Актуально

Про державну підтримку фермерських господарств

Про державну підтримку фермерських господарств
Управління агропромислового розвитку Олександрівської районної державної адміністрації повідомляє про те, що розпочався конкурс на отримання державної підтримки фермерськими господарствами на поворотній основі за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам».

До участі в конкурсі допускаються всі фермерські господарства, крім тих, які мають заборгованість перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями, яких визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації, а також у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

Допомога надається для придбання техніки, обладнання, поновлення обігових коштів, у тому числі для придбання маточного поголів’я сільськогосподарських тварин (телиць, нетелей, корів, свиноматок, ярок, вівцематок, кізочок та козоматок) та проведення оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини), виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, будівництва та реконструкції виробничих і невиробничих приміщень, для закладення багаторічних насаджень, розвитку кредитної та обслуговуючої кооперації, у тому числі для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств, зрошення та меліорації земель.

Переможці конкурсу отримують фінансову підтримку на поворотній основі у розмірі, що не перевищує 500 тис. гривень, із забезпеченням зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів на строк до 5 років. Загальна сума коштів, що будуть розподілені, становить 43,1 млн. гривень.

Конкурс проводиться в два етапи:

Прийом заявок та документів для участі в конкурсі, визначення переліку фермерських господарств, що претендують на одержання фінансової підтримки – проводиться регіональними комісіями Фонду (за адресами регіональних відділень Укрдержфонду).
Конкурсний відбір та формування реєстру фермерських господарств, що отримали право на одержання фінансової підтримки – проводиться конкурсною комісією з питань надання фінансової підтримки (Укрдержфонд, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1).
Заявки та документи для участі в конкурсі подаються до 27.05.2018 р. до регіональних комісій керівником фермерського господарства особисто або уповноваженою особою, а також надсилаються рекомендованими листами на адреси регіональних відділень Укрдержфонду. Адреси та контакти відділень – у розділі «Дирекція та регіональні відділення» (сайт Українського Державного фонду підтримки фермерських господарств – www.udf.gov.ua).

Регіональні комісії проводять реєстрацію та перевірку поданих документів і у разі їх відповідності реєструють фермерське господарство в журналі обліку реєстрації документів фермерських господарств, що претендують на отримання фінансової підтримки, та включають його до реєстру фермерських господарств, що претендують на одержання фінансової підтримки.

До складу регіональної комісії входять два представники структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечує виконання функцій з питань агропромислового розвитку, два представники регіональних відділень Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, один представник територіального органу Державної фінансової інспекції, п’ять представників регіонального представництва ВГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України», які рекомендовані Радою АФЗУ та не мають простроченої заборгованості перед Укрдержфондом.

Комісія розглядає реєстри, подані регіональними комісіями, та проводить конкурсний відбір.

До складу комісії входять два представники Мінагрополітики, два представники Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, один представник Державної фінансової інспекції, по одному представнику від ВГО«Асоціація фермерів та приватних землевласників України», ГС «Аграрний союз України», ВГО «Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів», Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України та Федерації органічного руху України.

Заявки, що надійшли після закінчення строку їх подання, не розглядаються.

Перелік документів, які подаються для участі у конкурсі, передбачений п. 8 Постанови Кабінету Міністрів України № 1102 від 25 серпня 2008 р. (зі змінами), додається. Також з ним можна ознайомитися на офіційному сайті Укрдержфонду (www.udf.gov.ua) у розділі «Перелік документів для участі в конкурсі», на офіційних сторінках регіональних відділень Укрдержфонду в соціальній мережі Facebook або отримати особисто в регіональних відділеннях.

Перелік документів для участі в конкурсі
Для отримання фінансової допомоги на поротній основі, фермерські господарства подають до регіональної комісії заявку у двох примірниках за формою, визначеною Мінагрополітики, і такі документи:

Копію статуту фермерського господарства із статусом юридичної особи або копію договору про створення сімейного фермерського господарства – для фермерських господарств, що створені без набуття статусу юридичної особи відповідно до статті 81 Закону України “Про фермерське господарство”;

Копію статуту сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, членом якого є фермерське господарство, або протокол рішення установчих зборів про створення такого кооперативу (в разі наявності);

Копії документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою;

Довідку про реквізити банківського рахунку фермерського господарства;

Довідку, видану виконавчим комітетом сільської, селищної чи міської ради, районної, Севастопольської міської держадміністрацій, про те, що фермерське господарство має відокремлену фермерську садибу (для надання фінансової підтримки на безповоротній основі);

Баланс та звіт про фінансові результати фермерського господарства за останній звітний період за встановленою формою;

Довідку про відсутність (наявність) заборгованості з податків і зборів, видану органами доходів і зборів;

Копію заяви про перехід на виробництво органічної продукції (сировини), поданої до органу з оцінки відповідності (у разі наявності);

Копію титульної сторінки проектно-кошторисної документації на створення та зрошення багаторічних насаджень (у разі наявності);

Бізнес-план з техніко-економічним обґрунтуванням доцільності надання фінансової підтримки фермерському господарству із зазначенням графіка повернення коштів;

Пропозиція фермерського господарства щодо способу забезпечення виконання зобов’язання.

Копії документів повинні бути засвідчені головою фермерського господарства.

Олександрівська районна державна адміністрація

"ВК" у PDF