Актуально

Як народні депутати можуть відновити Кіровоградщину

Як народні депутати можуть відновити Кіровоградщину
Переважна більшість депутатів, обраних у одноманадатних виборчих округах, лобіюють інтереси громад у стінах Верховної Ради і поза нею. Серед основних функцій таких депутатів є захищати, підтримувати громадян та сприяти впровадженню проєктів, спрямованих на соціально-економічний розвиток територій. Зокрема, депутат сприяє внесенню проєктів будівництва, з енергоефективності та енергозбереження, водопостачання та водовідведення тощо до цільових програм, які можуть фінансуватися за рахунок державних субвенцій — фінансової допомоги від держави, що використовується на виконання визначених законодавством програм і заходів (наприклад, здійснення програм соціального захисту, на виконання інвестиційних проектів, освітня, медична субвенція, субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій тощо). Власне про останнє далі йтиметься у нашому матеріалі.
Останнім часом саме ця категорія викликає занадто багато суперечок у доцільності включення її до державного фінансування, адже розподіл коштів може залежати напряму від належності депутата до тієї чи іншої партії, його авторитету у Верховній Раді, результатів голосування та подальшого прозорого чи непрозорого використання коштів на місцях. Результати, які ми бачимо на Кіровоградщині стверджують, що це дієвий механізм, а обрані депутати на місцях працюють задля розвитку місцевих громад.

Як і над чим у цьому напрямі працював народний депутат України Олесь Довгий ми розказуватимемо у цьому та наступних випусках «Вісника Кіровоградщини». Результати роботи ви можете оцінити вже самостійно.

ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОН
Комунальний заклад КЗ «Олександрівсь-ке НВО №1» за декількома Розпорядженнями Кабінету Міністрів України: №934-р від 5 грудня 2018 р.; №423-р від 13 червня 2018 р. та №365-р від 5 червня 2019 р. У загальному за сприян-ня народного депутата Олеся Довгого протя-гом 2018 та 2019 років було виділено 5 млн 100 тис. грн на відновлення будівлі школи, а також 1 млн 400 тис. грнзалучено на ремонт даху навчального закладу, відповідно до Розпорядження КМУ №500-р від 10 липня 2019р.

Зокрема станом на сьогодні у школі вже замінено вікна на енергозберігаючі, обшито та утеплено фасад будівлі, проведено роботи із захисту від пару та вологи. Процес реконструкції триває, і зараз готується поверхня для завершального встановлення металевих панелей. Окрім того всередині оснащений простір інклюзивної освіти.

Сам нардеп зазначає: «Усі рішення щодо включення того чи іншого об’єкту до переліку соцеконому я завжди попередньо обговорюю із місцевими громадами. Вважаю абсолютно правильним рішенням включити до цього списку і Олександрівське НВО. Я працював над цим об’єктом протягом попередньої своєї каденції і працюю над цим зараз. Я як батько чудово розумію наскільки важливо знати, що моя дитина навчатиметься у комфортних умовах і тому разом із відповідальною громадою хочу створити таке комфортне середовище для дітей Олександрівки. Отриманий результат зацікавив губернатора області та Міністра розвитку общин та територій. Його анонсований приїзд з інспекцією робіт у школі вселяє надію на те, що цей навчальний заклад буде дофінансовано і приведено у найкращий стан, що надзвичайно важливо, адже з моменту залучення коштів збільшились ціни на матеріали та роботи, виріс курс долара, а відповідно і ціни».

Також Олександрівка може похизуватись оновленим фасадом і міського Будинку культури «Іскра». На реконструкцію закладу спрямовано 1 млн грн відповідно до розпорядження КМУ від 5 грудня 2018 р. №934-р та підтримки Олеся Довгого. Готовий об’єкт вражає змінами: утеплено фасад, прокладено відмостку, замінено вікна і пофарбовані стіни.

НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОН
Особливо важливий на період карантину об’єкт, у якому вже відбулись перші зміни — Новгордківська ЦРЛ. За розпорядженням КМУ №500-р від 10 липня 2019 р. на капітальний ремонт лікарського корпусу Новгородківської ЦРЛ за каденції і підтримки Олеся Довго-го було спрямовано 3 млн 906 тис. 510 грн. Уже зараз проведено роботи і замінено вікна на енергозберігаючі, замінено радіатори опалення, а тепер готуються удосконалити каналізаційну систему. Тож окрім підтримки від благодійників у такий складний час, центральна лікарня Новгородки її лікарі та пацієнти уже
мають більш комфортні умови для роботи та лікування. Роботи тривають, тож ми триматимемо вас у курсі.

МІСТО ЗНАМ’ЯНКА
Реконструкція площі за адресою Героїв Майдану у м.Знам’янка розпочалась ще улітку і ось-ось завершиться. Згідно з проєктом реконструкціі площі її територію поділено на дві ділянки. На одній частині проходить реконструкція (перебудова існуючого об’єкту) площі, на другій — будівництво (створення нової будівельної конструкції). Зараз триває реконструкція площі, на якій будуть розташовані клумби із квітами, а також новий фонтан.

Олесь Довгий зазначає: «Площа вже давно потребувала оновлення. Особливо зважаючи на те, що саме тут проводяться багато культурних та соціальних заходів, усі знам’янчани обожнюють тут гуляти, разом із місцевим керівництвом та громадою було прийнято спільне рішення реконструювати площу і внести її до переліку об’єктів соціально-економічного розвитку. Уже у 2018 році розпорядженням КМУ №934-р від 5 грудня 2018 р. на цей об’єкт було спрямовано3 млн 874 тис. грн. Ці кошти були спрямовані на першу частину оновлення площі. Влітку 2019 року додатково було спрямовано ще 1 млн 298 тис. грн на дофінансування реконструкції площі Розпорядженням КМУ №500-р. Проте уряд колишнього Прем’єр-міністра Олексія Гончарука вніс зміни до розпорядження та забрав ці кошти. Сподіваюсь, що міська влада знайде можливість додаткового фінансування і завершить повний перелік робіт».

У наступних випусках шукайте інформацію щодо таких об’єктів в Онуфріївському, Світловодському районах та м.Світловодськ.

Анастасія Павлова
Фото: Богдан Дроздов

Як народні депутати можуть відновити Кіровоградщину

"ВК" у PDF