тим, як їхати на це озеро, бажано не голитись та перевірити, чи немає у вас подряпин та ран, адже солона вода у такому випадку може спричинити неприємні відчуття.

Розташування: Бобринецький район, с.Веселівка. Від Веселівки до Озера можна дістатися ґрунтовою дорогою.

СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ ХРАМ
СЕЛА ТАЛОВА БАЛКА СВІТЛОВОДСЬКОГО РАЙОНУ
Храм був закладений 19 травня 1803 року і побудований усього за три роки на кошти Федора Артемовича Боровського — генерал-майора, першого землевласника с.Талова Балка.

У травні 2014 року, завдяки добровільним пожертвам та зусиллям архимандрита Серафима, розпочалися роботи з відновлення храму. Зараз храм продовжують відновлювати, але навіть під час процесу реставрації, коли потрапляєш сюди, виникає неймовірне хвилююче відчуття від дотику до чогось величного і таємничого.

Розташування: Світловодський район, с.Талова Балка. Доїхати необхідно першочергово до с.Озера, у якому до храму проїзд вам вкажуть або місцеві жителі, або вказівний знак.

МОНАСТИРИЩЕ,
СЕЛО ЗАВТУРОВЕ, УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОН
Одне із найбільш таємничих місць Кіровоградщини. Таємниче для України настільки, як для Англії — Стоунхендж. Тут посеред широкого смарагдовою степу височить овальна скеля, поруч з якою протікає р.Інгул. Підійшовши ближче, можна побачити величезні кам’яні плити, складені одна на одну. Є версія, що ці камені — застигла магма, яку звільнив із землі метеорит, що впав 45 млн років тому. Але складно уявити, що ці брили — творіння людських рук.

Розташування: Устинівський район, с.Завтурове. GPS: 47°49’38 32°23’08.

ВОДОЙМА «ОРЛИНЕ ГНІЗДО»
С.СУБОТЦІ ЗНАМ’ЯНСЬКОГО РАЙОНУ
Велике озеро у с.Суботцях глибиною приблизно 2.5 метри. Водойма басейну річки Сріблянка. На одному із берегів знаходиться
готельний комплекс з однойменною назвою «Орлине гніздо», у якому є номери для проживання, басейн, власна кухня. На протилежному боці водойми можна рибалити або відпочити на березі із родиною.

Розташування: Знам’янський район, с.Суботці.

Для тих, хто, дізнавшись про цікаві місця Кіровоградщини, все ще хоче перетнути кордон України, нагадуємо список доступних для українців країн. Наразі їх 25: Британія, США, Туреччина, Албанія, Сербія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея, кілька країн Африки та Близького Сходу, зокрема, Ефіопія, Кенія, Танзанія, Сейшельські острови, Замбія, Іран, і деякі країни з нестабільною безпековою ситуацією — Ірак, Афганістан, Сомалі, Бурунді, Південний Судан.

Крім того, із 15 липня 2020 року Міністр інфраструктури Владислав Кріклій повідомив, що українцям не потрібно буде проходити 14-денну ізоляцію або робити тестування на COVID-19 після повернення із Єгипту та Албанії.

Але ми закликаємо берегти себе та пізнавати українське.
Анастасія Павлова

"ВК" у PDF