Актуально

МОЗ закупить додаткові ліки для пацієнтів з онкологією на зекономлені 100 млн грн

МОЗ закупить додаткові ліки для пацієнтів з онкологією на зекономлені 100 млн грн
Міністерство охорони здоров`я оптимізувало витрати на низку програм та протягом 2017 року досягло економії у 100 млн грн. Зекономлені кошти буде перерозподілено на закупівлю препаратів для лікування дорослої онкології. Наразі міністерство працює над визначенням переліку препаратів, на які буде виділено кошти.
Онкологія – одна з найбільш недофінансованих програм. Загальний обсяг виділених бюджетних коштів на програму становив усього 397 млн грн у 2016 році, та майже 709 млн грн у 2017 році. Незважаючи на значне збільшення фінансування програми, у 2017 році державне фінансування забезпечувало лікуванням лише 24% дорослих хворих.

«У всьому світі спостерігається тенденція до збільшення захворюваності на рак. В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів. Тому лікування онкозахворювань є одним із пріоритетів держави. Ми працюємо і будемо продовжувати працювати над тим, аби якомога більше українців мали доступ до безкоштовного лікування», – сказала Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров`я.

Згідно з даними Канцер Реєстру, в Україні щороку реєструється більше 130 тис. нових випадків захворювання на рак. Фактично, кожен сороковий українець хворіє на рак і потребує високовартісного лікування.

«Ми вже багато років допомагаємо державі боротись із онкозахворюваннями у дорослих пацієнтів, шукаємо гроші для їх лікування. Непросто шукати благодійників для дорослих – дорослим пацієнтам допомагають неохоче, вони не викликають стільки співчуття як діти, – констатує Ольга Фещенко, президент благодійного фонду «Рожева стрічка». – Ми раді, що Міністерство охорони здоров’я ставить проблему дорослої онкології в пріоритет та шукає шляхи її вирішення. 100 млн грн – це не пуста цифра, за нею стоять врятовані життя і цілі родини. Адже дорослі пацієнти – це чиїсь батьки і, хоч і дорослі, а все ж чиїсь діти».

Наразі Міністерство розпочинає закупівлі ліків для онкохворих пацієнтів через Програму розвитку ООН.

Мінестерство охорони здоров'я України

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF