Актуально

Жити в епоху змін для нас вже звична справа

Жити в епоху змін для нас вже звична справа
Реформа поліції, пенсійна реформа, медична, а тепер і судова.
Перший етап судової реформи був розпочатий 2 червня 2016 року з прийняттям змін до Конституції та нового закону про судоустрій та статус суддів. В ідеалі, цей етап реформи передбачав перезавантаження судової системи, обрання нових суддів на прозорому та незалежному конкурсі і, як наслідок, — формування нових українських судів. Але поки що створено лише Верховний суд, і, мабуть, єдиною перевагою стало те, що окрім професійних судів до нього потрапили люди не «з системи», а саме науковці у сфері права та адвокати.

Необхідність проходити переатестацію та декларувати доходи призвела до того, що минулого року судді масово почали звільнятись та виходити на пенсію. У деяких невеликих містах та районах лишились працювати 2-3 судді. Тому, якщо хтось йшов у відпустку чи хворів, то колегії з трьох судів не формувались, і, відповідно, тяжкі кримінальні справи могли розглядати в сусідньому місті. У Києві ж ситуація у судах взагалі абсурдна: через велике навантаження справи слухаються з великими затримками і, наприклад, простого розлучення можна чекати більше року.

Також реформою передбачається створення Антикорупційного суду та Суду у справах інтелектуальної власності (патентного суду), проте це все ще лишається тільки на папері.

Другим етапом судової реформи має стати заміна усіх районних, міськрайонних, міських судів на місцеві окружні суди. Відповідно до передноворічних указів Президента України буде ліквідовано 117 районних у містах та 25 міськрайонних судів, а замість них буде створено 75 окружних судів, а ще 205 окружних судів буде створено шляхом реорганізації районних. На прикладі Кіровоградської області це буде виглядати так:

• у Долинському, Новгородківському та Устинівському районах Кіровоградської області буде створений Долинський окружний суд із місцезнаходженням у місті Долинській, селищах міського типу Новгородці та Устинівці;

• у місті Знам’янці, Знам’янському та Олександрівському районах Кіровоградської області — Знам’янський окружний суд із місцезнаходженням у місті Знам’янці та селищі міського типу Олександрівці;

• у місті Світловодську, Онуфріївському та Світловодському районах Кіровоградської області — Світловодський окружний суд із місцезнаходженням у місті Світловодську та селищі міського типу Онуфріївці.

Нюанси такої реорганізації ще невідомі, і це викликає численні невдоволення. Де саме буде слухатись справа, в якому населеному пункті? Чи не буде доступ до правосуддя ще складніший?

Ліквідація судів означає повне припинення діяльності цих установ. Що буде з судовими справами, які були розпочаті до ліквідації суду? Як буде відбуватись передання справ до новостворених судів? Все почнуть слухати з початку? Але ж деякі справи і так тягнуться роками.
Усі ці питання лишаються без відповіді. Спершу реформа, а вже потім механізм її реалізації.

Окремим етапом судової реформи є запровадження «електронного суду». Судові повістки за допомогою SMS-повідомлень вже не новина, але з впровадженням Єдиної судової інформаційної системи України з’являється можливість подавати процесуальні документи до суду та ознайомитися з матеріалами справи через Інтернет. Під час відкриття справи суддя в ухвалі зазначає веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію зі справи, що розглядається.
Як це допоможе пересічним громадянам — питання дискусійне, будемо сподіватись, що доступу до правосуддя це не обмежить, а лише надасть нові можливості.

Команда реформаторів судової системи наголошує на тому, що основна ідея реформи — це оптимізація та оновлення судової ланки, повернення довіри громадян до суду. Але, як зазначають експерти, і з ними важко не погодитись, питання судової реформи стосується не лише виборів нового суддівського корпусу та перейменування судів, а й удосконалення законодавчої бази, необхідної для їх роботи, та системності в запровадженні реформ. У будь-якому випадку, найближчим часом ми будемо спостерігати певний хаос у судах та поступове ускладнення існуючих процесів, пов’язаних з судочинством.

"ВК" у PDF