Актуально

Що варто знати про Хрещення Господнє

Що варто знати про Хрещення Господнє
Православні християни 19 січня святкують Богоявлення, більш відоме під назвою Хрещення Господнє та Водохреще. У цей день Іоанн Хреститель хрестив тридцятирічного Ісуса в річці Йордан, тому і народні святкування увібрали обряди, пов’язані з водою.
У день Хрещення Господнього у церквах проводяться урочисті богослужіння, а потім люди здійснюють обряд очищення. Деяким вірянам достатньо омити обличчя в освяченій воді, а найсміливіші йдуть до відкритих водойм — в льоду вирубують хрестоподібну ополонку, поряд встановлюють вирізаний з льоду хрест і пірнають у крижану воду. Таким чином люди змивають свої гріхи та набираються здоров’я. Щоб очищення холодною водою у святий день здійснилося, потрібно сповідатися і причаститися до купання. Перед ополонкою перехреститися та промовити молитву «Отче наш». Інакше — це можна вважати простим загартуванням організму, якого, до речі, треба уникати при серцево-судинних захворюваннях.

ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ
Уважається, що на Хрещення Господнє вода у річках, колодязях і навіть у водопроводі — стає святою і допомагає від багатьох хвороб. Священнослужителі радять вживати воду натщесерце і окропляти будинки, кімнати від злих духів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА ХРЕЩЕННЯ
Після Різдва Христового заведено колядувати та ворожити, але 19 січня проводити подібні обряди неприпустимо. Під забороною сваритися і робити погані вчинки.

ТРАДИЦІЇ
У минулому віруючі хрест з льоду обливали буряковим квасом та прикрашали гілками сосни. Напередодні Водохреща, 18 січня, протягом дня люди постять, а ввечері відзначають Водохресний святвечір. На столі 12 пісних страв, серед яких кутя, квас, узвар, вареники, пироги, млинці. Після вечері господиня усі залишки страв змішувала з борошном та сіном, а господар частував ними домашніх тварин.

ПРИКМЕТИ
Якщо на Хрещення Господнє вдарили морози, то і вся зима буде морозною, якщо тепло, то така погода протримається до весни. Якщо йде сніг — чекати на хуртовини. Яскраві зірки на Водохресний святвечір чи сніг лапатий — до багатого приплоду і гарного врожаю. Якщо похмурий день — хліб вродить, а якщо ясно — врожай буде невеликим. Холодно, але без опадів — посушливе літо з поганим врожаєм. Уночі видно повний місяць — навесні очікується паводок. Якщо в цей день на вулиці страшна завірюха, то бджоли будуть давати особливо лікувальний мед.

Вдалого святкування вам, наші читачі! Нехай Хрещення Господнє принесе добробут, атмосферу радості та міцне здоров’я в кожну родину на весь рік.

За матеріалами інтернет-видань підготувала Альона Зозуля

"ВК" у PDF