Актуально

Cитуація з теплопостачанням у Світловодську потребує врегулювання

Cитуація з теплопостачанням у Світловодську потребує врегулювання
«Я сьогодні тут, щоб об’єднати усіх навколо проблеми міста Світловодська. Адже бачу, що міська, обласна влади, «Світловодськпобут», окремі ОСББ забувають, що їхня основна мета — дати тепло людям, а не розбиратися між собою хто винен більше, а хто — менше» — пояснює народний депутат України Олесь Довгий міській владі і керівникам підприємства, що на сьогодні їхня задача не тикати пальцями і кричати хто винен, а залучити всі можливі ресурси для того, щоб у людей в домівках стало тепло. Про нелегку боротьбу за тепло для жителів Світловодська — у нашому репортажі.
ЩО Ж ТАМ ВІДБУВАЄТЬСЯ НАСПРАВДІ? РОБОЧИЙ ВІЗИТ НАРДЕПА ДО СВІТЛОВОДСЬКА

Народний депутат Олесь Довгий ще з вересня займається цим питанням. Ще на початку жовтня, за місяць до початку опалювального сезону, нардеп, знаючи ситуацію в місті, звернувся до місцевої влади з депутатським запитом щодо недопущення зриву опалювального сезону. Далі він мав низку перемовин: від керівництва НАК «Нафтогазу» до прем’єр-міністра Гончарука щодо ситуації у Світловодську. Але, отримуючи інформацію з різних джерел, стало відомо, що все йде не так гладко, як йому доповідає місцева влада. Тому 23 листопада Олесь Довгий приїхав, щоб розібратися із ситуацією по запуску тепла особисто. На території СП ТОВ «Світловодськ- побут» відбулася нарада, на яку прибули перший заступник голови Кіровоградської облдержадмістрації Сергій Коваленко, секретар міської ради Юрій Сапянов, перший заступник міського голови Олена Балюк, начальник міського відділу поліції Андрій Гулий, начальник міського відділу СБУ Дмитро Хмара, начальник Світловодського РЕМ Михайло Розпутній, начальник управління освіти Геннадій Френкель, засновник і керівник СП ТОВ «Світловодськпобут» Олександр Яременко та Сергій Московський, інші посадовці. Звертаючись до присутніх, Олесь Довгий перш за все наголосив: щоденні звіти, які надходять до нього про стан справ з теплопостачанням від оперативного штабу, що створено міською владою, дуже відрізняються від реалій. Громадська приймальня нардепа завалена скаргами жителів міста, які потерпають від холоду у власних квартирах. На його думку, причиною таких розбіжностей є відсутність якісної комунікації між міською владою, теплопостачальним підприємством і ОСББ чи управляючими компаніями. «У вас немає дорожньої карти, куди слід рухатися, тож і люди не бачать світла в кінці тунелю. Ми повинні намалювати цю дорожню карту і чітко зрозуміти, що ми робимо, якщо входимо в реальний режим надзвичайної ситуації», — таке завдання поставив народний обранець перед учасниками наради. Олесь Довгий наполягав на тому, щоб, підбиваючи підсумки роботи, оперативний штаб не рахував кількість будинків, до яких подали тепло, а звітував про кількість людей, які тепло отримали. Це велика щоденна робота, яка потребує не двох працівників виконкому міськради, які збирають цю інформацію у телефонному режимі, а десятків, щоб вони дійшли до кожного будинку, кожного під’їзду, кожної квартири й отримали правдиву інформацію. Допомогти міській владі зголосився Андрій Гулий, залучивши до роботи сили відділу поліції.

Нагадаємо, що до приїзду у Світловодськ Олесь Довгий провів предметні розмови з вищими посадовими особами області і країни. Не було номінації на газ — вів переговори з НАК «Нафтогаз України», не вистачало коштів — готовий був сплатити свої, аби місто газ отримало й опалювальний сезон розпочався. Тиждень пройшов після цього, а тепла у більшості будинків немає! Щоб переконатися у застосуванні тих чи інших подальших заходів, і знадобилася ця робоча поїздка. «Я об’єднав усі служби міста, задіяні у нормалізації ситуації, в одну команду, щоб вони не з’ясовували, хто винен, а ставали до роботи і дали, нарешті, людям тепло. Але невідворотність покарання буде! Голови усіх винуватців полетять! Я не спущу нікому — ні міський владі, ні меру колишньому, ні керівникам «Світловодськпобуту», нікому, хто допустив таку ганебну ситуацію…», — коментуючи підсумки своєї поїздки до Світловодська, сказав нам Олесь Довгий. А ще, користуючись нагодою, нардеп подякував губернатору, прем’єр-міністру, МНС за те, що вони включилися у ситуацію. Далі Олесь Довгий відвідав котельню №3, будинки, що розташовані поряд з нею, поспілкувався з людьми, на вулиці Індустріальній підійшов до траншеї, що розкопував екскаватор, побачив труби, що порвалися і плавають у брудній воді. Після цього поділився своїми враженнями від побаченого: «Огляд стану будинків та аварій у місті змушує мене кричати «Караул!». У результаті того, що старт опалювального сезону відбувся із затримкою і температура вже опускається нижче нуля, є приклади просто катастрофічних наслідків! Є будинки, які вже серйозно постраждали. Якщо все буде так, як обіцяють мені представники комунальних служб, то у 90% будівель на кінець тижня буде тепло. У той же час лишиться цілих 10%, які ще будуть у холоді! МНС повинні бути готові надати допомогу мешканцям, які страждають від холоду, можливо, забезпечити евакуацію або ж створити пункти обігріву! Область повинна готуватися до необхідності терміново виділити кошти на екстрені ремонтні роботи, аби не допустити руйнувань теплотрас. Кабмін повинен бути готовий до виділення позапланових коштів для усунення наслідків аварій…»

АКЦІЯ ПРОТЕСТУ #ВКРАДЕНЕТЕПЛО

А на ранок 24 листопада вкрай обурені відсутністю тепла жителі Світловодська ви- йшли на третю за два тижні акцію протесту. Організатори заходу пропонували перекривати дороги державного значення, щоб привернути увагу до проблеми керівництва області і країни. Пересічні громадяни тримали плакати з написами: «SOS! ХОЛОДОМОР У СВІТЛОВОДСЬКУ!», «ХОЛОДНА ВІЙНА?». У цій акції, на відміну від попередніх, взяли участь молоді люди зі своїми перфомансами. Хлопці і дівчата зробили опудало власника теплопостачального підприємства, принесли його портрети з підписом «Вкрав тепло у людей», приготували пару бочок з написами «Котельня №2», «Котельня №3» у яких розвели вогнище… Дійство, що викликало тривогу у багатьох, знімали провідні телеканали України. Сюжети про події у Світловодську були в ефірі цього ж вечора. Можливо, і ця активність громади Світловодська додала наснаги обласній владі.

ОБЛАСНА КОМІСІЯ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ЗІБРАЛАСЯ У НЕДІЛЮ!

Цього ж недільного (вихідного!) дня у Кропивницькому відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з приводу Світловодська. Після обговорення оперативних даних комісія ухвалила рішення: «…у зв’язку з порушенням нормальних умов життєдіяльності через відсутність теплопостачання терміном понад 3 доби з 19:00 24 листопада 2019 року попередньо кваліфікувати подію, що сталася на території м.Світловодська як надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня». З цією метою на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації виділили кошти з резервного фонду, з обласного бюджету — 1 тону пального, виділили аварійні бригади з Кропивницького, Олександрії, Знам’янки, звернулися по допомогу до міського голови Кременчука.

СІМ ПУНКТІВ ОБІГРІВУ ОБЛАШТУВАЛИ У СВІТЛОВОДСЬКУ


Обласне управління ДСНС України негайно розпочало розгортати пункти обігріву у Світловодську як це передбачають нормативні документи у разі надзвичайної ситуації техногенного характеру. На ранок понеділка їх було 7. Ми побували у кожному, поспілкувалися із співробітниками, в одному навіть випили гарячого чаю. Розпочали ми свої відвідини з КУНГу, що стоїть біля будинку №3 на Грушевського. У кузові уніфікованому нульовому герметичному (так розшифровується КУНГ) тепло. На столі чай, цукор, хліб, сало, лапша швидкого приготування, чайник і одноразовий посуд. Рятівники розповідають, що обігріли і пригостили сімох чоловіків, які поряд ремонтують теплотрасу, запрошують зайти і нас, але ми поспішаємо далі. Пункт обігріву на Героїв України, 67 не видно з вулиці. Він розмістився у дворі, за гуртожитком. У наметі тепло, на столі — той же набір продуктів. Ще один КУНГ розмістили на Героїв України, 41. Тут поки що холодно, напевне, економлять пальне. Поряд теж ведуться роботи на теплотрасі, тож у робітників буде можливість погрітися. Тепло у пункті обігріву на вулиці Чорноморівській (колишня Суворова), біля СПТУ №5. Тут намет невеликий за розмірами, добре обладнаний, для відвідувачів — той же набір продуктів. Тут вже добу несуть вахту рятівники зі Знам’янки, а сьогодні до них відрядили ще й психолога Олексія Сухоленцева з обласного управління ДСНС. Чи приходять до них люди? Приходять і не тільки попити чаю, а й просто поговорити про суворе життя у надзвичайній ситуації, — розповідає психолог. Жартуємо, що після нашої реклами відбою від людей не буде. Готуйтеся, хлопці! У великому наметі за адмінбудівлею, що по вулиці Героїв України, 14 дуже прохолодно. Але два рятівника підтримують вогонь у печі всередині пункту обігріву та у пересувній польовій кухні зовні. Відвідувачів ще не було, хоча їх є чим пригостити. Сподіваємося, що згодом буде тепло, адже пост хлопці не покинуть, ночувати доведеться у наметі. На вулиці Конька, просто біля братської могили, розташувався ще один пункт обігріву. І хоч намет великий, тут тепло як влітку на сонці. Головний тут Олексій Сопільняк — рятівник зі Світловодська, є ще кілька співробітників, зокрема Іван Сарахан — психолог з обласного управління ДСНС. Він ще нікого не встиг проконсультувати, але дрова рубає із задоволенням. Чи надовго вони тут облаштувалися? Олексій Сопільняк відповідає, що будуть нести службу, доки буде у цьому необхідність. У парковій зоні на майданчику, де за- звичай розташовується цирк, розташувався ще один пункт обігріву. Тут поки що гріються «штабісти», водії та інші посадовці, які по кілька разів на день беруть участь у засіданнях оперативного штабу, який очолює перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко. Продовжуючи працювати над вирішенням надзвичайної ситуації у Світловодську, нардеп Довгий у понеділок, 25 листопада, зранку предметно поспілкувався з новопризначеним губернатором Кіровоградщини Андрієм Балонєм, іншими посадовцями. «Після отримання результатів обходу поліцією будинків побачили реальні факти... Будинки не опалюються, труби не готові, за вихідні сталося 13 нових поривів труб і зупинена третя котельня сьогодні вночі. Відповідно було ухвалене рішення оголосити надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня у Світловодську. Також розгорнули пункти обігріву по всьому місту. Для цього домовилися залучити додаткові сили із області та сусідніх міст, щоб швидше все організувати. Мої помічники також знаходитимуться на місцях та допомагатимуть в організації», — написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

ГУБЕРНАТОР КІРОВОГРАДЩИНИ ВДРУГЕ ПОБУВАВ У СВІТЛОВОДСЬКУ

25 листопада о 14:00 до Світловодська вдруге приїхав голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь, його супроводжував голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, начальник У ДСНС Віталій Миронюк. Андрій Балонь провів коротку нараду з місцевими посадовцями, кожен з них доповідав про стан справ. Загалом протягом цього дня проводилися роботи на 13 ділянках теплотрас з ліквідації поривів, на яких працювало 13 бригад з різних підприємств області і міста Кременчука. На шести ділянках роботи були завершені, на решті — роботи продовжили. Посадовці проінспектували хід ремонтних робіт. Швидкість і якість роботи працівників КП «Міськтепло» з Кременчука, які працювали на вулиці Грушевського, напевне, вселила оптимізм керівникам. Тож, коментуючи ситуацію, що склалася у Світловодську, Андрій Балонь подякував міському голові Кременчука Віталію Малецькому за допомогу, а про початок опалювального періоду сказав: «Оскільки технологічний процес запуску котелень є доволі складним і передбачає певну ланцюговість, а мережі розбалансовані, одна котельня одразу вийшла з ладу і на деяких мережах виникли пориви. Нині тривають аварійні роботи. Сьогодні я дав доручення профільному департаменту ОДА та місцевій владі Світловодська діагностувати усі аварійні ділянки, а також визначити, де несправні котли, і до кінця робочого дня доповісти про реальний стан справ та шляхи вирішення проблем». На завершення ремонтних робіт губернатор дав відповідальним особам лише два дні. А далі запуск котельних, подача води у відремонтовані труби і тепло у квартирах багатостраждальних жителів Світловодська буде. Звісно, якщо не порвуться труби в інших місцях.

Тетяна Дроздова
фото: Богдан Дроздов
Cитуація з теплопостачанням у Світловодську потребує врегулювання

"ВК" у PDF