Актуально

Чи будуть гроші на соціально-економічний розвиток?

Чи будуть гроші на соціально-економічний розвиток?
У літньо-осінній період ремонтні та будівельні роботи на дорогах, у школах, лікарнях і дитячих садках України і 102-го одномандатного виборчого округу зокрема повинні були йти повним ходом. Але, на жаль, через фінансові проблеми на рівні уряду, який із середини липня призупинив фінансування заходів щодо соціально-економічного розвитку, є ризик невиконання ремонтних робіт та неосвоєння субвенції. Крім того, заблоковані розрахунки і по субвенції на соціально-економічний розвиток, яка була надана місцевим громадам у 2017-2018 роках.
На кожній своїй зустрічі з виборцями протягом передвиборчої кампанії цього року Олесь Довгий говорив про те, що продовжить
свою активну участь у житті громад і, зокрема, сприятиме вирішенню багатьох питань шляхом роботи із залучення грошей з державного бюджету на соціально значимі об’єкти.

Цього слова було дотримано. Разом з громадами визначили пріоритетні потреби. Про те, які об’єкти було включено до розпорядження
Кабінету міністрів України від 10 липня 2019 року №500-р «Деякі питання розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», ми розповідали у випуску «Вісника Кіровоградщини» №34 (175) від 8 серпня цього року. Нагадаємо, що сума, яку вдалося передбачити в держбюджеті 2019 року, становила 52 мільйони гривень (з переліком об’єктів та конкретними сумами ви можете ознайомитися на сайті Кабінету міністрів України).

Місцеві органи влади у співпраці з помічниками-консультантами нардепа розпочали підготовчу роботу. Але з’явилися непередбачувані обставини. Уже 23 липня 2019 року керівник Офісу президента Андрій Богдан доручив тодішньому прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману тимчасово призупинити фінансування субвенції та рішення щодо виділення коштів з фонду регіонального розвитку «до ухвалення остаточного рішення новим складом уряду».

Знов виділяти кошти Кабмін почав лише після того, як Асоціація міст України розпочала флешмоб #поверніть_гроші_громад, у ході якого голови міст та ОТГ у відеозверненнях на адресу президента Володимира Зеленського та тодішнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана просили все-таки виділити їм раніше заплановані кошти.

Утім наступним документом у низці законодавчих актів з даного питання стало доручення Кабінету міністрів України від 11 вересня 2019 року, в якому Мінфіну разом з Казначейством доручено в установленому порядку призупинити здійснення у 2019 році видатків державного бюджету місцевим бюджетам та підготувати пропозиції щодо внесення змін до розподілу цієї субвенції. Тоді ж перший заступник голови Державної казначейської служби України Володимир Дуда попросив головні управління ДКС в областях та у місті Києві призупинити проведення видатків місцевих бюджетів та не вводити платіжні доручення до картотеки неоплачених платіжних документів. Дізнавшись про такі доручення, Асоціація міст України закликала органи місцевого самоврядування не повертати вже виділені їм кошти. «Асоціація міст України звертає увагу органів місцевого самоврядування на відсутність законодавчих підстав щодо надання органами місцевого самоврядування згоди на проведення операцій із відкликанням коштів субвенції з рахунку місцевого бюджету», — йдеться у листі виконавчого директора Асоціації Олександра Слобожана.

16 вересня 2019 представниця Кабміну в парламенті Ірина Верещук заявила, що Кабінет міністрів України до 27 вересня проведе
аудит фонду соціально-економічного розвитку, перерахування коштів якому було призупинено. «Це фінансування шкіл, садочків.
Тобто це те, чого чекали громади. Після проведеного аудиту пані (міністр фінансів, — ред.) Маркарова і профільні міністри подадуть звіт, і кошти будуть надходити у плановому порядку»,
— зазначила Верещук. Утім станом на 9 жовтня ситуація не змінилася.

Пояснимо, що відбувається на місцях, на прикладі фінансування реконструкції площі Героїв Майдану у місті Знам’янці. У 2018 році на роботи на цій площі було передбачено 3 мільйони 874 тисячі гривень; постановою №500-р на 2019 рік було заплановано 1 мільйон 298 тисяч гривень. Кошти 2018 року перейшли на 2019 рік, й у вересні цього року їх частина надійшла на рахунки місцевого казначейства. Міська рада розпочала роботи: провела тендер, визначила підрядника, уклала з ним договір і 30 вересня заплатила аванс у сумі 1 мільйон 328 тисяч 343 гривні 31 копійку, тобто кошти надійшли на рахунок підрядника. Але казначейство змусило виконавця робіт повернути кошти назад. Щоб продовжити розпочаті роботи, міська влада звернулася до прокуратури з проханням втрутитися у ситуацію.

З метою вирішення такого вкрай важливого для українських міст, містечок і сіл питання народний депутат Верховної Ради України Олесь Довгий у вересні звернувся до уряду та Міністерства фінансів з тим, щоб розблокувати програму соціально-економічного розвитку територій та продовжити фінансування проектів, включених до Постанови Кабміну. Працюють над проблемою й інші депутати. Утім на сьогодні інформації щодо розблокування рахунків і руху по ним коштів немає.

Тетяна Юганова

У матеріалі використана
інформація видань vezha.net.ua,
05453.com.ua, zaxid.net, galinfo.com.ua

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF