Актуально

Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця

Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Мету робочої поїздки народного депутата, що відбулася 27-28 лютого, Олесь Довгий визначив як ревізію того, що зроблено за його сприяння у плані соціально-економічного розвитку територій та побудову планів на майбутній період.
Якщо ви слідкуєте за нашою інформацією, то, напевне, помітили, що час від часу народний обранець інспектує об’єкти культури, освіти, медицини, житлово-комунального господарства, що ремонтуються чи будуються за його сприяння. Думаємо, що ніхто не буде заперечувати той факт, що Олесь Довгий є ефективним лобістом інтересів громад, тож коли є постійна співпраця з керівниками територій, є проєкти, то і фінансування — буде, бо нардеп зробить усе можливе для того, щоб у державному бюджеті обов’язково були передбачені відповідні кошти.

Так, 400 тис. грн знайшлося для капітального ремонту селищного Будинку культури смт Знам’янка Друга. Тепер зовні заклад культури виглядає цілком пристойно. Відремонтовано дах, зроблено зовнішнє утеплення, оновлено ґанок. Селищний голова Сергій Москаленко задоволений співпрацею з народним депутатом, але не дуже високо оцінює роботу підрядника. Каже, що на папері ґанок виглядав краще, ніж ми бачимо сьогодні, та й покрівлю в одному місці треба поправити. Змінити це ще можна, адже роботи на цьому не закінчуються.

У приміщенні тепер тепло, покрівля не протікає, але потрібен капітальний ремонт Будинку культури всередині, адже дуже неестетично виглядає велика зала, яка використовується і для дискотек, і для занять з хореографії та шейпінгу. Про це нардепу розповідають і показують директор Будинку культури та бабуся, онука якої тут займається танцями. Просять про допомогу. Олесь Довгий наполягає: «Треба розібратися, що у нас на черзі…» Селищний голова без роздумів відповідає: «Амбулаторія потребує негайного ремонту, бо там навіть дах «роз’їжджається». Але тут є й позитив — гурток, у якому діти навчаються робити щось своїми руками — «хенд мейд» англійською. Цим
дітям в окремому невеличкому приміщенні тепло і затишно… Нам дарують пташку на паличці, з якою із задоволенням фотографується Олесь Довгий. Чоловіки — це ж великі діти!

У селі Мошориному Знам’янсього району оглянули незавершену реконструкцію 2 км водогону, капітально відремонтованої водонапірної станції (на ці роботи залучено 1,5 млн грн державних коштів) та зовнішнє утеплення дитячого садка (738 тис. грн).

Сільський голова Олексій Кондратенко зустрічає народного депутата Довгого зі стосом проєктів, на які потрібне фінансування. Ось такий діловий підхід у керівника до роботи! «Так, я з проєктами не розлучаюся, бо є серед них незакінчені. Але завдяки співпраці з Олесем Довгим багато зроблено: побудували котельню на твердому паливі для дитячого садочка, утеплили його, зробили першу чергу водогону за 1,5 млн грн. Прекрасно, але плани ще є!»

Завідувачка дитячого садка Любов Марущук показує нам як тепло і по-домашньому затишно стало у садочку, і додає: «Раніше у нас було централізоване опалення від школи, було прохолодно. Тепер у нас своя мінікотельня, за що ми дуже вдячні Олесю Станіславовичу!» А вихованці дитсадка з дитячою безпосередністю швиденько розібрали цілу сітку іграшок, які подарував їм нардеп. Декому дісталося навіть по дві!

Сільський голова про всяк випадок розповідає нардепу, що у цьому ж приміщенні розташувалася велобаза, тут виховують чемпіонів України, Європи. Шкодує, що дуже швидко спортсмени їдуть від них далі, у Білу Церкву… Але ж стартують вони з Мошориного, тож цим фактом має право пишатися уся громада — 1800 людей!

Село Красносілля Олександрівського району має власний дитячий садок, на який щорічно витрачається з сільського бюджету 1 млн 400 тис. грн, стверджує сільський голова Олександра Назаренко. Але заклад потребує капітального ремонту (утеплення приміщення, заміна вікон і дверей), кошторис вже складено, потрібно віднайти 1,2 млн грн. З таким проханням громада звертається до народного депутата Довгого. З цією метою і запросили до себе на гостини і, як справжні господині, зустрічали гостей на порозі дитсадка з короваєм і теплими побажаннями, щоб у житті все складалося. Олена Ткаченко, вихователька, яка виконувала цю почесну місію, навіть вишите святкове вбрання вдягнула… Оглянули кожне приміщення дитячого садка, зокрема, кімнату народознавства, оцінили поробки дітей і вихователів, розміщені на стінах, і взялися до вирішення проблеми — де взяти гроші на ремонт. Олесь Довгий запропонував взяти участь у цьому
проєкті сільській раді і районній державній адміністрації, а решту він обіцяє знайти у фонді соцекономрозвитку. Присутній тут но-
вопризначений голова РДА Андрій Лапа підтвердив намір профінансувати 30% проєкту з районного бюджету, а голова сільради — 20%
із сільського бюджету.

Запланована зустріч з головою Олександрівської РДА Андрієм Лапою відбувалася по ходу пересування від об’єкту до об’єкту. Говорили про ситуацію, яка склалася в районі, планували спільну роботу на майбутнє.

Огляд капітального ремонту базової школи навчально-виховного об’єднання №1 «Олександрівська ЗОШ 1-3 ступенів», що на Вишневій, 18, залишив приємне враження. На цей об’єкт залучено 7 млн грн, наразі тут виконується зовнішнє утеплення будівлі. Директор НВО Людмила Литвин нагадала Олесю Довгому, як вони починали співпрацю: «У 2016 році вікна у школі були гнилі, просто випадали, тепер — зовсім інша справа…» Далі розповіла про плани щодо внутрішнього ремонту і реконструкції школи. «Зробимо зону реабілітації для дітей з особливими потребами, на ці цілі з районного бюджету виділено 100 тис. грн». Показала, що вже зроблено, і додала: «Як би ви знали, скільки у нас ще планів! Уже до нового навчального року наша опорна школа кардинально змінить своє обличчя в стилі «нового освітнього простору». Андрій Лапа та Олесь Довгий обговорили можливість залучення державних коштів на збільшення площі ресурсної кімнати для розміщення лікувально-фізкультурного обладнання. Врешті домовилися про те, що на відкриття приміщення для інклюзивної освіти нардепа запросять вже у цьому році.

У навчально-виховному об’єднанні №2, що в Олександрівці на Незалежності, 89, за сприяння Олеся Довгого придбано два опалювальних котли, робототехніку. У цьому році заплановано реконструкцію шкільного стадіону за масштабним проєктом президен та України «Велике будівництво». Наразі готується проєктна та дозвільна документація.

Обговорили також необхідність залучення коштів для облаштування території навколо стадіону. Директор закладу Олександр Зінченко показав територію школи, ознайомив гостей з напрацюваннями у напрямку робототехніки. Учні школи — робототехніки-початківці продемонстрували нардепу іграшки, конструктори, які вони створили власноруч.

Під час зустрічі з педагогічним колективом НВО №2 зайшла мова про переможців різних конкурсів, організованих Малою академією наук (МАН). Олесь Довгий побажав не зупинятися на досягнутому і розповів про історію МАН, у витоків якої стояв його батько Станіслав Довгий, про новий статус унікального закладу, а саме про те, що на засіданні Виконавчої Ради Організації Об’єднаних на цій з питань освіти, науки і культури прийнято одностайне рішення про створення на базі Малої академії наук України Центру ЮНЕСКО ІІ категорії. Це історичне рішення, оскільки вперше в Україні на базі молодіжної науково-освітньої установи буде створений Центр з таким високим статусом — підкреслив депутат.

На капітальний ремонт Олександрівського міського Будинку культури «Іскра», що на Кам’янській, 101а, залучено 1 млн грн. Як використовуються ці кошти на зовнішнє утеплення фасаду народний депутат Олесь Довгий перевірив разом з Олександром Безпечним, Олександрівським селищним головою.

Крім того, цього дня можна було подивитися, як виконуються бетонні роботи у частині благоустрою території, бо тепла погода дозволила будівельникам не чекати весни. Оновлений Голиківський сільський Будинок культури, що в Олександрівському районі, було відремонтовано за кошти державного бюджету у співфінансуванні з коштами місцевого бюджету. За сприяння нардепа Довгого на ці цілі залучено 600 тис. грн. Сільський голова Наталія Гарбар розповіла, що у відремонтованому Будинку культури розміщуються і адміністрація села, і бібліотека. Він справляє на нас враження своїм яскравим фасадом і… вокальним колективом «Родина», який вишикувався на ганку і заспівав: «Зеленеє жито за селом, хороші гості за столом…», а потім розступився — і всі насправді опинилися за столом, рясно уставленим
варениками, млинцями, пампушками, чаєм і узваром. Пригощали наполегливо, відмовитися було неможливо: «Так я вже третій вареник їм!» — вигукнув Олесь Довгий із задоволенням. «А ми не рахуємо!» — почув у відповідь. А далі люди дякували нардепу за постійну підтримку так щиро, що не можна було не дивуватися: звідки у людей стільки позитивних думок! У відповідь Олесь Довгий уклінно дякував за гостинність, щоб вона по-верталася до хороших людей сторицею…

Тетяна Дроздова
Фото: Богдан Дроздов
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця
Соціально-економічний розвиток територій — у центрі уваги народного обранця

"ВК" у PDF