Актуально

Коронавірус. Нова епоха нашого життя

Коронавірус. Нова епоха нашого життя
11 лютого 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила коронавірус — пандемією. Оскільки кількість хворих у світі та в Україні щодня змінюється і ви, мабуть, уважно слідкуєте за усією інформацією з екранів телевізорів та у мережі інтернет, ми вирішили не викладати статистику у нашому випуску. Натомість, ми доклали багато зусиль, аби вивчити іноземні дослідження на цю тему і зробити матеріал, який міг би бути вам цікавим.
Що таке пандемія?

Пандемія — це епідемія, що характеризується найбільшим поширенням інфекційного захворювання на території усієї країни та сусідніх держав, багатьох країн світу, континентах, відсутністю колективного імунітету в людства, і, як правило, ефективних засобів профілактики (вакцина) та лікування. Серед інфекційних захворювань, які набирали масштабу пандемії: чума, холера, грип, коронавірусна хвороба 2019. Пандемія відрізняється легкими способами зараження і, на жаль, великою кількістю летальних випадків. До прикладу, за приблизними підрахунками чума забрала життя 180-200 млн людей. Серед пандемій грипу найбільш відома — Іспанка, — яка у період з 1918 по 1919 роки забрала понад 50 млн жителів планети.


Що таке коронавірусна інфекція COVID-19?

Це інфекційне захворювання, викликане коронавірусом нового типу, яке раніше у людей не виявлялося. Окремою незвичною для нас і вкрай важливою відмінністю коронавірусу COVID-19 від інших типів грипу є те, що він передається ще на етапі інкубаційного періоду (який триває 2-14 днів, але, можливо, і довше) — задовго до клінічних проявів хвороби. Отже, інфікована людина може не знати, що хвора та заразити вас навіть якщо виглядає цілком здоровою. Коронавірус — це великий за розміром вірус. Якщо інфікована людина чхнула, кашлянула чи просто торкнулася власних губ, а потім іншого предмету, вірус на нього осідає і чекає, щоб його підібрав наступний носій.


Як довго живе вірус?

Дослідники Національного інституту здоров’я (Прінстон) та Каліфорнійського університету (Лос-Анджелес) щойно опублікували дослідження, згідно якого COVID-19 у звичайних умовах кімнатної температури живе: до 4 годин на міді, до 24 годин на картоні, до 72 годин на пластику та металі. Вчені також передбачають, що у реальному житті, де все знаходиться у постійному русі та в різних погодних умовах, ці дані можуть зменшуватися десь удвічі. Більш детальні дослідження ще тривають.


Які симптоми?

Всесвітня організація охорони здоров’я збирає дані з усього світу і на їх основі розробляє симптоматику. Найпоширеніші симптоми COVID-19: лихоманка, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникати болі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі і починаються поступово. Деякі люди заражаються, але не проявляють жодних симптомів і не відчувають себе погано. Більшість людей (близько 80%) одужують, не потребуючи спеціального лікування. Приблизно 1 з 6 людей, які захворіли на COVID-19, переносить хворобу тяжко і має ускладнення у вигляді утрудненого дихання. Люди похилого віку, а також ті, хто має ослаблену імунну систему і такі хвороби, як діабет, хвороби серця і легень, підвищений тиск, більш уразливі до вірусу. Якщо ви виявили у себе, або своїх близьких лихоманку, кашель та утруднене дихання негайно зверніться до лікаря.


Як знизити ризики?

Девід Хейман, який очолював глобальне реагування ВООЗ під час всесвітньої епідемії SARS-CoV (що вважається попередником коронавірусу 2019) у 2002-2004 роках, наголошує, що основний спосіб боротьби з коронавірусом — часте і ретельне миття рук. Тут важливо не яким саме милом мити руки, а ретельно ви це робите. Чому? Секрет миття рук у тому, що мило в’язке, а його піна «збирає/склеює» на бруд, бактерії, віруси на собі після чого і вода їх змиває. Тому варто милити руки не менше 20 секунд, щоб змити якомога більше бактерій. У той же час, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Clinical Infective Diseases, торкаючись до очей, носа та рота може заразитись, навіть регулярно миючи руки. «Існує багато можливостей між миттям рук, повторно забруднити їх», — пояснив дослідник Національного інституті охорони здоров’я в Бетесді, штат Массачусетс доктор Володимир Алонсо. У середньому, людина торкається свого обличчя понад 90 разів на день. Тому поряд із частим миттям рук, необхідна самодисципліна і обмеження кількості дотиків до обличчя.


Чи необхідно носити маску?

Носіть маску тільки в тому випадку, якщо ви маєте симптоми COVID-19 (особливо кашель) або доглядаєте за тим, у кого може бути ця інфекція. Одноразову маску для обличчя можна використовувати лише один раз. Якщо ви не хворієте і не доглядаєте за тим, хто хворий не використовуйте маску задарма, оскільки сьогодні у всьому світі є нестача масок. Тому ВООЗ закликає людей розумно користуватися масками.


ПРОСТІ СПОСОБИ ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ COVID-19 НА ВАШОМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ

1. Поверхні (наприклад, столи і стільці) і об’єкти (наприклад, телефони, клавіатура) необхідно регулярно обробляти дезінфікуючим засобом. Адже такі поверхні є одним із основних способів поширення коронавірусу.

2. Сприяйте регулярному і ретельному миттю рук співробітниками, підрядниками та вашими клієнтами.
• Розміщуйте дезінфікуючі дозатори для рук біля робочих місць.
• Переконайтеся, що співробітники, підрядники та клієнти мають доступ до місць, де вони можуть мити руки з милом і водою
• Постійно інформуйте, чому миття рук — це важливо та необхідно.
Для чого? Тому що миття вбиває вірус на ваших руках і запобігає поширенню COVID19.

3. Сприяйте гігієні дихальних шляхів ваших співробітників на робочому місці
• Ознайомте співробітників із правилами гігієни дихальних шляхів. Розробіть інформативні плакати/презентації, проведіть брифінги із експертами щодо необхідності дотримання гігієни дихальних шляхів.
• Переконайтеся, що на ваших робочих місцях є маски для обличчя і/або паперові серветки, а також закриті контейнери для утилізації гігієнічних засобів.
Чому? Тому що хороша гігієна дихання запобігає поширенню COVID-19
• Поінформуйте ваших співробітників, підрядників і клієнтів, що якщо COVID-19 почне поширюватися у вашій компанії, то ті, у кого навіть є легкий кашель або субфебрильна температура (37,3°C або більше), повинен залишитися вдома та/або працювати віддалено. Також краще залишатися вдома (або працювати з дому), якщо вони приймали такі ліки, як парацетамол/ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, оскільки вони можуть маскувати симптоми інфекцій.
Навіть легкі симптоми коронавірусу та/або інших інфекцій — це привід лишитись вдома до повного одужання.
• Проінформуйте ваших співробітників, що вони можуть без проблем взяти лікарняний на цей період.

Жителі Кіровоградщини можуть отримати оперативну інформацію щодо запобігання поширення коронавірусу, зателефонувавши на «гарячу» телефонну лінію за номером (0522) 24-13-14. «Гаряча» лінія Департаменту охорони здоров’я ОДА працюватиме з 9:00 до 18:00 години.

Окрім цього, при ДУ «Лабораторний центр МОЗ України у Кіровоградській області» діє ще кілька «гарячих» ліній з 08:00 до 16:00 за номерами (0522) 37-32-82 та (0522) 33-12-97. У інший час можна телефонувати на цілодобовий номер «103».

«Наразі в області немає підтверджених випадків захворювання на CОVID-19», — зауважив начальник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко.

Нагадаємо: заклади охорони здоров’я на Кіровоградщині мають 175 апаратів штучної вентиляції легень, які необхідні для лікування можливих ускладнень, викликаних COVID-19. На випадок поширення епідемії в регіоні додаткові апарати будуть закуплені за рахунок резервного фонду.
Будь ласка, візьміть відповідальність за свої почуття та дії і робіть усе, що від вас залежить. І будьте здорові!


Міфи про COVID-19

Міф: Часник захищає від зараження коронавірусом.
Насправді: Часник має певні антибактеріальні властивості. Але немає даних про ефективність часнику як засобу профілактики зараження коронавірусом.

Міф: Коронавірус передається через фрукти та овочі.
Насправді: Фелісія Гулет-Міллер — викладач мікробіології Університету узбережжя Флоридської затоки — стверджує, що якщо хтось чхне або кашляне у магазині поблизу продуктів або ж, навіть, торкнеться власного обличчя, а потім обиратиме продукти, то вірус проживе на них впродовж кількох годин. Звичайно, якщо інша людина впродовж цього часу теж торкнеться тих же продуктів, а потім власного обличчя, то може заразитися. Гулет-Міллер каже, що рішення просте, мийте всю продукцію (яка не підлягає термічній обробці) милом і водою, перш ніж їсти її. За її словами, нічого більш сильного не потрібно.

Міф: Медичні маски захищають від коронавірусу.
Насправді: Використовувати медичні маски необхідно тільки, якщо є ознаки ГРВІ або якщо ви медик і працюєте з пацієнтами. Маски захищають лише оточуючих від поширення інфекції хворими.

Міф: Від коронавірусу допомагають антибіотики.
Насправді: Антибіотики не працюють проти вірусів, вони працюють лише на бактеріальні інфекції. COVID-19 викликається вірусом, тому антибіотики тут безсилі. Антибіотики не слід застосовувати як засіб профілактики або лікування COVID-19. Їх слід застосовувати лише за вказівкою лікаря для лікування бактеріальної інфекції.

Міф: Коронавірус не заразний в холодному/гарячому кліматі.
Насправді: Нормальна температура людського тіла коливається між 36,5 і 37,0 незалежно від клімату та інших зовнішніх чинників. Тому немає причин вважати, що погода може вплинути на розповсюдження вірусу. Найкращим способом захисту є часте і ретельне миття рук.

Міф: Коронавірус та комахи.
Насправді: На сьогоднішній день не було жодної інформації та доказів, які б припускали, що новий коронавірус може передаватися комарами. Новий коронавірус — це респіраторний вірус, який поширюється в основному через краплі, що утворюються, коли заражена людина кашляє або чхає, або через краплі слини або виділення з носа. Щоб убезпечити себе, часто мийте руки з милом або користуйтесь антисептиком. Також уникайте тісного контакту з усіма, хто кашляє і чхає.

Міф: Чи захищають вас вакцини проти пневмонії від нового коронавірусу?
Насправді: Ні. Вакцини проти пневмонії, такі як вакцина проти пневмококів та вакцина проти гемофільного грипу типу В (Hib), не забезпечують захисту від нового коронавірусу. Однак, хоча ці вакцини не ефективні проти 2019-нCoV, вакцинація проти респіраторних захворювань наполегливо рекомендується для захисту вашого здоров’я і зменшення ризику поєднання різних вірусів. Вірус COVID-19 настільки новий та інший, що йому потрібна власна вакцина. Дослідники у всьому світі намагаються розробити вакцину проти цього вірусу, 16 березня 2020 року розпочалися перші випробовування. Однак, навіть якщо ця вакцина вже виявиться ефективною, до її виходу у світ пройде орієнтовно 1-1,5 років, оскільки вона повинна бути гарантовано безпечною у використанні.

За інформацією сайту ВООЗ,
сайту covid19.com.ua,
сайту Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF