Актуально

Щоб отримати результат, звертайтеся за належністю

Щоб отримати результат, звертайтеся за належністю
Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їхнього права на звернення. У статті 40 Конституції України зазначено, що громадяни України мають право звертатися до органів державної влади і місцевого самоврядування
та встановлено обов’язок органів влади та посадових осіб місцевого самоврядування розглядати звернення й надавати обґрунтовані відповіді.
Досвід показує, що люди активно користуються своїм правом, однак разом з цим слід зазначити, що громадяни, які мають звертатися саме до тих органів, установ і посадових осіб, від яких залежить вирішення їхніх питань, досить часто направляють свої звернення не за належністю, що призводить до затягування процесу розгляду або вирішення його не по суті.

Ще однією проблемою також є неналежний розгляд звернень громадян органами, установами та організаціями, що породжує скарги громадян до органів вищого рівня та дає підстави для обґрунтованих повторних звернень.

Задля забезпечення ефективного діалогу влади з громадянами, ми звернулися до юристки Наталії Чирочки з проханням доступно пояснити повноваження тих, кого ми обираємо, тому пропонуємо вашій увазі рубрику «Що мають для нас робити ті, кого ми обираємо».

Почнемо з депутатів, яких ми обираємо до Верховної Ради України, — народних депутатів України. Законодавством встановлені наступні напрямки у роботі депутатів.

Народний депутат України:
• бере участь у засіданнях Верховної Ради України;
• бере участь у засіданнях тимчасових фракцій (груп);
• бере участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій;
• виконує доручення Верховної Ради України;
• бере участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної ради України;
• бере участь у парламентських слуханнях;
• звертається з депутатським запитом або зверненням до органів влади та керівників підприємств.

Окремо хотілося б зупинитись на комунікації народного депутата з виборцями.

По-перше, народний депутат України зобов’язаний двічі на рік звітувати перед виборцями особисто або через засоби масової інформації.
По-друге, народний депутат зобов’язаний особисто зустрічатися з виборцями або уповноважувати на це своїх помічників-консультантів та в 30-денний строк розглядати усні та письмові звернення. За результатами розгляду звернень виборців народний депутат надає відповіді або готує депутатські запити та звернення до відповідних державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств та організацій.

Тож доцільно звертатися до народного депутата України з питаннями, які необхідно вирішити на законодавчому рівні або у разі, коли державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації не реагують на порушення прав громадян.

"ВК" у PDF